Kanserli hücreyi yok eden nano denizaltılar, güneş enerjisini elektriğe çeviren cilalar

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hücreyi yok eden nano denizaltılar, güneş enerjisini elektriğe çeviren cilalar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2005 00:20

NANOTEKNOLOJİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

Endüstri Otomotiv parçaları (mikro sensör, makine ve pompa kullanan otomobiller), nano çipler, ink jet yazıcı kartuşları, ince filmler ve CD üretimi.

Tıp Özellikle beyin ve göz ameliyatlarında uygulanan mikro cerrahiden sonra şimdi nanocerrahi kullanılmaya başlandı. Hücre, doku ve moleküllerdeki hasarları belirleyen tanı cihazları bu yolla geliştiriliyor. Ultraviyole korumalı kozmetik ürünler yaratılıyor.

Elektronik ve bilişim Nanoteknoloji sayesinde, karbon nanotüp düz ekran televizyonlar, gelişmiş hafıza ve saklama sistemli bilgisayarlar, elektronik kağıtlar, yumuşak ve bükülebilir ekran gibi ürünler yaratılıyor.

Malzeme bilimi Çok daha güçlü, hafif, kimyasal işlemlere ve sıcaklığa dayanıklı malzemelerin üretiminde kullanılıyor. Örneğin karbon nanotüplerden üretilmiş kumaşlar. Bunlar kurşun geçirmediği için askeriyede kullanılıyor. Bu yolla üretilen ve nanotext denilen kumaşlar da leke ve bakteri tutmuyor ve çok sağlam oluyor. Radyasyon veya ışığa karşı kontrol edilebilir tepkiler veren malzemeler de geliştirildi. Nanoteknolojik ışıklandırma sistemleri ile dünya enerji ihtiyacının yüzde 10 oranında azalması bekleniyor. Nanoteknoloji kullanılan malzeme bilimi alanında, nanofiberler, dolgu malzemeleri, kendi kendini temizleyen pencere camları, katalistler ve ince filmlerin üretimi de var.

Enerji Nanoteknolojiyle üretilen yakıt hücreleri, gelişmiş piller, güneş hücreleri var.

OTOMOBİLLER BENZİNİ KOKLAYARAK YÜRÜYECEK

4 Çizilmeyen, kir tutmayan cilalar sayesinde otomobiller sürekli parlak görünecek.

4 Benzin tüketimi iyice azalacak, otomobil benzini koklayarak yürüyecek.

4 Yolun üzerindeki buz hakkında bilgi veren algılayıcılar geliyor.

4 Otomobillerin bukalemun gibi renk değiştirmelerini sağlayacak teknik, iki renkten çok renge çıkartılıyor.

4 Motor çalışmadığı zaman otomobili serinleten enerji kaynakları yaratılacak.

4 Park sırasında özellikle de yaz günlerinde boşa giden güneş enerjisi, oto cilası üzerinden enerjiye dönüşecek.

4 Koltuklar artık bakterileri öldürebilecek.

NANO HAYALLER

İsrailli bilim adamları, biyolojik moleküllerle, test tüpü içinde bir bilgisayar oluşturmayı başardılar. Amaçları, 1 trilyon bilgisayarın saniyede yaptığı 1 milyar işlemi, yüzde 99.8 doğrulukla yapabilen ve yalnızca 1 Watt’ın on milyarda birinden daha az enerji kullanan bir bilgisayar üretmek.

INEX’teki (Newcastle Üniversitesi’ndeki nanoteknoloji şirketi) bilim adamları, Kuzey İngiltere’deki iki turistik merkezin çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda modellerini yaptı. Her iki model de silikondan yapılmış ve her biri yaklaşık 400 mikron genişliğinde. Bu modellerin yapımında kullanılan teknolojinin cep telefonları için küçültülmüş anten yapımında kullanılması planlanıyor.

Leeds’teki Disiplinler Arası Biyonanobilimler Enstitüsü, çok küçük dozlarda ilaç taşıyabilecek trenler ve denizaltılar üretmeye çalışıyor. Bu nano denizaltılar sayesinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kanserli hücreler yok edilebilecek. Sadece kanserli hücreye yöneltildiği için sağlıklı dokular korunacak.

Nanoteknolojiyle geliştirilen veri saklama yöntemiyle, örneğin Britanya Ulusal Kütüphanesi küçük bir sayfa boyutuna sığdırılabilecek.

Tarımda; bitki ve hayvanlar gibi yiyecek üreten doğal makineler, yani moleküler robotlar geliştirilip kullanılacak. Bu tür tarım, doğa koşullarına bağımlı olmayacak ve yiyecek sorununu da kökünden çözecek.

Elektronik alanında; iki boyutlu elektronik devre yerine hacimsel devreler yapılacak. Bilgisayarların hafızaları Terabyte’a (1024 gigabyte) ulaşacak.

Ekolojide; moleküler hijyen robotları geliştirilecek.

Enerjide; maddeler nano boyuta geldiği zaman katalizör etkisi çok artıyor. Bu yolla egzoz gazı ortadan kalkacak.

NANOTEKNOLOJİDE ÖNCÜ ŞİRKETLER

IBM Nanoteknolojinin gelişmesinde en büyük katkıyı sağlayan STM (Scanning Tunneling Microscope) ve AFM’yi (Atomic Force Microscope) keşfetti. Nanoteknoloji ar-ge’sine her yıl 5 milyar doların üstünde yatırım yapıyor. Yılda bu konuda 3 bin 500 civarında patent alıyor. Şu anda karbon nanotüp transistörler, LCD ekranların yerine geçecek atomik ışınlı bilgisayar ekranları, manyetik kayıt sistemleri, nano yapılı saklama cihazlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor.

General Motors Nanoteknoloji ile üretilmiş kompozit malzemeler içeren kamyonetleri pazara sundu. Bu nano kompozitler çok daha hafif ancak bir o kadar dayanıklı. GM, şu anda yakıt hücreleri, algılayıcılar ve seramik motorlar üzerine çalışmalar yapıyor.

Nanophase Nanophase Technologies Corporation, New York Nasdaq’ta borsaya açılan ilk nanoteknoloji şirketi. Piyasaya sürdüğü nano-güneş kremiyle ismini duyurdu. Toz halde seramik ve metalik malzemeleri içeren Nanocrystalline malzemeler üretiyor. 2002’de bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüyerek, 5.4 milyon dolar ciro elde etti.

Nano-Tex Dayanıklı, leke ve koku tutmayan kumaşlar üreten firma, Lee Nano Jeans ve Eddie Bauer Nano-Khakis ürünlerini piyasa sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!