Kahta'da cadde isimleri değiştirildi

Güncelleme Tarihi:

Kahtada cadde isimleri değiştirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 14:08

ADIYAMAN’ın Kahta İlçesi’nde belediye meclisi, aralarında eski cumhurbaşkanları İsmet İnönü, Kenan Evren ve Süleyman Demirel ile Necmettin Erbakan, Recai Kutan gibi siyasetçilerin adlarını taşıyan 15 caddenin adını oy birliği ile değiştirdi.

AK Parti, SP ve DP’li üyelerin oy birliği ile alınan karar doğrultusunda; siyasilerden arındırılan caddelere, yaşamını yitirmiş Kahtalı eski milletvekili, belediye başkanı ve ilçenin tanınmış kişilerin adları verildi.

Başkanlığını Ak Partili Yusuf Turanlı’nın yaptığı Kahta Belediyesi’ne, geçtiğimiz günlerde Memur-Sen Kahta Temsilciliği ile bazı belediye meclis üyeleri tarafından ilçedeki caddelerin isimlerinin, vefat etmiş Kahtalı eski vekil, başkan ve tanınmış kişilerin adlarıyla değiştirilmesi için teklif verdi. Teklifin ardından Kahta Belediye Meclisi, 8 Mart’ta Yusuf Turanlı başkanlığında 16’sı AK Parti, 7’si SP ve 2’si DP’li 25 meclis üyesinin katılımı ile toplandı. Toplantıda ilçedeki toplam 15 caddeye verilecek yeni isimler okundu ve tüm üyelerin oy birliği ile kabul edilerek karara bağlandı.

BAZILARI DENGİR FIRAT’IN AKRABASI

Oy birliği ile kabul edilen değişiklik ile aralarında cumhurbaşkanları ile siyasi liderlerin adlarının da bulunduğu 15 caddenin adı, çoğunluğu Kahtalı olan AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın akrabası olan kişilerin adları ile değiştirildi.

Yeni yapılan düzenleme ile 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adının verildiği sokak Dengir Fırat’ın amcası ve eski milletvekili Hüseyin Fehmi Fırat, 8'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in adı yine AK Partili Fırat’ın amcası olan eski milletvekili Hacı Bedirağa, eski cumhurbaşkanlarından İsmet İnönü’nün adı eski belediye başkan Abdullah Turanlı, Necmettin Erbakan’ın adı 2002’de ölen Hemreş Reşo (Gerçek adı Hamdi Turanlı, Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur eski başkanı), Recai Kutan adı ise Divane Mejo (Gerçek adı Necmettin Özer. 1960'lı yıllarda ölmüş. Akli dengesi bozuk ve çevreden geçenleri selamlamasıyla tanınıyor) olarak değiştirildi.

İŞTE YENİ İSİMLER

Kahta Belediyesi’nin 25 üyesinin oy birliği ile kabul ettiği karar ile, Menekşe Caddesi (Abddullah Köroğlu), İbn-i Sina Caddesi (Şeyh Efendi), Hilmi Tunalı Caddesi (Müslüm Yıldırım), Mimar Sinan Caddesi (M.Sırrı Turanlı), Bağdat Caddesi (Hacı Özer Efendi), Sağlık Caddesi (M.Ali Turanlı), Selami Uzun Caddesi (Hacı Yusuf Erdem), Eski Kahta Caddesi (Ali Avni Turanlı), Süleyman Demirel Bulvarı (Hüseyin Fehmi Fırat), İsmet Paşa Caddesi (Abdullah Turanlı), Bosna Caddesi (Ramazan Yıldırım), Evren Caddesi (Hacı Bedirağa), Zemzem Caddesi (Mahmut Balibey), Necmettin Erbakan Caddesi (Hemreş Reşo) Recai Kutan Caddesi (Divane Mejo) olarak değiştirildi.

BAŞKAN TURANLI: AÇILIMI DESTEKLEDİK

Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, 3 cumhurbaşkanı ile siyasilerin isimlerinden oluşan caddelere, geçmişte ilçeye katkıda bulunan ve birçoğu bugün hayatta olmayan kişilerin adlarının verilmesi yönünde teklif aldıklarını ifade ederek, “Bu yöndeki talebi meclisimize sunduk ve hükümetin açılım sürecini desteklemek için 25 üyemizin oy birliği ile değişimi kabul ettik” dedi.

Hükümetin başlattığı Demokratik Açılım sürecine destek verdiklerini hatırlatan ve bu süreçte gelen teklifi sıcak bulup, meclis gündemine taşıdıklarını anlatan Turanlı, “Yeni verdiğimiz isimlerin tamamı ilçemize milletvekili, senatör ve belediye başkanı olarak hizmet vermiş insanlar. Mesela ben şu an Kahta Belediye Başkanıyım ama ilçede daha önce belediye başkanlığı yapmış birçok kişinin ismini bilmiyordum. Aldığımız bu karar ile; hem açılım sürecini destekliyoruz, hem de değerlerimizi ilçemizdeki caddelere isimlerini vererek yaşatıyoruz” diye konuştu.

Başkan Turanlı, caddelere verilen isimler arasında AK Parti Adana Milletvekili Dengir Fırat’ın akrabalarının yer almasının özel bir nedeni olmadığını, bu kişilerin ilçeye milletvekili veya belediye başkanı olarak katkı sunduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!