Kamplar boş, gelin

Güncelleme Tarihi:

Kamplar boş, gelin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, sahillerdeki kamu tesislerinde 40 bin 634 yatağın depremzedelere tahsis edildiğini, ama ilginin az olduğunu söyledi. Mersin'e yerleştirilen depremzedeleri ziyaret eden Ecevit, ‘‘Komşularınızı da çağırın’’ dedi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Marmara Bölgesi'ndeki depremde evleri yıkılıp İçel'deki kamu tesislerine yerleştirilen depremzedeleri eşi Rahşan Hanım'la birlikte ziyaret etti, sorunlarını dinledi. Mersin ve Ege sahillerinde kamu kuruluşlarına ait tatil merkezlerinde 40 bin 634 yatağın depremzedeler için organize edildiğini belirten Ecevit, başvuruların 6 bin 666'da kaldığını söyledi.

Mersin'in Mezitli Beldesi'ndeki İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Birliği tesislerinde barındırılan 212 kişilik 57 depremzede aileyi ziyaret eden Başbakan Ecevit, depremzedelere burada kış sonuna kadar kalacaklarını söyledi.

Depremzedelerin kaldıkları daireleri gezen ve yaşam koşullarını, sağlanan olanakları yerinde inceleyen Ecevit, yemekhanede toplanıp kendisini karşılayan vatandaşlarla tek tek el sıkışıp, sohbet etti.

DEPREMZEDE ŞİKAYETÇİ

İzmit'ten gelen ve İçişleri Bakanlığı tesisinde kalan emekli öğretmen Ayşe Uğurlu, Başbakan'a, yerel yöneticiler tarafından dayalı döşeli evlerin gezdirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Başbakan güzel, dayalı, döşeli yerleri görmesin. Bu tesiste yatağı olmayan, betonda yatan depremzedeler var. İkinci deprem olmasaydı buradan bu hafta çıkaracaklardı.’’

CEBİMDE 5 KURUŞUM YOK

İzmit'teki evi yıkılınca Mezitli Beldesi'nde iskan edilen bir çocuk babası 29 yaşındaki muhabeseci Halis Kalkan da, ‘‘Ben iş ve para istiyorum. Cebimde 5 kuruş yok. 2 aydan beri burada kalıyoruz, yiyeceğimiz içeceğimiz veriliyor. Ama paramız olmadığı için dışarı çıkamıyoruz’’ diye yakındı.

İçişleri Bakanlığı tesislerinde ne kadar süre kalabileceklerini soran depremzedelere Başbakan Ecevit, ‘‘Kış bitip, yaz gelene kadar burada kalmanızı düşünüyoruz. Ondan sonra size para vereceğiz, ev alacaksınız. Buradaki her türlü ihtiyacınız devlet tarafından karşılanacak. Hiç merak etmeyin, içiniz rahat olsun’’ dedi. Ecevit, sık sık elindeki not defterine eksiklikleri kaydetti.

Başbakan daha sonra Erdemli'deki 22 depremzede aileden oluşan 86 kişinin barındığı İller Bankası Eğitim ve Dinlenme Tesisi'ne gitti.

İçel'de 30 bin depremzedenin barınabileceği olanaklar bulunduğunu belirten Ecevit, aynı şekilde diğer kentlerdeki kamu tesislerinin de hazır tutulduğunu söyledi. Ecevit, ‘‘Sizden ricam, geride bıraktığınız komşularınıza buraları anlatın. Karda, kışta, yağmurda kalmalarına gerek yok. Ülkemizin bu güzel yöresine gelsinler. Boşuna sıkıntı çekmesinler’’ diye çağrı yaptı.

Başbakan ayrıca, depremzedelere 3 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli kredi olanakları konusunda da kısa bilgi verdi.

YATILI OKULA BAŞVURU AZ

Başbakan, uçakta yaptığı açıklamada da, depremzede çocuklara devlete ait bölge yatılı okullarında eğitim imkanı sağladıklarını belirtti. Ecevit, buna rağmen başvurunun az olmasından yakındı.

Ecevit, depremzedeler için inşa edilecek prefabrik evlerin hedefinin de 25 bin 314 olduğunu yinelerken, önceki gün akşam itibarıyle bunlardan 24 bininin tamamlandığını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!