Kapaklar açılırsa köprü çökecek

Güncelleme Tarihi:

Kapaklar açılırsa köprü çökecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Ali Ilıksoy, köprüdeki sorunun STFA-Thyssen Konsorsiyumu'nun yapım hatasından kaynaklandığını söyledi.

Son günlerde bölge trafiğinde yoğun bir sıkıntı yaşanmasına yol açan Galata Köprüsü konusunda Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Bakan Ilıksoy, ‘‘Ortada ayıplı bir iş var’’ dedi. Köprünün şu anda ‘emniyet altında’ olduğunu belirten Ilıksoy, ‘‘Ama kapakların açılmaması şartıyla’’ diye ekledi. STFA-Thyssen temsilcileriyle geçtiğimiz günlerde görüşen Ilıksoy, Köprü'deki yapım hatalarının giderilebilmesi için 30 milyon DM'ye ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Proje yüzünden Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile Konsorsiyum'un uzun yıllardır ihtilaflı olduğunun hatırlatılması üzerine de Ilıksoy, ‘‘Firmanın bizden alacağı yok. Eksik ve kusurlu işlerini tamamlaması için verilen sürede de yükümlülüklerini yerine getirmemişler’’ dedi.

Galata Köprüsü'nde iş sahibinin Karayolları Genel Müdürlüğü olmasına karşın, ‘işletmeci’ sıfatının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu belirten Ilıksoy, şunları söyledi:

‘‘Köprü projesinde yüzlerce dükkan var. Ama bir türlü faaliyete geçemiyor. Çünkü Belediye Meclisi'nin karar alması gerekiyor. Meclis'ten karar çıkarmak da bu seçim atmosferinde çok zor.’’

Ilıksoy, köprünün arkasında bulunan Tersane'de gemi yapıldığı da hatırlatarak, ‘‘Şu anda denize bir gemi indirilemez. Çünkü çökme tehlikesi yüzünden kapaklar açılamıyor. O nedenle konu çok acil’’ diye konuştu.

Kangren oldu

Karayolları ile müteahhit konsorsiyum arasında beş yıl önce patlak veren ve sayısı her geçen gün artan hukuki uyuşmazlıklar, projeyi içinden çıkılmaz bir kangren haline dönüştürdü. Galata Köprüsü projesi için yapılan sözleşme uyarınca kredinin yüzde 65’inin yabancı (DM üzerinden), yüzde 35’inin de yerli (TL üzerinden) sağlanması öngörülüyordu. Proje bedelinin tutarında uzlaşma sağlanamaması ve ‘fazla ödeme-eksik ödeme’ iddialarıyla ortaya çıkan uyuşmazlık, Eski Genel Müdür Atalay Coşkunoğlu hakkında hazırlanan raporlarda da yer aldı.

Konu mahkemeye intikal edince, Yargıtay, tarihinde ilk kez tarafların belirlediği hakem kararlarına esastan bakılabileceği yolunda bir içtihat kararı aldı. Bu karar, iki taraf arasındaki sorunların daha da karışmasına yol açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!