Kan bağışına sıcak darbesi

Güncelleme Tarihi:

Kan bağışına sıcak darbesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2008 11:24

KIZILAY, aşırı sıcak nedeniyle sahil şeridindeki illerde kan bağışında yaşanan azalma nedeniyle klimalı otobüs hazırlattı.

Aşırı sıcaklar, Kızılay'ın kan bağışında da önemli düşüşe neden oldu. Kış aylarına göre kan bağışçı sayısında büyük azalmanın yaşanması nedeniyle Kızılay, Batı Akdeniz Bölgesi Kan Merkezi'nce kan bağışı toplamada kullanılan çadır ve minibüslerin yerine özel bir klimalı otobüs hazırladı. Kızılay Batı Akdeniz Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Hasan Uyanık, aşırı sıcak nedeniyle sahil bölgelerinde kan bağışı sayısında önemli bir azalma meydana geldiğine dikkat çekerek, “Sıcaklar nedeniyle bağış sayısında yaşanan düşüşü; mesaj sistemi ve belediyelerle işbirliği yaparak anons kanalıyla çözmeye çalışıyoruz. Her gün 3 ekibimiz Antalya merkez ve bölgelerde kan toplama çalışmalarını hızla sürdürüyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle kan vermek istemeyen bağışçılarımızın sayısı azaldı” dedi. Kan bağışı sayısını ihtiyaç duyulan rakamlara çıkarmak için özel olarak klimalı otobüs hazırlattıklarını kaydeden Dr. Uyanık, bu otobüsün, 26 Temmuz'da Fethiye'den başlanılarak, Kalkan, Kaş, Finike, Kumluca, Tekirova, Kemer, Antalya, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa ve Anamur olmak üzere 12 Ağustos Salı gününe kadar sahil şeridini dolaşacağını kaydetti.

İKİ KATINA İHTİYAÇ VAR

Geçen yıl 25 bin ünite kan bağışında bulunulan Antalya'da bu yılın Haziran sonu itibariyle 12 bin 346 ünite kan bağışında bulunuldu. Antalya'ya bağlı olan Isparta'da 5 bin 396, Burdur'da ise 3 bin 410 ünite kan toplandı. Antalya'da bağışlanan kan miktarının iki katına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Kan Merkezi Müdürü Dr. Uyanık, “Antalya organ naklinin yapıldığı en önemli il ve organ nakli için de kan çok önemli. Türkiye'deki en fazla talasemi hastası da Antalya'da ve bir ayda 3 defa kan verilmesi gereken talasemi hastaları bulunuyor. Mevcut bağışların yetersizliği nedeniyle karayolu ile Isparta ve Burdur'dan, havayoluyla da diğer illerden bu ihtiyaç sağlanmaya çalışılıyor. Antalya'da bağışlanan kan ünite sayısının en az iki katına çıkartılması gerekiyor” diye konuştu.

DONÖR SAYISI ARTIRILACAK

18- 65 arası sağlıklı herkesin kan vermesi çağrısında bulunan Dr. Hasan Uyanık, bunun bir vatandaşlık görevini olduğunu söyledi. Uyanık, donör sayılarının da artırılmasının hedeflendiğini kaydederek, “Herkes kan versin demiyoruz ancak gelip buradaki çalışmalarımızı izlemelerini istiyoruz. Bizi ziyaret ederek çalışmalarımızı izledikleri zaman eminim ki gelen 2- 3 kişiden en az birinin kan bağışında bulunmayı isteyeceğine inanıyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!