Kara bayram

Güncelleme Tarihi:

Kara bayram
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırp katillerin kana buladığı Kosova, Ramazan Bayramı'na acı ve gözyaşı içinde girdi. Racak'ta 45 müslümanı işkenceyle öldüren Sırplar, yeni bir katliam hazırlığına giriştiler ve 4 köye daha saldırılar düzenlediler. Belgrat yönetimi, bölgeye sürekli yeni güçler yolluyor.

Kosova'da insanlıktan nasibini almamış Sırp katiller cinayetlerine devam ederek, Ramazan Bayramı'nı kana buladılar. Acı ve gözyaşı içindeki Kosova'ya bayram cesetle, kanla, acıyla geldi. Bir kara bayram onlarınki.

Önceki gün Racak Köyü'nde 45 kişiyi katleden Sırpların, dün de bu köy ve etrafındaki 4 köye daha saldırılar düzenledikleri bildirildi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

Pek çok ülkeden gazeteciler, Sırp polisinin köye bakan tepelerde bulunan zırhlı personel taşıyıcılarından Racak'a havan topu ve makinalı tüfek ateşi açtığını söylerken, bazı polislerin maske taktığını belirttiler.

Bölgedeki uluslararası gözlemcilerden Artur Marquardt, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Bölgedeki 3 ya da 4 köye saldırı düzenlendiği görülüyor. Saldırıların devam ettiğini sanıyoruz’’ dedi. Uluslararası gözlemcilerden biri, çok tehlikeli olması nedeniyle köye girmemeleri talimatı aldıklarını söyledi.

YENİ KATLİAM HAZIRLIĞI

Öte yandan, Belgrad yönetiminin, Kosova'nın güneyindeki Racak Köyü ve çevresine, en az bir tank ve zırhlı araçlar desteğinde büyük çapta güvenlik gücü sevkettiği bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, Racak Köyü'ne 5 kilometre mesafede bulunan Slivovo yerleşim bölgesinde bir askeri tank, kamyona yüklenmiş uçaksavar topu ve 3 adet polis zırhlısı bulunduğunu belirtti.

Racak Köyü'nün kuzeybatısındaki bir tepeye de, 12 polis zırhlısı desteğinde önemli sayıda güvenlik gücü yerleştirildiği kaydediliyor. Racak Köyü'ne hakim diğer tepelik bir bölgeye de, kamyon üzerinde bulunan uçaksavar topunun konuşlandırıldığı belirtildi.

KATİLLER İLERLİYOR

Bu arada, özel polis birimlerine mensup, savaş üniformaları giymiş 60 kadar Sırp güvenlik görevlisinin, karayolundan ayrılarak, Racak Köyü yakınlarındaki arazide ilerledikleri kaydediliyor.

Racak Köyü'nde dün sabah duyulan silah seslerinden sonra, durumun şimdilik sakin olduğu, ancak tüm gelişmelerin Sırpların yeni bir katliama hazırlandığını ortaya koyduğu ifade ediliyor.

Dehşeti yaşadılar

Anneler, babalar kendi acılarını unutup korkunç katliama şahit olan minikleri ve ihtiyarları teselli etmeye çalışıyor. Bu küçük Arnavut da şahit olduğu vahşeti bir daha unutamayacak.

Kosova'nın gözleri

Bir uluslararası gözlemci, Sırp katillerin kan gölüne çevirdiği Racak Köyü'nü dürbünle izlerken, Arnavut kökenli bir Kosovalı acı içindeki boş gözlerle ufka bakıyor. Bayrama kan ve acıyla giren Kosovalı Müslümanların artık huzur umudu neredeyse hiç kalmadı.

Acılı dayanışma

Bu acı diner mi hiç? Kosovalı Müslümanlar tam, ‘Ramazan bitti, Bayram geliyor, açız açıktayız ama bayram bayramdır. Umut doludur’ derken ve ellerinden geldiği kadar hazırlık yaparken, Bebus sırtlarından felaket haberi geldi. Üçü kadın, biri 12 yaşında bir çocuk, 45 kardeşleri hunharca katledilmişti. Gözleri oyulmuş, kafaları taşla ezilmiş, cinsel uzuvları kopartılmış cesetler camiye yan yana dizildi. Herkes sevdiğini son bir kez öpmek istedi. Saçını okşadı, kucağına aldı, bağrına bastı... Teselli için birbirlerine sarıldılar. Ayakta zor duruyorlardı ama acıyı, ayakta kalmanın dayanışmasına dönüştürdüler. Oysa bu ayrılığın dönüşü yoktu. Çok zor geldi bu bayram...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!