Kansere şipşak test

Güncelleme Tarihi:

Kansere şipşak test
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de geliştirilen yeni kan testi sayesinde, 13 tür kanser önceden teşhis edilebilecek. 2 cc kanla yapılabilen testin sonucu 24 saat içinde alınabiliyor.

ABD’de geliştirilen ve basit bir kan tahliline dayanan yeni bir kanser testiyle milyonlarca kanser vakasının gelişme aşamasında önlenebileceği bildirildi.

Maliyeti 50 milyon lira

İngiltere’de yayımlanan Daily Mail gazetesi, AMDL adlı bir firma tarafından geliştirilen ve DR-70 adı verilen testin basit bir kan tahliliyle yapıldığını, testin her bir hasta için maliyetinin de 50 sterlin (yaklaşık 50 milyon TL) olduğunu yazdı.

Testin 13 farklı kanser türünü tesbit edebildiğini belirten gazete, bunlar arasında en yaygın şekilde ortaya çıkan ve her yıl bütün dünyada milyonlarca can alan akciğer, göğüs, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinin bulunduğunu kaydetti.

Gazeteye göre, koldaki bir damardan alınan 2 cc kan test edilerek,bir tümörün gelişmeye başlaması sırasında vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen kandaki DR-70 adlı antikor saptanıyor.

Sonuç yüzde 84 doğru

Daily Mail, üretici firmanın test sonuçlarının 24 saat içinde çıktığına işaret ettiğini ve alınan sonuçların güvenilirliğini de yüzde 84 olarak açıkladığını bildirdi.

ABD’de geliştirilen, şu anda ABD, Kanada ve Çin’de satılmakta olan testin denemelerinin Çin, Şili ve Tayvan’da yapıldığını belirten gazete, İngiltere’nin Derby kentinde bulunan Surescreen adlı firmanın da testi İngiltere’de satabilmek için hükümetten onay beklediğini yazdı.

Bu arada, İnglitere’de faaliyet gösteren Kanser Araştırmaları Vakfı yöneticilerinden Dr. Mary Berrington, ’’Bu test gelecek için gerçekten heyecan verici. Anlatılanlara bakılırsa kanserin erken teşhisi açısından büyük yarar getirebileceğe benziyor. Çünkü kanserin klinik semptomlarının ortaya çıktığı aşama zaten müdahale için oldukçageç bir aşama oluyor. Bu testte iddia edildiği gibi, kanserli hücreleri daha oluşurken yakalayabilirsek, bu çok daha iyi bir tedavi şansı ortaya çıkaracaktır. Bu tür testler büyük gelişmelere kapı açabilir’’ dedi. A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!