Karakollara standart

Güncelleme Tarihi:

Karakollara standart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye aleyhine açılan davaların büyük bölümünün, sanıkların mahkemeye çıkarılmadan önce karakollarda gördükleri muameleden kaynaklandığını belirten Adalet Bakanı Sungurlu, ‘‘Karakollara yeni standart gelecek’’ dedi. Buna göre, ifade alınırken nelerin sorulacağı, nezarethane defterinin nasıl doldurulacağı gibi konular standarda bağlanacak.

Adalat Bakanı Oltan Sungurlu, sanıkların mahkemeye çıkarılmadan önce karakollarda gördükleri muamelenin iyileştirilmesi için, bu konuda yeni ve kesin standartlar getirileceğini açıkladı. Sungurlu, bakanlık üst düzey yöneticileri ile birlikte önceki gün Hürriyet Ankara Bürosu'nu ziyaret etti. Sungurlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye aleyhine açılan davaların büyük bölümünün, sanıkların mahkemeye çıkarılmadan önce karakollarda gördükleri muameleden kaynaklandığını belirterek, standart çalışması ile bunun önüne geçileceğini belirtti. Adalet Bakanlığı yetkilileri ve Adli Tıp uzmanlarının standart belirleme çalışmalarının tamamlandığını, sadece karakollardaki nezarethanelerin inşa edilme standartları konusundaki çalışmaların sürdüğünü anlatan Sungurlu, ‘‘Standart belirleme biter bitmez, konuyu İçişleri Bakanı ile görüşeceğim ve Başbakan'a sunacağım’’ dedi. Sungurlu, yapılan çalışma çerçevesinde ifade alınırken, nelerin sorulacağı, nezarethane defterinin nasıl doldurulacağının belirlendiğini, üst arama ve ölü muayene zabıtlarının da Adli Tıp'tan sorularak, standart şekilde hazırlandığını bildirdi. Sungurlu, ‘‘Bu düzenlemeler İçişleri Bakanlığı ile aranızda yetki çatışması yaratmaz mı?’’ sorusuna şu karşılığı verdi:

‘‘Bu konuyu aşmamız gerekli. Çünkü Türkiye bundan zarar görüyor. Bize, ‘polisin moralini bozmayın' diye karşı çıkıyorlar. OHAL bölgesinde görevliler için Memurin Muhakemat Kanunu hükümleri bir kalkan gibi uygulanıyor. Diğer bölgelerde bu uygulama önemli ölçüde kalktı. OHAL'de kaldırılamayacağı, aksi halde burada iş yapılamayacağını söylüyorlar. Çok haksız değiller. Ama bir kişinin hatası yüzünden Türkiye cezalandırılıyor. Her şeyden önce bu eğitim konusu. Bu kişiler kendilerine verilen imkanı yanlış kullanıyorlar.’’

Sungurlu, AİHM’deki dava sayısının 1000'i aştığını ve Türkiye'nin şimdiye kadar Terörle Mücadale Yasası'nın 8. maddesi ve TCK'nın ‘Halkı ırk, din, dil farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrik’i düzenleyen 312. maddesinden hiç mahkûm olmadığını vurguladı. Sungurlu, ‘‘Hukuki açıdan şimdiye kadar hiç mahkûm olmadık. Ama bu şekilde sürerse, Türkiye daha büyük zararlar görecek. Türkiye'yi rencide edecek kararlar çıkacak. Bu iş Anayasa'ya müdahale boyutuna varacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!