Kadir Gecesi ne zaman? 2018 Diyanet kandil günleri

Güncelleme Tarihi:

Kadir Gecesi ne zaman 2018 Diyanet kandil günleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2018 12:18

Kadir Gecesi, İslam dini için önemi büyük olan bu günün feyzinden faydalanmak isteyen vatandaşların merakla araştırdığı konu olmaya devam ediliyor. Her yıl Ramazan ayının içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi, faziletiyle bu yıl da İslam aleminin gündemindeki konu olacak. Peki, Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? İşte, milyonlarca kişinin merakla araştırdığı bu mübarek gece hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim'in Hz. Muhammed'e (S.A.V) indirildiği zaman olarak bilinmektedir. Bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, İslam dininde bu nedenle büyük önem arz etmektedir. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı dini günler takvimine göre Kadir Gecesi 2018 yılında ne zaman idrak edilecek? İşte, Müslüman alemi için önemi büyük olan bu ay hakkında detaylı bilgiler

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gecesi İslam âleminde Kadir Gecesi olarak bilinir ve idrak edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2018 yılı dini günler takvimine göre İslam aleminin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi bu yıl, 10 Haziran Pazar günü idrak edilecek.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Kur’an-ı Kerim Hz. Muhammed'e (S.A.V) mubârek Kadir gecesinde indirmiştir.Kadir sûresinde, Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır:

Haberin Devamı

“Doğrusu, Biz, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail, o gece Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Bu geceye Kadir gecesi denilmesinin sebebi de; bu gece içinde kadri yüce bir kitabın Cibril-i Emin vasıtasıyla, Hz. Muhammed'e (S.A.V) gönderilmiş olmasıdır. Nitekim Bakara suresinde Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır"

Bu ayetten anlaşılıyor ki, Kur’an-ı Kerim, Ramazanı şerifte ve Kadir gecesinde indirilmiştir. Peygamber Efendimizin, en büyük mucizesi Kur’an’dır. Bu bakımdan Kadir gecesi, şerefli ve nurlu bir gecedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde:

“Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve mükafatını da Cenab-ı Haktan bekleyerek, ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır.

Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Yani onun feyiz ve bereketi, bin aylık ibadetle elde edilecek sevap ve mükâfat ile eş değerdedir. Bu geceyi hakkıyla değerlendirmek, ibadet, dua ve istiğfar ile ihya etmek, ebedi alemde bin ay kadar bakî ve bereketli bir ömür kazandırır. 

Haberin Devamı

KADİR GECESİNDE NASIL DUA EDİLMELİ?

Rasul-i Ekrem Efendimiz, Ramazan-ı şerifin son on gününün gecelerinde, kendilerini daha çok ibadete verirlerdi. Bu gecelerde, aile fertlerini de uyandırırlardı. Hz. Ayşe validemiz, bir gün kendilerine şöyle bir soru sormuşlardı:

“Ya Resûlellah! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilir ve o geceyi idrak edersem, Cenab-ı Hakka nasıl duada bulunayım?"

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“De ki; ya Rab! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.”

2018 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır

22 Mart 2018 Perşembe günü Regaip Kandili (İdrak Edildi)

13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Kandili (İdrak Edildi)

Haberin Devamı

30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Kandili (İdrak edildi)

10 Haziran 2018 Pazar günü Kadir Gecesi 

19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Kandili

BAKMADAN GEÇME!