Kafa karıştıran Divan kararı

Güncelleme Tarihi:

Kafa karıştıran Divan kararı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 07:00

Avrupa Birliği Adalet Divanı, 2002’de prosedür hatası yapıldığı gerekçesi ile PKK’nın AB Terör Örgütleri Listesi’nden çıkartılması talebini kabul etti. İlk açıklama Ankara’da heyecanlı saatlere neden oldu. Daha sonra PKK’nın listede kaldığı ancak 6 ayda bir listenin gözden geçirileceği belirtildi.

AVRUPA Birliği Adalet Divanı (ABAD), PKK’nın ’AB Terör Örgütleri Listesi’nden çıkarılması talebini, 2002 tarihli kararda prosedür hatası yapıldığı gerekçesiyle kabul etti. PKK listeden çıkarılmadı ancak 6 ayda bir yenilenen listenin gözden geçirilmesi gerekecek. Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini engellemek amacıyla oluşturulan listede değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor. AB Adalet Divanı kararını İsveç gezisinde gazetecilerden öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise olaya soğukkanlı yaklaştı. Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı’nın o an itibariyle kendisine bilgi ulaştırmadığını konuyla ilgili yorumların detaylı bilgi alındıktan sonra yapılması gerektiğini kaydetti.

SAVUNMA DİNLENMEDİ PKK, 2 Mayıs 2002’de, AB Terör Örgütleri Listesi’ne alınmış ve bunun üzerine AB’ye açmak istediği davanın başvurusu Ekim 2002’de ’Başvuruyu yapan Osman Öcalan’ın örgüt şefi olduğunu ispat edememesi nedeniyle’ geri çevrilmişti. 2006’da Öcalan’ın örgütün şefi olduğunu kanıtlayarak yaptığı itiraz ise kabul edildi. ABAD dün açıklanan kararında, AB Konseyi’nin 2002 yılında PKK’yı terör örgütleri listesine alma kararının gerekçesiz olduğunu, savunma haklarını ihlal ettiğini, kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirtti. Örgütün, ’AB Terör Örgütleri Listesi’ne eklenme prosedürünün Avrupa yasalarına aykırı olduğu sonucuna vardı. ABAD 2006 yılında da benzer kararı, İranlı muhalif ’Halkın Mücahitleri Örgütü’ için almıştı. Bu örgütün terör örgütleri listesine ’savunmaları alınmadan’ dahil edilmesinin Avrupa yasalarına aykırı olduğunu belirtmişti. Böylece içtihat oluştu ve PKK kararı da buna istinaden verildi. Ancak ABAD’ın bu kararına rağmen AB Konseyi, Halkın Mücahitleri Örgütü’nü listeden çıkarmadı. AB Konseyi’nden bir yetkili Hürriyet’e, alınan ABAD kararına rağmen PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. 6 ayda bir yenilenen ’AB Terör Örgütleri Listesi’ne bir örgütün dahil edilmesi ya da çıkartılması, tüm üye ülkelerin onayıyla gerçekleşebiliyor.

Dışişleri: PKK halen listede

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, PKK’nın AB Konseyi’nin halen geçerli olan terör örgütleri listesinde yer almayı sürdürdüğünü kaydetti. Bilman, karar metninin ayrıntılı biçimde değerlendirmekte olduğunu belirterek, "Yapılan ilk incelemeden, mahkemenin PKK’nın terör örgütü olup olmadığı değil, AB Konseyi tarafından terör örgütleri listesine alınma sürecinin AB hukukuna uygunluğu konusunda görüş bildirdiğinin anlaşıldığını" belirtti.

PKK, AB’de hala terörist

AB’nin en yüksek siyasi karar organı olan AB Konseyi, Avrupa Adalet Divanı’nın, terör örgütü PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasına ilişkin kararının etkisiz olacağını açıkladı.

AB Konseyi açıklamasında, PKK, Kadek ve Kongra-Gel isimleri altında faaliyet gösteren, AB terör örgütleri listesinde yer alan örgüte ilişkin kararın, söz konusu listede değişiklik gerektirmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, AB Konseyi’nin, daha önceki benzer bir Adalet Divanı kararını dikkate alarak, terör örgütleri listesinin oluşturulmasında gereken değişiklikleri yaptığı, "daha anlaşılır ve saydam bir prosedür geliştirdiği" belirtildi.

Açıklamada, son olarak 22 Aralık 2007 tarihinde onaylanan terör örgütleri listesinde PKK’nın 25. sırada yer aldığı, Adalet Divanı kararının bunu değiştirmeyeceği ve listeyi etkisiz kılmayacağı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!