Karabağ'ın savaş ihtimali

Güncelleme Tarihi:

Karabağın savaş ihtimali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 03:08

STRATFOR Küresel İstihbarat Kurumu’ndan bir analist Dağlık Karabağ sorununun bölgesel güçlerin çözümde oynadıkları rolden bağımsız küresel sonuçları olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

--Karabağ’da çıkacak bir savaşın etkileri küresel boyutta olur (Asbarez News)

STRATFOR Küresel İstihbarat Kurumu’ndan bir analist Dağlık Karabağ sorununun bölgesel güçlerin çözümde oynadıkları rolden bağımsız küresel sonuçları olabileceğini söyledi.  

 

Analist Marko Papic, “İşler kontrolden çıkabilir çünkü Rusya, Türkiye ya da İran işlerin kontrolden çıkmasını istemese de çatışmanın iç dinamikleri baskı yaratabilir. 1914’te Bosna’da olduğu gibi yerel bir çatışma küresel bir savaşa dönüşebilir” dedi.

 

Rusya, Türkiye ve İran’ın kendilerini kontrol edemedikleri bir çatışmada bulabileceklerini belirten Papic, Dağlık Karabağ’ın bugün için çok önemli bir konu olduğunu çünkü “bölgenin en önemli güçlerinin aralarındaki dengenin Ermenistan ve Azerbaycan’ın arasında ne olacağına bağlı olduğunu ifade etti.

 

Haberin Devamı

Papic “En başından beri Türkiye’yi çözümsüz bir çatışmanın içinde çekmek Rusya’nın çıkarlarına hizmet ediyor. Bu da Moskova’nın kendisini fazlasıyla güvende hissettiği bir bölgede Türkiye’nin zamanını ve enerjisini tüketiyor. Rusya, Türkiye’nin bölgede elde edeceği nüfuz dolayısıyla Ermenistan ya da Azerbaycan üzerindeki yaptırım gücünü kaybetmekten korkmuyor. Dahası, Azerbaycan Türkiye-Ermenistan görüşmelerinde hayal kırıklığına uğradığı için yavaş yavaş Rusya’ya doğru kayıyor” dedi.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE  

HAARETZ

--Netanyahu, Kudüs kararıyla Müslümanların gazabını üzerine çekebilir

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Mağribi Kapısı’nın yenilenmesi planını mahkeme kararıyla iptal edeceği yönündeki haberler tartışma yarattı. Haaretz muhabiri Akiva Eldar, Ürdün Kralı Abdullah’ın Doğu Kudüs’teki statükoyu bozduğu için Netanyahu’dan uzaklaştığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da İsrail hükümetinin Müslümanlar için kutsal olan bölgelerde yapacağı en ufak bir provokasyonda ayağa kalkmak için hazır olduğunu ifade etti.

   

Haberin Devamı

THE NATIONAL

--Türkiye’nin gözü Kıbrıs barışında

Birleşmiş Milletleri Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs’ın Rum ve Türk liderlerine adada barışçıl bir çözüme ulaşılması için baskı yaparken Ankara’daki hükümet yetkilileri dikkatle durumu izliyordu. Çünkü Kıbrıs barış görüşmelerinin geleceği Kıbrıslılar kadar Türkiye’yi de ilgilendiriyor.

 

IRISH CENTRAL

--Yeni bir araştırma İrlandalıların atalarının Türk çiftçiler olduğunu iddia etti

Yeni bir araştırma İrlandalıların kökenlerinin Türkiye’de olabileceğini ortaya koydu. Babadan oğla geçen Y kromozomuna odaklanan araştırma Türk çiftçilerin bundan 6 bin yıl önce İrlanda’ya geldiklerini ve tarımı da yanlarında getirdiklerini gösterdi. Araştırmada ayrıca adaya gelen Türklerin yerlerini aldıkları avcı-toplayıcılardan daha yakışıklı olma ihtimallerinin olduğu belirtildi.

 

Haberin Devamı

PANARMENIAN

--Türk uzman: Türkiye ve Ermenistan birbirlerini hayal kırıklığına uğratıyor

Türk politika uzmanı Aybars Görgülü Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin Mart-Nisan aylarında hızlanacağını savundu. Görgülü, “Ankara ve Erivan arasındaki süreç şu an kilitlenmiş durumda” dedi.

 

AYSOR

--Türkiye’nin hayal kırıklıkları ve şüpheleri

Ermeni uzman Hayki Demoyan, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinde şu an için bir duraklama yaşandığını ancak sürecin yeniden hareketlenmesinin beklendiğini belirtti.

 

APA

--İran dışişleri bakanı Türk büyükelçiyi kabul etti

İran dışişleri bakanı, Türkiye’nin Tahran büyükelçisi Salim Karaoğlu’nun görev süresin bitişi nedeniyle kabul etti. Bakan Manuşehr Muttaki, geçtiğimiz yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini hatırlattı. Muttaki, “Türkiye ve İran hem ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde hem de bölgenin ve dünyanın sorunlarının çözülmesinde önemli işler yaptı” dedi.

 

DÜNYA BASINI

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES

--Büyük bütçe açığı ABD politikalarını ve küresel güç dengesini değiştirilebilir

Yapılan tahminler, gelecek on yılda ABD Başkanı Barack Obama ve ardından gelecek başkanların yeni yerel teşvikler uygulamayabileceğini öne sürüyor.

 

--Taliban gittikçe daha belirsiz bir savaş tarzı benimsiyor

ABD ve Afganistan güçlerinin Afganistan’ın Helmand eyaletinde düzenledikleri ortak askeri operasyonda, isyancıların eski mesajlaşma yöntemleriyle modern silahları nasıl bir araya getirdikleri görüldü.

 

--Rusya altın bir devrim yaşıyor

McDonald Sovyetler Birliği’nde ilk restoranını açtığında, kendi malzemelerini ABD’den getirmek zorundaydı. Bugün, şirket burger ekmekleri dahil bütün malzemelerini özel sektörden tedarik edebiliyor.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Bütçe yeni harcamaları işaret ediyor

Demokratlar 3.8 trilyon dolarlık bütçe planını sunarken, Cumhuriyetçiler mali bir felaket olarak kabul ettikleri plana çare olarak önlemler arıyor.

 

--2011 bütçesinin kazanan ve kaybedenleri

Başkan Obama’nın sunduğu bütçe planında eğitim ve savunma öne çıkarken; NASA, zengin çiftçiler ve hayır dernekleri büyük darbe aldı.

 

--Taliban liderinin ölümü örgüte büyük darbe vurdu

El Kaide’ye yakın olan şiddet yanlısı İslami örgüt Taliban’ın Pakistan’daki liderinin öldürülmesi, örgütün büyük bir darbe almasına neden olurken, örgüte bağlı militanlar Pakistan ordusundan kaçmaya ve halkın sempatisini kaybetmeye başladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--ABD’den gelen son veriler beklentileri artırdı

ABD’de sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan bir araştırma, bankaların tüketiciler ve işletmeler için kredi verme standartlarını yumuşattığını ve imalatın son beş yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

 

--Toyota sorunun giderildiğini açıkladı

Japon otomobil devi Toyota Motor, bazı araçların aniden hızlanmasına neden olan gaz pedallarındaki sorunu gidermeleri için bayilere tamir için kullanabilecekleri bir parça gönderildiğini açıkladı.

 

--Avrupalı şirketler Twitter’a yöneliyor

Avrupalı şirketler satışlarının arttırmak ve daha iyi pazarlama stratejileri ortaya çıkarmak için son dönemin popüler sosyal iletişim sitesi Twitter’a yöneliyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Güney Koreliler Gatwick’ten hisse alacak

Güney Kore’nin, dünyanın en büyük beşinci emeklilik fonu olan Ulusal Emeklilik Servisi, gelecek hafta Londra Gatwick Havaalanı’nın yüzde 12’lik hissesini bünyesine geçirecek. Güney Kore bu yatırım ile uluslararası arenadaki konumunu güçlendirecek.

 

--Küresel imalat yeniden doğuyor

Dünya genelinde imalat sektörünün Ocak ayında büyük bir toparlanma yaşadığı görüldü. Pazartesi günü açıklanan anket sonuçları, küresel ekonomik iyileşme için umutların artmasına neden oldu.

 

--Euro bölgesi 110 milyar euroluk tahvil ihraç etti

Euro bölgesindeki hükümetler, Ocak ayında piyasalardan 110 milyar euroluk rekor seviyede borç aldı. Hükümetler bu hareketle zayıf kamu finansmanına sahip ülkeler için borçlanma maliyetlerini artırdı ve ülkelerin borç seviyeleri yükseldi.

 

THE GUARDIAN

--Papa İngiltere’de eşcinsellere eşitlik veren yasaları kınadı

Papa 16’ncı Benediktus, eşcinsel çiftlerin haklarını koruyan yasanın din özgürlüğünü ihlal ettiğini söyledi.

 

--İsrail’in Gazze raporu şüphe uyandırıyor

Birleşmiş Milletler (BM) ekiplerinin bulduğu savaş uçaklarından atılmış bomba kalıntıları, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği üç haftalık askeri operasyona yönelik raporuyla çelişiyor.

 

--Soyinka: İngiltere “İslamcıların lağım çukuru”

Nobel ödüllü siyasi eylemci Wole Soyinka, İngiltere’deki okulların radikal İslamcıların lağım çukuruna dönüştüğünü söyledi ve İngiltere’deki okulları “öğrencilerin beyinlerini yıkamakla” suçladı.

 

HAARETZ

--Hamas: Dubai’deki cinayeti Araplar işlemiş olabilir

Gazzeli silah kaçakçısı Mahmud el Mabhuh’un cinayetinin ardından gerçekleştirilen araştırmalar, kaçakçının Ortadoğu’da düşmanları olduğunu ve Ürdün ve Mısır tarafından da arandığını ortaya çıkardı.

 

--Netanyahu ofiste geçirdiği bir yılda ne yaptı?

Geçen bir yıl içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun büyük başarılara imza attığını söylemek zor.

 

--Batı Şeria’da yerleşim yavaşlıyor

Haaretz’in ele geçirdiği rakamlar, 2009’un ikinci çeyreğinde politikacıların tartışmalarını artırmalarının ardından Batı Şeria’daki yerleşim amaçlı inşaatların hız kaybettiğini ortaya çıkardı. 2009’da başlayan 120 inşaattan 38’inde yüzde 10’luk bir ilerlemenin kaydedildiği görüldü.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Çalıntı vergi bilgilerine ulaşmak

Almanya Başbakanı Angela Merkel, vergi kaçakçılarının bilgilerinin bulunduğu CD'yi satın almazsa ileride daha zor durumda kalabilir. Merkel vergi kaçakçılarının üzerine gitmemekle suçlanır. Başbakan Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble 1500 vergi kaçakçısının bilgilerinin bulunduğu CD'yi satın alma eğilimindeler ama karar henüz kesinleşmiş değil.

 

DIE WELT

--Almanya'da kış kaosu

Almanya'yı vuran kış ülkenin birçok bölgesinde hayatı felç etti. Sadece Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde 900 trafik kazası meydana geldi. Soğuk havanın ülkeyi önümüzdeki bir kaç gün daha etkilemesi bekleniyor.

 

EKONOMİ BASINI

 BLOOMBERG
--Obama istihdam odaklı 3.8 trilyonluk bütçe sundu
ABD Başkanı Obama 2010 için sunduğu bütçede istihdama odaklandı. Obama, yıllık geliri 200 bin dolardan daha fazla olan ABD'lilerden alacağı vergiyi artırarak önümüzdeki 10 yılda 970 milyar dolar tasarruf etmeyi planlarken, aynı dönemde iş dünyasından da 400 milyar dolar ek gelir elde etmeyi amaçlıyor.

--Şeker fiyatlarındaki balon Brezilya'daki yüksek üretimle sona erebilir
Alman araştırma şirketi F.O. Licht, şeker fiyatlarının, bu yıl Brezilya'daki büyük miktardaki üretiminin etkisiyle dengeye oturacağı ve 29 yıldır gördüğü en yüksek seviyeden gerileyeceğini söyledi.

--Avustralya beklenmedik şekilde faiz oranlarını yüzde 3.75'te tuttu
Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın ülke ekonomisindeki büyümenin enflasyonu tetikleneceği endişesiyle, beklenmedik şekilde gösterge faiz oranını artırmayıp,  yüzde 3.75'te tuttu.

CNBC

--Volcker: Büyük bankaların riskli işlemlerinin önüne geçilmeli

Beyaz Saray’ın ekonomi danışmanı Paul Volcker, ABD Kongresini büyük bankaların riskli işlemler gerçekleştirmesini engellemek için harekete geçmeye davet edecek.

 

--Mahkeme kararından sonra Doğan Yayın’ın hisseleri yükseldi

Türkiye’nin en büyük medya grubu Doğan Yayın’ın hisseleri, Pazartesi günü Doğan TV hissesinin Axel Springer’a satılmasıyla bağlantı davanın grubun lehine sonuçlanmasının ardından yüzde 10.5 yükseldi.  

 

--Yükselen petrol fiyatları BP’nin kârını artırdı

İngiltere’nin petrol devi BP, dördüncü çeyrekte kârını yüzde 33’lük bir artışla, 3.45 milyar dolara çıkardığını açıkladı. Şirketin bu başarısında artan petrol fiyatlarının etkisi büyük oldu.

CNNMONEY
--ABD borsaları kötü gidişin ardından yükseldi
ABD borsaları beklenenden iyi gelen kişisel gelir, imalat ve Exxon Mobil kârının yarattığı olumlu havayla Pazartesi günü değer kazandı ve Şubat'a iyi bir başlangıç yaptı. Dow Jones Sanayi Endeksi 118 puan artarak yüzde 1.2 oranında yükseldi.

--Toyota'nın kaybı Ford ve Hyundai'nin kazancına olacak
Birçok kişi, Toyota'nın gaz pedalındaki sorunu onarmasına rağmen ABD pazar payında 16 yıl sonra ilk kez bu sene düşüş olacağını düşünüyor. Diğer büyük otomobil üreticileri Ford ve Hyundai'nin, Toyota'nın bu dezavantajını iyi kullanacağı belirtiliyor.

--iPhone'un 4'üncü çeyrek pazar payı rakamlarında farklı sonuçlar
Apple'ın çok ses getiren iPhone ürünü ile ilgili pazar payı araştırmaları farklılık gösteriyor. Araştırmalardan biri 2009'un son çeyreğinde bir önceki yılın aynı ayına oranla ürünün pazar payının yüzde 52 artışla yüzde 10.8'den 16.4'e yükseldiğini söylerken, bir diğer araştırma bu durumun tersine aynı dönemde yüzde 18.1'den, yüzde 16.6'ya gerilemenin yaşandığını ortaya koyuyor.

FORBES
--Çin bozuk sütler için acil toplatma kararı aldı
Çin, 2008'de yaşanan ve binlerce çocuğun hastalanmasına neden olan skandaldan sonra piyasada yeniden bozuk süt ürünlerine rastlanmasının ardından, 10 gün süreyle sıkı önlem uygulanmasına karar verdi.

--Petrol fiyatı Asya'da ekonomik toparlanmayla 75 dolara yaklaştı
Petrolün varil fiyatı, Asya borsalarının yaşadığı düşüşe son vermesi ve son ekonomik verilerin ABD'nin ham petrol ihtiyacının artıracağına yönelik beklentileri artırmasıyla Salı günü değer kazanarak 75 dolar seviyesine yaklaştı.

--ABD'nin yeni bütçesi düşük gelirli vatandaşlara vergi rahatlığı getiriyor
ABD Başkanı Barack Obama'nın sunduğu yeni bütçede düşük gelirli vatandaşlar ile küçük işletmelere avantajlar getirilirken, zenginlerin yükü artırıyor.

MARKETWATCH

--Japonya Çin'e yönelerek kârını artırabilir
Analistler, Japon ticaret şirketlerinin Çin’e daha fazla yönelmeleri ve varlıklarını çeşitlendirmeleriyle kazançlarını artırabileceklerini belirtti.

 

-- Hisse değerlemeleri daha çok düzeltmeye işaret ediyor
ABD'de hisse senedi değerlemeleri, diğer göstergelerle birlikte fiyatların daha fazla dengeye oturmasına ve düzeltme hareketinin bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

 

--Asya borsaları yükselirken Japon otomobil üreticileri toparlanıyor
Asya borsaları, Salı günü Wall Street’teki kazançların etkisiyle yaşanan olumlu havanın etkisiyle yükseldi. Japon otomobil üreticilerinin hisseleri de Toyota'nın geri çağırdığı araçları onarım için adım atmasıyla değer kazandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!