Karadeniz doğal gazı devreye girdi

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz doğal gazı devreye girdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 17:25

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğal gazın Türkiye'de konutlarda tüketilen doğal gazın onda birini karşılayabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Akçakoca açıklarında üretilen doğal gaz, bugün düzenlenen törenle ana dağıtım hattına verildi.

Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Güler, 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Atatürk'ün Milli Kurtuluş Savaşı'nı Samsun'a çıkarak başlattığını hatırlatarak, kendilerinin de 19 Mayıs'ın bir devamı olarak 20 Mayıs'ta Karadeniz'den ilk doğal gazın çıkarılmasına başladıklarını belirtti.

Doğal gaz çalışmalarına 4 yıl önce başlandığını anlatan Güler, şöyle konuştu:

“Kararlı bir şekilde analizler yaptık. (Vira bismillah) deyip, ilk sondajımızı yaptık. Ben Norveç'in çalışmalarını da inceledim, onlar 33. sondajda doğal gazı buldular, bizim mühendislerimiz ilk sondajda buldu. Karadeniz'den beklentimiz büyük. İnşallah yakın zamanda kendi doğal gazımızı ve petrolümüzü bulan, işleten ve tüketen bir ülke konumuna geliriz.

Haberin Devamı

Akçakoca'nın bizim için önemi büyük. Akçakoca, Osman ve Orhan Gazi'nin büyük komutanının ismi. Bu bölgenin inşallah, bu büyük komutanının ruhaniyetiyle de petrol ve doğal gaz konusunda bize katkısı olacak. Akçakoca artık sadece çileği, doğal güzellikleri ile değil gazıyla da anılacak.”

Bakan Güler, Akçakoca açıklarından günlük yaklaşık 2 milyon metreküp doğal gazın çıkartılacağını, bu miktarın da Samsun, Sivas, Erzurum, Malatya, Kayseri, Çorum, Konya, Düzce ve Aksaray illerinin konutlarda ve sanayide tükettiği doğal gaz miktarına eşit olduğunu söyledi.

Söz konusu gazın, Türkiye'de tüm konutların toplam tüketiminin onda birini de karşıladığını belirten Güler, “Ahi Evran sözüyle söyleyelim (Siftah Akçakoca'dan bereketi Allah'tan) diyoruz” diye konuştu.

Güler, 3 ay içinde Akçakoca'da yeni kuyuların delinmeye başlanacağını, bunun yanı sıra Karadeniz'de derin deniz çalışmalarına da başlanacağını söyledi.

“KARADENİZ'DEN UMUTLUYUZ”

Karadeniz'den çok umutlu olduklarını, Karadeniz açıklarında petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam edildiğini ifade eden Güler, Karadeniz'e bu yıl 5, önümüzdeki yıl 10, ondan sonraki yıl 10 kuyu ayrıca 2 tane de derin kuyu delineceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Karadeniz'de petrol konusunda da umutlu olduklarını yineleyen Güler, en kısa zamanda bölgede petrol için de sondaja başlayacaklarını belirtti.

Bakan Güler, Akçakoca açıklarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortakları (TPAO) Toreador ve Stratic Enerji ortaklığında yapılan bu çalışmanın toplam 350 milyon dolara mal olduğunu, bu harcamanın yarısını da TPAO'nun yaptığını kaydetti.

“SİLİVRİ DOĞAL GAZ DEPOSU DA HAZIR”

Güler, önümüzdeki hafta da 1,6 milyar metreküplük Silivri Doğalgaz Deposu'nun açılış töreninin yapılacağını bildirdi.
Enerjide Türkiye'nin hem kaynak coğrafyası hem de geçiş coğrafyası olacağını anlatan Güler, “BTC ham petrol boru hattı, Şahdeniz, Mavi Tünel gibi projelerle geçiş coğrafyası olma hedefine ulaştık. Kaynak coğrafyası olmak için de karada ve denizde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyoruz. Akçakoca; Türk ulusunun siftahıdır, inşallah bereketi Allah'tan olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şahdeniz Projesi'nin de başarıyla bitirildiğini belirten Güler, bu proje kapsamında Yunanistan'a ilk gazın önümüzdeki Temmuz ayında verileceğini söyledi.

 Akçakoca  açıklarında üretilen doğal gaz, bugün düzenlenen törenle ana dağıtım  hattına verildi.

Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisi'nde düzenlenen törene, Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Toreador Genel Müdürü Roy Barker, Uganda  Ticaret Bakanı, Düzce, Zonguldak valileri, bölge belediye başkanları,  milletvekilleri, proje ortakları ve Akçakoca halkı katıldı.

Törende konuşan Toreador Genel Müdürü Barker, 3 yıl önce projeye  başladıkları zaman sondaj ekibini yanına çağırarak “Gazı bulmadan sakın  gelmeyin” diye talimat verdiğini, ekibin de başarılı olarak karaya  döndüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Akçakoca açıklarında son 3 yılda Türkiye'de delinmiş en iyi 4 doğal gaz  kuyusunun açıldığını anlatan Barker, 15 kuyudan sonra da Çayağzı  Doğalgaz Proses Tesisi'nin oluşturulduğunu kaydetti.

Barker, projeye hükümet yetkililerinin, bürokratların ve Akçakoca  halkının büyük destek verdiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür  etti.

Akçakoca açıklarında üretilen doğal gazın Türkiye'ye büyük katkı  sağlayacağına işaret eden Barker, şöyle konuştu:

“Sanıyorum projenin başında benim saçlarım daha siyahtı ve boyum 3  santimetre daha uzundu. Proje çerçevesinde yapılan işlere Türk hükümeti  büyük destek verdi. Özellikle Sayın Güler'i burada ayrı bir yere koymak  zorundayım, desteğini bizden esirgemedi ve her zaman bize yol gösterdi.  TPAO, Toreador ve Stratic Enerji ciddi bir ekip çalışması yaptı ve bu  projeyi gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Toreador olarak önümüzdeki dönemde Türkiye'ye olan yatırımlarımızı  artırmak istiyoruz. Yakın zamanda HEMA Enerji ile İğneada açıklarında  yeni bir projemiz başlayacak. Toreador olarak bu bölgede böyle bir  projeyi gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”
       
TPAO GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ALTIPARMAK

Törende konuşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdür  Yardımcısı Murat Altıparmak ise TPAO olarak petrol ve doğal gazda dışa  bağımlılığı azaltmak için yüksek teknoloji kullanarak, çok yoğun bir  şekilde arama çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akçakoca açıklarında 2003 yılında başlayan arama faaliyetlerinin 2005  yılında 6, 2006 yılında 9, 2007 yılında 3 adet kuyu açarak sürdüğünü  anlatan Altıparmak, 19 kuyu tamamlandıktan sonra denizden 18 kilometre,  karadan da 17 kilometre boru döşeyerek doğal gazı işleme tesisine  ulaştırdıklarını ifade etti.

Akçakoca açıklarında şu anda günlük 2,1 milyon metreküp gaz çıkarma  kapasitesi bulunduğunu anlatan Altıparmak, bu miktarın yakın zamanda  4-4,5 milyon metreküp/güne çıkartılmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

Karadeniz'de yoğun sismik faaliyetlerin de devam ettiğini anlatan  Altıparmak, Karadeniz'in 1500-2000 metre su derinliği olan kısmında  beklentilerinin çok büyük olduğunu kaydetti.

Altıparmak, “2008'den sonra bu derin alanlarda kuyular kazmayı  planlıyoruz” dedi.

Altıparmak, Türkiye'nin ilk doğal gaz deposu olan 1,6 milyar metreküp  kapasiteli Silivri Doğal gaz Depolama Tesisinin de TPAO tarafından  tamamlandığını ve tesisin önümüzdeki hafta işletmeye açılacağını söyledi.

Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Kiloğlu da doğal gazın bölge ekonomisine  büyük katkı sağlayacağını umduğunu söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da Türkiye'de  ilk turizmin 1950'li yılların başında Akçakoca'da başladığını, şimdi de  ilk defa denizde üretilen doğal gazın yine Akçakoca'ya nasip olduğunu  kaydetti.

Yakış, Akçakoca açıklarında üretilen gaz sayesinde toplam tüketim içinde  yüzde 3 olan yerli doğal gazın payının yüzde 5'e çıkacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Güler ve Barker, açılış platformuna gelerek  “butona” bastılar ve “Karadeniz'den gelen ilk gazla” meşale yaktılar.

Bu arada tören öncesinde Akçakoca muhtarları tulum eşliğinde, horon  teptiler.

Akçakoca açıklarında 2004 yılında başlayan çalışmalar kapsamında  “Prometeu” ve “Saturn” isimli platformlar, 640 metre ile 980 metre  derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, verimsiz  olan 3 kuyu kapatıldı, 1 kuyu ise kör çıktı.

Yetkililer, 5 kuyunun daha açılması için çalışmaların devam ettiğini  kaydettiler.

200 personelin görev yaptığı “Barge” gemisiyle denizaltına 13 mil  uzunluğunda borular döşendi. Boruların kıyıda buluşacağı Çayağzı  mevkiinde ise üretim tesisleri yapıldı.
       
GÜNLÜK 2,1 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ
       
9 kuyuda bulunan doğal gazdan günde 2,1 milyon metreküp gaz  pompalanacağı belirtiliyor. (Türkiye'nin günlük doğal gaz tüketimi 100  milyon metreküp civarında) Bu rakamın, çalışmaları süren kuyuların  verimli çıkması halinde 4-4,5 metreküp/güne çıkacağ belirtiliyor.

Akçakoca açıklarında doğal gaz çıkarılması için toplam 350 milyon dolar  harcandığı ifade ediliyor.

TPAO, ABD'li Toreador ve Stratic Enerji firmaları tarafından üretilen  doğal gaz, AKSA Enerji'ye 3 yıllığına BOTAŞ'ın satış fiyatından yaklaşık  yüzde 7,5 daha azına verilecek. AKSA ise BOTAŞ'a yaklaşık yüzde 2,5  üretim bedeli ödeyecek. Böylece BOTAŞ, ilk defa bir özel şirkete iletim  hattını kullandırmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!