Kalbi koruyan poliklinik

Güncelleme Tarihi:

Kalbi koruyan poliklinik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'deki benzerleri gibi, Türkiye'de de kalp hastalığı geçiren ve bu riski taşıyanları, hastalık ve ölümlerden koruyup tedavi edecek bir merkez açıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda hizmete giren Kalp Hastalıklarından Korunma ve Lipid Polikliniği, kalp hastalıklarıyla her an yüz yüze olan kişilere sağlık hizmeti veriyor. Hastalığa davetiye çıkaran sigara, şişmanlık, hareketsizlik, kolesterol, kan yağları, yüksek tansiyon, yaşam şekli gibi unsurlarla savaşılarak hastalar sağlığına kavuşturuluyor. Polikliniğin kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Nergis Domaniç, ABD'de 1960'larda başlatılan koruyucu uygulama ile kalp krizinden ölümlerin yarı yarıya, kalp krizi sıklığının ise yüzde 30 azaltıldığını, çeşitli ülkelerde de kalp damar hastalıklarında ve felçlerde ciddi azalmalar sağlandığını söyledi.

Amerikalı ünlü kalpçiler geldi

AMERİKAN Hastanesi ile ABD'deki Methodist Hospital tarafından ortak düzenlenen toplantıda, kalp ve damar hastalıklarındaki son gelişmeler ele alındı. Divan Otel'deki toplantıda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve işadamı Vehbi Koç'un da aralarında bulunduğu birçok ünlüyü ameliyat eden kalp cerrahı Prof. Dr. Jimmy F. Howell, kardiyologlar Prof. Dr. Mohammed Attar, Prof. Antonio Pacifico ve Prof. Dr. Guillermo Torre-Amione, Türk meslektaşlarıyla bilgilerini paylaştı.

İlaç gibi gıdalar

Yulaf, soya fasulyesi, çay, şarap, üzüm ve yan ürünleri, süt ve yan ürünleri, portakal-mandalina gibi turunçgiller, fındık, sarmısak, balık, kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor, kolestorolü düşürüyor. Ancak bir şartla: Uygun pişirilmeli ve saklanmalı.

DOMATES: Kanser riskini azaltıyor.

SARMISAK: Kanser önleyici, kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve antibakteriyel etkiye sahip. Yüksek tansiyon ile kolestrolü de düşürüyor. Doğanın mucizesi gözüyle bakılıyor.

TURUNÇGİLLER: Turunçgiller, brokoli ve benzerleri, antikansorojen etkili gıdalar olarak kabul ediliyor.

ÇAY: Demir emilimini azalttığı için ‘‘anemi’’ye yol açan çay, kanser ve kalp hastağı riskini azaltıyor.

ŞARAP: Kalp hastalığı riskini azaltıyor

ÜZÜM VE FINDIK: Kalp hastalıkları riskini azaltıyor.

YULAF VE SOYA: Toplam ve düşük kolestrol düzeylerinde, kalp hastalıklarında azalmaya yol açıyor. BALIK: Kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor.

SÜT VE ÜRÜNLERİ: Antikansorojen etkisinin yanı sıra, bağırsak mikroplarına karşı vücudu koruyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!