Kamuda 50.485 ihraç

Güncelleme Tarihi:

Kamuda 50.485 ihraç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 21:13

OHAL kapsamında çıkarılan 672, 673 ve 674 sayılı kanun hükmünde kararnamelerle birçok önemli düzenleme hayata geçirildi. 672 KHK ile TBMM, Başbakanlık, Emniyet ve Jandarma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Çevre ve Şehircilik, Milli Eğitim bakanlıkları, Sayıştay, Danıştay, Diyanet İşleri, TOKİ gibi kurum ve kuruluşlarda 50 bin 485 kamu görevlisi ihraç edildi. En büyük tasfiye 28 bin 163 kişi ile MEB’de oldu. KHK’daki önemli satırbaşları şöyle:

Haberin Devamı

MALİYE’DE BÜROKRATLAR

Maliye Bakanlığı’nda bir dönem üst düzey bürokratlar arasında yer alan eski MASAK Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu, Fatih Balcı, Hasan Aykın; Gelir İdaresi Daire Başkanları Ömer Kaya ve Hasan Kurnaz; Denizli Vergi Dairesi Başkanı, İstanbul, Ankara, Hatay, Gaziantep, İzmir gibi illerin vergi dairesi başkan yardımcıları ile Özelleştirme İdaresi, Devlet Malzeme Ofisi, Milli Piyango İdaresi gibi bağlı kuruluşlardan çalışanlar da ihraç listesinde yer aldı.

Listede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in üniversiteden sınıf arkadaşı, Devlet Malzeme Ofisi eski Genel Müdürü olan ancak 17/25 Aralık operasyonu sonrası 2014’te yine Şimşek tarafından görevden alınarak bakanlık müşavirliğine atanan Metin Akdamar dikkat çekti. Rekabet Kurumu’nda Kurul Üyesi Tahir Saraç, Başkan Danışmanı Fatih Mustafa Özyeşil ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri Teftiş Kurulu Başkanı Kemal Soy da ihraç edilen üst düzey bürokratlar oldu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar, Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürü Ahmet Alper Ege, Nahit Bingöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Rekabet Kurulu Üyesi Tahir Saraç da dikkat çeken isimler oldu.

2007 yılında başlayan Ergenekon operasyonlarını Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı sıfatıyla yöneten ve sonrasında Iğdır Valiliği’ne atanan Ahmet Pek, 2014 yılında merkeze çekilmişti. Emniyet kökenli Ahmet Pek, dünkü kararnameyle ihraç edilen 24 validen biri oldu. Yine FETÖ’nün ‘emniyet imamı’ olmakla suçlanan ‘Kozanlı Ömer’ lakaplı Osman Hilmi Özdil’in kayınbiraderi eski Bolu Valisi İbrahim Özçimen de ihraç edildi.

ALA’NIN TARTIŞMALI FOTOĞRAFI

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifasından sonra gençlik yıllarında çekilmiş bir fotoğraf sosyal medyada büyük tartışma yaratmıştı. Fotoğrafta yer aldığı iddia edilen Merkez Valisi Said Vakkas Gözlügöl, Samsun Vali Yardımcısı Metin Borazan, Çorum Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu ve Trabzon Ortahisar Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu da kamudan ihraç edilen 102 vali yardımcısı, 100 kaymakam, 46 mülkiye başmüfettişi ve müfettişi ile 14 hukuk müşaviri, bir daire başkanı, şube müdürü listesinde yer aldı.

Haberin Devamı

REKOR MEB’DE: 28 BİN 163

672 sayılı KHK ile meslekten çıkarılan kamu görevlilerinin kurumlara göre dağılımı özetle şöyle oldu: TBMM: 41, Emniyet: 7 bin 669, Jandarma: 323, Başbakanlık: 302, Sayıştay: 84, Danıştay: 83, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı: 62, BDDK: 116, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü: 11, Hazine Müsteşarlığı: 67, SPK: 30, TMSF: 12, TOKİ: 12, TRT: 312, AB Bakanlığı: 4, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu: 167, SGK: 605, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 90, Ekonomi Bakanlığı: 39, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 40, Kalkınma Bakanlığı: 65, Tarım Bakanlığı: 733, Aile Bakanlığı: 439, Maliye Bakanlığı: 829, YURTKUR: 113, Milli Piyango İdaresi: 7, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: 72, Diyanet İşleri Başkanlığı: 1519, RTÜK: 29, Dışişleri Bakanlığı: 215, İçişleri Bakanlığı: 369, Maliye Bakanlığı: 829, Milli Eğitim Bakanlığı: 28 bin 163, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar: 2 bin 18, üniversiteler: 2 bin 346, Gelir İdaresi: 813, TCDD: 167, Elektrik Üretim AŞ: 109, Maden Tetkik ve Arama: 37, Türk Patent Enstitüsü: 13, Kültür ve Turizm Bakanlığı: 175

Haberin Devamı

‘HUKUK BİR GÜN GERİ GELECEK’

KAPATILAN YARSAV’ın Başkanı ve Sayıştay Hâkimi Murat Arslan da ihraç edilen isimler arasında yer aldı. Hürriyet’e konuşan Arslan, “Sürecin cadı avına döndüğünü söylemiştik. İnanıyorum ki; bu ülkeye hukuk bir gün geri gelecek. O zaman, kaybettiğim haklarımı geri alacağım. Bu hukuksuzlukları yapanlardan hukuk çerçevesinde hesabı sorulacak. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’de demokrasi ve hukuk istemenin bir bedeli var ve her dönem bu mücadeleyi verenler değişik bedeller ödediler” dedi.

39 BARIŞ İMZACISI LİSTEDE

İHRAÇ edilenler arasında ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan Barış için Akademisyenler İnsiyatifi’nden 39 isim de var. Bildiriden imzasını çeken Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kemal İnal da çıkarılanlar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

“Ateist ve Marksistim, benden nasıl Fetullahçı çıkaracaklar merak ediyorum” diyen Tunceli Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Doç. Dr. Candan Badem de ihraç edilenler arasında.

CHP PM Üyesi Ahmet Caner Yenidünya da KHK ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeliğinden ihraç edildi. Yenidünya, Twitter hesabından  “Mesele kuru yaş, cadı avından öte, açık bir kötülük ve fırsatçılıktır” diye yazdı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!