Karadeniz batıkları hiç araştırılmadı

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz batıkları hiç araştırılmadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Karadeniz'de, bugüne kadar batıklarla ilgili hiçbir araştırma yapılmadığı bildirildi. Samsun Arkeoloji Müdürü Mustafa Akkaya, Karadeniz'in sualtı zenginliklerini belirlemek ve batık alanlarını keşfetmek için bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Mustafa Akkaya, Karadeniz'de tamamen raslantı sonucu birkaç tane batığın bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

‘‘Samsun, Giresun, Sinop ve Alaçam açıklarında raslantı sonucu birkaç batığın bulunduğunu biliyoruz. Ancak bunlardan Giresun açıklarında bulunan batığın ortaya çıkarılması için 1991'de sadece bir maliyet raporu hazırlandı. Bunun dışında başka bir çalışma yapılmadı. Artık, Karadeniz meçhul bir deniz olmaktan çıkarılmalı.’’

Karadeniz kıyılarında tüplü dalış yasağı olduğunu için, sünger ve diğer denizaltı ürünlerinin toplanamadığını, bu nedenle raslantı sonucu da olsa birçok batığın yerinin bulunamadığını anlatan Akkaya, ‘‘Sadece Samsun'daki müzemizde yaklaşık 300 kadar amfora bulunuyor. Bu amforaların farklı zamanlarda ve farklı yerlerden müzemize getirildiğini biliyoruz. Bu buluntular bize Karadeniz'de birçok batık olduğunu da gösteriyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!