Karadeniz'in umudu yaylada

Güncelleme Tarihi:

Karadenizin umudu yaylada
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl batı ve güney bölgelerimizdeki turistik tesisler, turist yokluğundan yakınırken Karadeniz bölgesinde yayla turizmi için kollar sıvandı. Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, bu konuda hazırladıkları 380 milyar liralık projeden son derece umutlu olduklarını söyledi.

Zirveleri yer yer karla kaplı yemyeşil dağları ve eşsiz görünümleriyle tüm dünyanın dikkatini çeken Karadeniz yaylaları, artık daha iyi tanıtılacak. Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek, dört ayrı yaylayı turizme açmayı hedeflediklerini bildirdi. İlk aşamada Trabzon'a en yakın yayla olan Hıdırnebi'de ‘‘ahşap kent’’ kuracaklarını bildiren Vali Civelek, yaylalarda mülkiyet sorunu nedeniyle 2 yıl sadece arazi tahsisi için uğraştıklarını bildirdi. Civelek, Hıdırnebi, Kayabaşı, Hamsiköy ve Uzungöl'de uygulamayı düşündükleri projeyle ilgili olarak şunları söyledi:

AHŞAP KENT

‘‘Karadeniz denince akla yayla geliyor. Yaylaya gelenler, konaklayacak yer bulamayınca günübirlik dönüyor. Yaylaların döviz bırakması için hiç çivi kullanmadan, tamamen geçmeli ahşaptan yapılacak toplam 118 yataklı, 8'i büyük, 18'i küçük ahşap yapı ile sosyal tesisleri bu ayın sonunda hizmete açacağız. Turizmin önünü açmaya çalışıyoruz. Hıdırnebi'de 35 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan ahşap kent, ayrıca yöresel el ürünleri için iyi bir pazar oluşturacak. 300 milyarlık ahşap kent, istendiğinde kısa sürede sökülebilecek. Burası için ayrıca 80 milyar lira harcamayla yol yapacağız. Amacımız özel sektöre yol açmak. Açtığımız yol artık yürünebilecek patikadır. Trabzon'da birbirinden güzel 14 yaylamız bulunuyor. Buralarda çirkin yapılaşmanın önüne de geçmeyi hedefliyoruz.’’

BAŞKAN DAYANIŞMASI

Maçka ilçesi yakınlarındaki Soğuksu (Lişer) Yaylası'nda yapılan Sevgi Dostluk ve Hoşgörü Şenliği'ne binlerce kişi katıldı. Maçkalı olan İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut, Maçka Belediye Başkanı Ömer Yıldız ile İkizdere Belediye Başkanı Ayhan Biber de yayla turizmi için kolları sıvadılar.

Maçka ilçesi yakınlarındaki 2800 rakımlı Soğuksu (Lişer) Yaylası'nda yapılan Sevgi Dostluk ve Hoşgörü Şenliği'ne çevre köylerden 3 bin kişi akın ederken, kemençe eşliğinde horon tepildi. Mangallarda et pişirildi, döner tezgahları, yiyecek, giyecek ve hediyelik eşya stantları kuruldu. İnsanlar doyasıya eğlendi. Maçka Kaymakamı Cemalletin Özdemir, yörenin doğal güZelliklerini ve Karadeniz insananın sıcaklığını dünyaya tanıtmak istediklerini, şenliğin önümüzdeki yıldan itibaren festivale dönüştürüleceğini söyledi.

İkizdere Belediye Başkanı Ayhan Biber, ilçe yakınlarındaki 2800 metre yükseklikteki eşsiz Anzer-Gölköy ile 3 bin metre rakımlı Çağrankaya Yaylası'nın mutlaka turizmin hizmetine açılması gerektiğini bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!