Karadeniz’deki Akdeniz kenti Ereğli

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz’deki Akdeniz kenti Ereğli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2003 01:42

Zonguldak'a bağlı, Karadeniz kıyısındaki bu güzel ilçe, Avrupa Birliği Akdeniz Ülkeleri Belediyeleri Örgütü'ne Türkiye'de üye olan ilk kent. Mavisiyle, yeşiliyle Akdeniz şehirlerinden farksız. Ereğli, adını mitolojik kahraman Herkül'den alıyor. Herkül, kahramanlıklarından en zorunu buradaki Cehennemağzı Mağaraları'nda gerçekleştirmiş.

20. yüzyılın başında Arnavutköy çileğinin buraya taşınmasıyla Ereğli bir başka özellik daha kazanmış: İstanbul'da türü yok olan meşhur Osmanlı çileğini Ereğli'de bulabilirsiniz...

Türkiye'nin kuzeyinde denizin mavisini, ormanın yeşilini, güneşin sarısını bir arada bulabileceğiniz bir Avrupa kenti Karadeniz Ereğli. Şehrin girişinde ‘‘Karadeniz Ereğli bir Avrupa kentidir’’ yazan ve üzerinde Avrupa Birliği'nin yıldızları bulunan tabela zaten ziyaretçiye bu durumu önceden haber veriyor.

Daha sonra anlaşılıyor ki Ereğli gerçekten tasdiklenmiş bir Avrupa kenti. Avrupa Birliği'ne girememiş bir ülkede Ereğli, Avrupalı bir ilçe olarak adını yazdırıyor tarihine.

Avrupa ile ilişkileri 1994'te Yunanistan'da Hydra adlı bir kenti kardeş şehir olarak seçmesiyle başlayan ilçe, 1999'da kısa adı AMPHICTYONY olan, AB Akdeniz Ülkeleri Belediyeleri Örgütü'ne Türkiye'den ilk ve tek üye olarak kabul ediliyor.

Yine aynı yıl İspanya'nın Bilboa kentinde Yunanistan-Türkiye arasında ilk kardeş şehir oluşumunu gerçekleştirdiği için Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne ‘‘Avrupa Birliği Altın Yıldızlar Barış Ödülü’’ verildi.

2000'de Akdeniz ülkeleri COPEM Örgütü kurucu üyesi olarak seçilen ilçe 2001 yılında Avrupa Komisyonu Diplomasi Ödülü'ne layık görülüyor, 2002'de ise Tarihi Kentler Birliği'ne üye olarak kabul ediliyor.

HERKÜL'ÜN ŞEHRİ

Şehir, çoğu Akdeniz sahillerini aratmayacak güzellikte. 80 bin nüfuslu ilçede yapılan sahil düzenlemesi sayesinde yeşille maviyi içiçe yaşayabiliyorsunuz. İlçenin sokaklarının temizliği diğer şehirlere örnek olacak düzeyde. Sahil caddelerinde çöpe rastlamak imkánsız.

Ereğli kelimesi Yunanca Herakleia'dan geliyor. Mitolojinin en ünlü kahramanlarından, olağanüstü fiziksel gücüyle tanınan Herkül'ün (Herakles) şehri burası. Hikaye Ereğli'ye hayat veren yerlerden biri olan Cehennemağzı Mağaraları’nda geçiyor:

Kral Eurystheus tarafından Herkül'e verilen 12 görevden sonuncusu ve en güç olanı, üç başlı ve yılan kuyruklu bir köpek olan cehennem köpeği Kerberus'un kaçırılmasıdır. Kerberus Ölüler Ülkesi'nin bekçisidir. Görevi dirilerin içeriye girmesini, girenlerin ise dışarı çıkmasını önlemektir. Herkül, efsanevi Altın Post'u aramak üzere yola çıkan Argos Gemicileri ile birlikte Karadeniz Ereğli'ye gelir ve Hermes ve Athena'nın da yardımı ile Kerberus'u yeryüzüne çıkarır. Ama Kral Eurystheus Kerberus'u gördüğünde öyle korkar ki, Herakles köpeği tekrar Ölüler Ülkesi'ne bırakır. İşte Herakles'in Kerberus'u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi'ne indiği yer Cehennemağzı Mağaraları'dır...

İlkçağ'ın en önemli iki kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu biliniyor. Diğeri ise Yunanistan'ın Delphoi Kenti.

Cehennemağzı Mağaraları Ereğli'nin görülmeye değer yerleri arasında. İnönü Mahallesi'nde İstasyon Caddesi yakınında bulunan mağaraların bulunduğu arazi Acheron vadisi olarak biliniyor. Vadi sık ormanlık yamaçlar ve bu ormanlık alanları yer yer bölen kayalıklarla dikkat çekiyor.

OSMANLI ÇİLEĞİ

Herkül'ün şehrine yüzyıllar sonra Osmanlı çileği can vermiş. Bu çilek türü yalnızca Karadeniz Ereğli'de yetişiyor ve bugün de kentin en önemli simgelerinden birisi. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor. İstanbul Arnavutköy'de yetişen (bugün hemen hemen ortadan kalkmış olan) bu çilek, çiçeği güzel olduğu için Halil Paşa'ya armağan edilmiş. Paşanın arabacısı Mustafa, çileği Ereğli'nin killi kestane toprağına ekmiş. Bu özel toprakla özel meyve isabetli bir biçimde buluşunca, Osmanlı çileği Ereğli'yle özdeşleşmiş. Çileğin geniş çaplı üretimi ilk kez Kestaneci Köyü eteklerinde Kahyaoğlu Kadir ve Rum ortağı tarafından gerçekleştirilmiş.

Doğal olarak Ereğli'de her yıl bir çilek festivali düzenleniyor. Festival Ereğli halkının aylar öncesinden beklediği bir etkinlik. Türkiye'den ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla üç gün sürüyor ve bu üç gün boyunca kentin nüfusu dört kat artıyor. Geçen sene yapılan 10'uncu festivalde konserleri izlemek üzere Ereğli sokaklarını 300 bin kişinin doldurduğunu hatırlatalım.

DOĞA SPORU İÇİN GÜNEŞLİ ŞELALELERİ

Ereğli'ye gidip de yeşilin her tonunun bulunduğu Güneşli Şelaleleri’ni görmeden dönmek doğru olmaz. Ereğli'nin en ormanlık bölümü olan Güneşli Şelaleleri doğa sporları ve Off-Road etkinlikleri için eşsiz bir yer.

Güneşli Şelaleri’ne, Ereğli-Devrek karayolunun 30'uncu kilometresinde bulunan Hasbeyler Köyü'nden ve Güneşli Beldesi'nden, 6 kilometrelik bir orman gezintisi yapılarak ulaşılıyor.

PİDECİ HASAN KURU USTA

Ereğli'ye kadar gitmişken kapalı Karadeniz pidesi yemeden dönerseniz Ereğli geziniz yarım kalmış sayılır. Ereğli'de pide ise Meşhur Pideci Hasan Kuru Usta'nın yerinde yenir. Arzuladığınız pide lezzetini Hasan Usta'nın yerinde bulacaksınız. Pide fiyatları ise çok uygun. Bütün pideler 2 milyon 500 bin lira. Hasan Kuru Usta'nın yeri Müftü mahallesi, Erdemir caddesi, No: 10'da. Telefon numarası ise 316 13 51.

TEKNEDE BALIK YİYEBİLİRSİNİZ

Ereğli'yi Ereğli yapan özelliklerinden biri ise balıkçılığın ilçede büyük bir önem taşıması. Hatta 2002'de ilçede 2002 metre uzunluğunda bir mangal kurularak hamsi pişirilmişti. Bu da İlçenin Guinness rekorlar kitabına girmesini sağlamıştı.

Balığı eğer deniz üzerinde teknede uygun bir fiyata yemek istiyorsanız 2 milyon 500 bin liraya mangalda uskumru yiyeceğiniz birçok tekne mevcut. Bahçesi olan güzel bir restoranda yemek istiyorsanız ise Musa'nın Yeri en uygun yer. Musa'nın Yeri'nde barbun ve çinekop 10, kalkan 20, lüfer ise 12 milyon lira. Buradan kabak tatlısı yemeden kalkmayın, çünkü tadına doyamayacaksınız. Kaymaklı kabak tatlısı ise 2 milyon 500 bin lira.

Musa'nın Yeri Belediye Plaj Tesislerinde. 365 90 94 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

NEREDE KALINIR?

Deniz kenarında klimalı odalara sahip olan Elif Otel'de kahvaltı dahil tek kişilik oda ücreti 35, çift kişilik oda ise 50 milyon lira. 24 oda 50 yatağa sahip olan otelin 300 kişilik bir de lokantası var. (372) 323 76 21.

Saunası, Türk hamamı, kondisyon salonu bulunan Hotel Etaş'ta tek kişilik oda 30 milyon, çift kişilik oda 45 milyon, 3 kişilik oda ise 55 milyon lira. (372) 316 23 55.

Kirazlar Otel'de tek kişilik oda 40 milyon, iki kişilik oda 50 milyon lira. 63 odalı 135 yatak kapasiteli otelde 220 kapasiteli restoran bölümü de bulunmakta. Fiyatlara sabah kahvaltısı da dahil. (372) 318 11 00.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!