Kafası kesilip düzeltildi

Güncelleme Tarihi:

Kafası kesilip düzeltildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bir kaza sonucu kırılan boynu yanlış kaynayan ve bu yüzden sadece yere bakabilen bir İngiliz kadının kafası, 17 saat süren ameliyatla kesildi, düzeltildi ve sonra yeniden yerine dikildi.

İngiliz doktor bu inanılmaz ameliyatı, Bristol kentindeki Frenchay Hastanesi'nde geçen Şubat ayında yaptı. Gazetecilere dün açıklanan ameliyatta, 4 yıl önce düşerek boynu kırılan ve o günden sonra kafasını oynatamayıp sadece yere doğru bakabilen 36 yaşındaki Bridget Fudgell'ın başı, omurilik ve damarlar dışında vücudundan ayrıldı, sonra yerine dikildi.

Metal çubukla iki vida

Boyun kemiklerinin başın aşağı ve sağa doğru bakar vaziyette kaynaşmasıyla hayata küsen genç kadını Dr. Steve Gill ameliyat etti. Dünyada ilk kez uygulanan ameliyat şöyle gerçekleşti: Boyun tamamen açılarak omurilik meydana çıkarıldı. Ameliyat süresince başı sadece omurilik ve damarlar tuttu. Eğri boyun kemiği bir metal çubuğun, iki vida ile omuriliğe tutturulması ile düzeltildi.

Başı sık sık çevirdik

Bu olağanüstü operasyonun kahramanı nöroloji cerrahı Steve Gill, çok zor bir işin üstesinden geldiğini, çünkü açılan boyun bölgesinde beyni besleyen çok önemli damarların ve omuriliğin bulunduğunu söyledi. Gill, ‘‘Öyle bir an geldi ki, kafa tamamen serbestti. Yaşamsal damar ve omuriliği baskıdan kurtarabilmek için, başı uygun pozisyona getirmek amacıyla, sık sık çeviriyorduk’’ dedi.

Artık boynunu çevirebiliyor

Kırık boynu eğri kaynadığı ve sürekli yere bakmak zorunda kaldığı için yaşamı zehir olan Bridget Fudgell (sağda), ameliyattan sonra artık herkes gibi boynunu çevirebiliyor. Fudgell, ‘Eğilip çay bile içemiyor, karşıdan karşıya geçemediğim için sokağa çıkamıyordum. Yeniden doğmuş gibiyim. Doktorlarıma minnet borçluyum’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!