Kağıt toplayıcısının ölümünde ihmal iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kağıt toplayıcısının ölümünde ihmal iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2009 14:03

ADANA'da verem tedavisi gördüğü hastaneden taburcu edildikten bir gün sonra kağıt deposunda hayatını kaybeden atık toplayıcısı 42 yaşındaki Sinan Çuhadar'ın cenazesi toprağa verildi.

Adana Atık Toplayıcıları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sadullah Leventoğlu, derneğin denetim kurulu üyesi Çuhadar'ın ölümünden onu erken taburcu eden hastane yetkililerini sorumlu tutup Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Döşeme Mahallesi'ndeki atık kağıt deposunda kalan ve uzun zamandır akciğer rahatsızlığı bulunan Sinan Çuhadar, üyesi olduğu Adana Atık Toplayıcıları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin girişimleriyle yeşil kart çıkarılarak, Adana Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne yatırıldı. Hastanede 15 gün tedavi gören Çuhadar, geçen cuma günü taburcu edildi. Dernek üyeleri, Çuhadar'ı alıp, kaldığı kağıt deposundaki ahşap kanepenin üzerine yatırdı. Geceyi depoda geçiren Çuhadar, dün sabah kağıt toplayan arkadaşları tarafından ölü bulunup polise haber verildi.

Şüpheli ölüm olarak cesedi Adli Tıp Morgu'na kaldırılan Çuhadar'ın vücudunda herhangi bir darp ya da kesici alet izine rastlanmadı. Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla otopsinin yapılmasının ardından Çuhadar'ın cesedi yakınları bulunamadığı için dernek Başkanı Leventoğlu'’na teslim edildi.

Adana'da yalnız yaşayan ve Sivas'ta hiç görüşmediği akrabaları bulunduğu bilinen Çuhadar için bugün dernek binası önünde tören yapıldı. Dernek üyesi atık toplayıcıları cenaze aracını ayağa kalkıp saygı duruşuyla karşıladı. Dernek Başkanı Leventoğlu, burada yaptığı konuşmada Sinan Çuhadar ile birlikte 10 yıl sokaklarda kağıt topladığını, kader arkadaşı olduklarını belirterek, atık toplayıcılarına sahip çıkılmamasından yakındı. Çuhadar'ı hastane önünden alıp kaldığı yere kendisinin götürdünü de belirten Leventoğlu, şunları söyledi:

“Arkadaşımız 5 gün daha hastanede kalmak istemiş. Ama, çıkarıp kapı önüne bırakmışlar. Hastane iyileşmeden neden Sinan'ı taburcu etti? Kalacak yeri olmadığını biliyorlardı. Burada hastane yetkilileri sorumludur. Savcılığa haklarında suç duyurusunda bulunacağız. Arkadaşım ölmeden önce bana, ‘Beni kimsesizler mezarlığına gömmeyin. Belediye ben sağ iken sahip çıkmadı, ölüme de sahip çıkmasın’ diye vasiyette bulundu. Biz de vasiyeti üzerine belediyeye muhtaç olmadan, imkanlarını kullanmadan arkadaşımıza sahip çıktık. Mezar yerini aldık. Dini vecibelerini yerine getireceğiz. Adana'nın nüfusu 2 milyon. Sokaklarda sahipsiz insan sayısı ise 45 kişi. Sokakta ölenlerin sayısı Sinan ile birlikte 100'ü buldu. Eğer, başta belediyeler bizlere sahip çıksaydı bu insanlar ölmeyecekti.”

BARO EL KOYDU

Cenazeye katılan Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Çetin Berköz ile komisyon üyesi İsmail Hakkı Atal, yapılacak inceleme sonunda atık toplayıcısı Çuhadar'ın tedavisi bitmeden taburcu edilmesinde hastane yetkililerinin sorumluluğunun bulunması halinde Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Avukat Atal, “Gayri meşru yöne sapmadan, hiçkimseye muhtaç olmadan, ekmeğini çöpten çıkartan bu insanalara sahip çıkılması lazım. Topladıkları atık kağıtlarla günde 900 ağacı kesilmekten kurtaran bu 3 bin 400 kişinin sıhhi şartlar altında işlerini yapmaları sağlanmalı” dedi.

SAĞLIK MÜDÜRÜ: TEDAVİSİ YAPILDI

Atık toplayıcısı Çuhadar'ın cenazesi Buruk Mezarlığı'nda arkadaşları tarafından gözyaşları arasında toprağa verilirken Adana İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, atık toplayıcısı Çuhadar'ın ölümüyle ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Dr. Çatak, “Sinan Çuhadar ambulansımızla alınıp hastanemize kaldırılmış her türlü tetkik ve tedavileri yapılmıştır. 15 gün hastanemizde kalan bu hasta, tedavisinin bitmesiyle birlikte ilaçları verilip tedavi yöntemi anlatıldıktan sonra taburcu edilmiştir” dedi. Dr. Çatak, Dernek Başkanı Leventoğlu ile de görüştüklerini önümüzdeki günlerde atık toplayıcılarını sağlık taramasından geçireceklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!