Kalemleri para basıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalemleri para basıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2010 16:55

Dünyanın en çok kazanan 10 yazarı bir yılda toplam 269 milyon dolar gelir elde etti.

Haberin Devamı

Forbes dergisinin “Dünyanın En Çok Kazanan Yazarları” listesi yayımlandı.

Romanları, film hakları, televizyon ve diğer gelirleri temel alınarak yapılan değerlendirmeye göre, 1 Haziran 2009- 1 Haziran 2010 döneminde, en fazla kazanan yazar, iki yıl önce ikinci sırada yer alan gerilim romanları yazarı James Patterson oldu. Peterson, 70 milyon dolarla “Dünyanın En çok Kazanan Yazarları” listesinde ilk sırada yer aldı. ABD dışındaki satışları 10 milyon doları geçen Patterson'ın elektronik kitapları da (e-book) büyük ilgi gördü. İlginçtir bütün kitaplarını elle yazan Patterson'ın, “I, Alex Cross” adlı kitabı sadece dijital olarak 160 bin adet sattı.

ABD'de satılan her 17 romandan birini Patterson yazdı. Hachette yayınevi Patterson'ın kitaplarından son iki yılda 500 milyon dolar gelir elde etti.
Vampir aşk romanları yazarı Stephenie Meyer ise yıl 40 milyon dolar gelirle ikinci sıraya yerleşti. “Twilight” kitapları serisiyle tanınan Meyer, gelirinin yaklaşık 7 milyon dolarlık kısmını, Twilight serilerinin sinemaya uyarlanmasından kazandı. Twilight serisinin haziran ayında gösterime giren üçüncü filminden ilk altı günde 175 milyon dolar gelir sağlandı.Meyer'in romanları, USA Today'in en çok satanlar listesinde dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci sırada yer aldı. Meyer'in dört kitaplık serisi “Twilight”, ABD'de 40 milyon ve bütün dünyada 100 milyon adet sattı.

Haberin Devamı

Korku kitapları yazarı Stephen King de 34 milyon dolarla üçüncü sıraya yerleşti. King'in 51'inci kitabı “Under the Dome” geçen yıl kasım ayında piyasaya çıktı. Bu kitap 600 bin adet sattı.

Kalemleri para basıyor
Kalemleri para basıyor
Kalemleri para basıyor
Kalemleri para basıyor

Listenin dördüncü sırasında aşk romanları yazarı Danielle Steel bulunuyor. Söz konusu dönemde 32 milyon dolar kazanan Steel'in, 71 kitabı dijital ortamda da yer alacak.

İngiliz yazar Ken Follett ise 20 milyon dolarla listede beşinci oldu. The Times of London gazetesi okuyucuları, gazetenin son 60 yılın en iyi romanları hangisi sorusuna verdikleri yanıtta, Follett'in “The Pillars of the Earth” adlı romanını, Harper Lee'nin “To Kill a Mockingbird” (Bülbülü Öldürmek) romanından sonra ikinci sıraya yerleştirdi. Follett'in “The Pillars of the Earth” adlı romanı aynı adla televizyon dizisi olarak uyarlandı. Dizide Donald Sutherland ve Ian McShane gibi tanınmış isimler rol alıyor. Follett'in eşi Barbara Follett, eski Başbakan Gordon Brown döneminde Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.

Haberin Devamı

Listenin altıncı sırasında 18 milyon dolarla Dean Koontz yer alıyor. Son kitabı “The Husband” Mayıs ayında yayımlanan Koontz'un 44 romanı, New York Times'ın en çok satanlar listesine girdi.

Yılda 20 milyon adet satarak James Patterson'ın satış rakamlarını zorlayan Janet Evanovich ise 16 milyon dolarla yedinci sırada yerini alırken,  Evanovich'i 15 milyon dolar kazançla sekizinci sıraya yerleşen John Grisham izledi.

Dokuzuncu sırada ise 14 milyon dolar gelirle Nicholas Sparks geldi. Kitapları 55 milyon adet satan Sparks'ın romanlarından uyarlanan filmlerden elde edilen gelir toplam 300 milyon doları buldu.

Listenin onuncu sırasına ise “Harry Potter” serisiyle J.K. Rowling yerleşti.
Harry Poter serisinin dünyanın ilk dolar milyarderi olmasını sağladığı J.K. Rowling'in, 1 Haziran 2009-1 Haziran 2010 dönemindeki kazancı 10 milyon dolar oldu. Mevcut kitapları halen ciddi miktarda kazanç sağlasa bile yeni Harry Potter kitabı olmaması ve ekonomik sorunlar yüzünden satışların azalması Rowling'in gelirini yavaşlattı.

İŞTE LİSTE

Haberin Devamı

1-James Patterson / I, Alex Cross / 70 milyon dolar

2-Stephenie Meyer / Twilight / 40 milyon dolar

3-Stephen King / Under the Dome / 34 milyon dolar

4-Danielle Steel /  32 milyon dolar

5-Ken Follett  / The Pillars of the Earth /  20 milyon dolar

6-Dean Koontz / The Husband / 18 milyon dolar

7-Janet Evanovich / 16 milyon dolar

8-John Grisham / 15 milyon dolar

9-Nicholas Sparks / 14 milyon dolar

10-J.K. Rowling / Harry Potter /  10 milyon dolar

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!