2020 Kadir Gecesi hangi gün? Kadir Gecesi ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

2020 Kadir Gecesi hangi gün Kadir Gecesi ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2020 11:33

Bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen Kadir Gecesi hakkındaki araştırmalar 2020 Ramazan'ın idrak edilmeye başlamasıyla hız kazandı. İslam’ın en şerefli, en faziletli ve en ihtişamlı gecelerinden biri olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geldiğini araştıran vatandaşlar, son günlerde sorgulamalarını hızlandırdı. Peki, Kadir Gecesi ne zaman? 2020 Kadir Gecesi hangi gün?

Haberin Devamı

On bir ayın sultanı Ramazan'ın başlamasıyla birlikte Kadir Gecesi'nin ne zaman olduğu da en çok konuşulan konuların başında yer almaya başladı. İslam dünyası için oldukça önem arz eden Kadir Gecesi'ne ne kadar zaman kaldığını merak eden vatandaşlar, konu hakkında internetten araştırma yapıyor. İşte, 2020 Kadir Gecesi tarihi...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gecesi İslam âleminde Kadir Gecesi olarak bilinir ve kutlanır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2020 yılı dini günler takvimine göre İslam aleminin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi bu yıl, 19 Mayıs 2020 tarihinde idrak edilecek.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ

Kadir Gecesi, yüce dinimiz İslam’ın en şerefli, en faziletli ve en ihtişamlı gecelerinden en başta gelenidir. Kadir Gecesi, İslam güneşinin, Kuran meşalesinin dünyayı aydınlatmaya başladığı mübarek bir gecedir. Bu gece, kalbi Kuran nuru ve peygamber müjdesi ile parlayan, alnı secde izleri ile nurlanan müminler için af ve mağfiret gecesidir.

Haberin Devamı

Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmette iner, Kuran okunduğu zaman melekler yeryüzüne inerler. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gece selamet gecesidir. Şeytan bu gece Müslümanlara kötülük yapmaya ve eziyet vermeye güç yetiremez. Bu gece çakıl tanelerinden daha çok sayıda melekler yeryüzüne inerler. Bu gece ibadet edip, gündüz oruç tutmak, gece kıyam etmek (geceyi ibadetle geçirmek) bin aydan daha hayırlıdır.

Şüphesiz güzel olan, her zaman ve her vakit ibadet ve dua etmektir. Bunu Ramazan ayında daha çok, Ramazan’ın son on gününde biraz daha çok, ayrıca Ramazan’ın tek gecelerinde gücümüzün yeteceği kadar çok daha fazla ibadet edilmesi hepsinden daha güzeldir. Duanın ve niyazın, Allah’a kulluğun çok fazla yapılması güzel görünmektedir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

Bu gece bin aydan daha hayırlı olan ve fecre kadar devam selam ve esenlik dolu bir gecedir. Bu gece oruç, Kuran, teravih ve diğer ibadetlerle temizlenen müminlerin, meleklerle melekleştiği şükran gecesidir. Bu geceyi tam bir ihlâs ve samimiyetle Kuran okuyarak, namaz kılarak, tövbe ve istiğfar ederek, efendimize selat-ü selamlar getirerek, anne babalarımızı, akraba ve komşularımızı, fakir ve yoksulları sevindirerek, geçmişlerimizi rahmetle anarak geçirmeliyiz.

Haberin Devamı

Ebu Zer (ra)’dan, ben dedim ki, “Ey Allah’ın Resulü, bana Kadir gecesinden haber verir misin?  O Ramazan ayında mıdır, yoksa başka bir ayda mıdır?”  Peygamber (sav) buyurdu ki:  “O Ramazan ayındadır.” Ben dedim ki, “Peygamberler yaşadıkça onlarla beraber bulunup, onlar göç edince Kadir gecesi kaldırılır mı? Yoksa kıyamete kadar baki midir?”.  Peygamber (sav) buyurdu ki: “ Kadir gecesi Kıyamete kadar bakidir”. Ben: “ Hangi Ramazan’dadır?” diye sordum. Buyurdular ki: “Onu ilk ve son on günde arayın”. Sonra Resulullah (sav) söze daldı, birileri ile konuştu. Ben O’nun daldığı bir anı yakalayıp dedim ki: “Kadir Gecesi hangi yirmidedir.” Resulullah (sav) buyurdular ki: “ Onu son on günde ara, daha da bana bir şey sorma”.

Haberin Devamı

Yüce Rabbimiz çeşitli zamanlarda bizlere sayısız fırsatlar ve imkânlar sunmaktadır. Bu fırsat ve imkânları en güzel ve verimli bir şekilde değerlendirmeliyiz. İnsanlar arasında da bazı zamanlarda mesai yapanlara, normal zamanlardan çok daha fazla ücret ödenir. Bazen genel af ilan edilir ve büyük cezalar dahi bağışlanır. Bütün bunları düşündüğümüzde Kadir Gecesinin anlamı ve kıymetini daha iyi kavrarız. Çünkü Yüce Allah, kullarından daha cömerttir, Kerimdir, Gafur’dur, Rahimdir. O’nun hazinesi, cömertliği, keremi ve bağışlaması başkalarınınkiyle asla kıyaslanamaz. Maddi ve manevi nimetler, hazineler O’nun olduğuna göre, kime ne kadar vereceğini de O bilir. İşte Kadir Gecesi, O’nun biz Müslümanlara adeta bir bahşişi, bir genel af ilanı ve bir ikramiyesidir.

Haberin Devamı

Bu geceyi hayatımız için bir fırsat bilmeli, manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, yaklaşık seksen kusur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden, gerektiği şekilde istifade etmeliyiz. Sayısız manevi güzelliğin yaşandığı ve mükâfatın sınırsız olarak verildiği bu gecede; özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlarımızdan uzaklaşarak kalbimizdeki manevi kirleri temizlemeliyiz.

BAKMADAN GEÇME!