Kahreden faks

Güncelleme Tarihi:

Kahreden faks
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, ABD'nin su arıtma için gönderdiği üç gemiyi, Marmara girişinde ihtiyacımız yok'' diye geri çevirdi. Buna karşılık Gölcük'te, büyük ölçüde temiz su sıkıntısı yaşanıyor.

Kullanım suyu bulunmadığı için tifo-kolera tehlikesiyle yüz yüze olan deprem bölgesinde, ABD'nin su arıtma için gönderdiği üç gemi, Türk Hükümeti'nin ‘‘İhtiyacımız yok’’ gerekçesiyle geri çevrildi.

Amerika'nın deprem bölgesinde kullanılabilir su üretmek için Türkiye'ye yolladığı ‘‘Bo-Bo’’, ‘‘Kocak’’ ve ‘‘Obregon’’ isimli son teknolojiyle donatılmış üç gemiyi, Türk Hükümeti faks çekerek engelledi.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un Yunanistan ve Ermenistan yardımlarına ihtiyaç duyulmadığını söylemesiyle başlayan skandal zinciri, ABD'nin 6. filoya ait hastaneye dönüştürülmüş üç gemisiyle, Türkiye'ye kuracağı 12 seyyar mutfağın aynı gerekçeyle kabul edilmemesiyle büyüdü. Zincire bu kez de üç su arıtma gemisinin aynı gerekçeyle geri çevrilmesi eklendi.

ACİL KODUYLA YOLLADI

Amerika iki gün önce deprem bölgesinde pis su kullanımının bulaşıcı hastalıklara yol açmasını gidermek amacıyla, Akdeniz'de bulunan 6. filoya bağlı üç yeni gemisine daha Türkiye'ye hareket etme emri verdi. Gemiler bunun üzerine derhal ‘‘Acil insani yardım’’ koduyla Türk Karasuları'na doğru yola çıktı.

TÜRKİYE FAKSLA DURDURDU

Ancak gemilerin mürettebatı, Akdeniz'den çıkıp Ege'ye girdikleri sırada, Türk Hükümeti'nin tutumunu aktaran bir faksla şaşkınlık geçirdiler. Gemilere iletilen faksda, ‘‘Türk Hükümeti, yardım çabalarınıza teşekkür eder. Ancak şu an için deprem bölgesindeki imkanlarımız temiz su ihtiyacını karşılayabilecek durumdadır’’ ifadesi üzerine, rotalarda 180 derecelik bir dönüş gerçekleştirildi.

GEMİYİ BEKLETTİLER

Tam bu süreçte, trajikomik skandala bir halka daha eklendi. Üç geminin ikisine bu faks mesajı ulaşırken, bir tanesi faks alamadığı için herşeyden habersiz yoluna devam etti. Çanakkale açıklarına gelen ve bir süre hava muhalefeti yüzünden bekleyen gemi de, daha sonra bir uyarı ile rotasını tekrar İtalya'ya çevirdi.

ABD ‘NO COMMENT’ DEDİ

Türk yetkililerin dün Amerikalılara bu mesajı iletmesinden sonra ABD'nin çaresiz olarak Türkiye'ye ‘‘Siz bilirsiniz’’ dediği belirtilirken, konu ile ilgili ABD'li diplomatlar ise bu yöndeki sorulara ‘‘No comment'' yanıtını vermekle yetindiler.

Skandal ortaya çıkınca, Türk Hükümeti ABD gemilerini geri göndermesine gerekçe olarak, daha önce Avusturya'nın kurduğu su arıtma sistemini göstermek istedi.

GÖLCÜK SU BEKLİYOR

Ancak ABD gemileri geri çevrilirken, Gölcük Kriz Masası Başkanı Kaymakam Cumhur Ersoy, ilçeye ancak bir hafta içinde kullanılabilir su verilebileceğini belirtti. Bir hafta susuzluğa teslim edilen Gölcük'te kaymakam Ersoy, daha dün çok acil olarak suya ihtiyaçları olduğunu bir kez daha yetkililere duyurdu.

Bu arada Avusturya Kızılhaç'ının 2 su arıtma ünitesiyle, bir içme suyu sistemini ‘‘monte edilmek üzere’’ Türkiye'ye gönderdiği öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!