Kadınlar Pazarı'na uğramanın zamanıdır

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar Pazarına uğramanın zamanıdır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2003 01:59

Ramazan ayına iki hafta kala, en iyi iftariyelikleri bulabileceğiniz bir adresten bahsedelim dedik: Kadınlar Pazarı. Bilenler bilir, Kadınlar Pazarı Fatih'te itfaiyenin arkasındadır.

Sokak boyu ardı ardına sıralanan dükkanlardan oluşan sabit pazarda, genelde gıda ürünleri satılıyor ama içinde bir de beyaz eşya dükkanı var. Ürünlerin çoğu Siirt, Mardin, Bitlis, Gaziantep, Diyarbakır, Van ve Ağrı gibi doğu illerinden geliyor. Fiyatlar gayet makul. Haftanın her günü 8.00-21.30 saatleri arasında açık. Pazara uğrarsanız ve eğer vaktiniz olursa büryan kebabı yemeği de ihmal etmeyin.

Kuruluşu çok eski yıllara dayanan, Eminönü ve Küçükpazar'dan sonra Fatih'te hizmet vermeye başlayan Kadınlar Pazarı, son halini 1980'li yıllarda aldı. Belki de siz burayı Siirt Pazarı olarak biliyorsunuzdur. Özellikle son 20 yıl içinde Siirt bölgesinden o kadar çok göç almış ki, pazarın adı bile değişmiş.

Adı Pazar olsa da, bildiğimiz mahalle pazarlarına hiç benzemiyor. Öncelikle burası sabit bir pazar. Sokak boyunca yan yana sıralanmış dükkanlardan oluşuyor. Tamamı et ve süt ürünleri ile kuru gıda üzerine kurulu. Yöresel yiyecekleri rahatlıkla bulabileceğiniz Kadınlar Pazarı'nda her şey taze olarak, yöresinden geliyor. Zaten şöhretini de bu özelliğine borçlu. Kuru bakliyatın her çeşidi, köy peynirleri, biber salçaları, kuruyemiş, pestil, tereyağ, yöresel baharatlar, Ağrı ve Van bal çeşitleri gibi, aklınıza gelebilecek her şey burada mevcut.

Sokak boyunca tek tek dükkanları gezmeye başlıyoruz. Siirt Botan Gıda Pazarı'nda kuru gıda, peynir ve tereyağların dışında tuzlanmış Van Gölü balığı da var. 56 Siirt Gıda'da Hatay biber salçaları ve Siirt'ten gelen bıttım sabunu bulunuyor. Bu bir güzellik sabunu. Yüz ve saç için kullanılıyor. Özekinci Gıda'da yine Siirt'te özel olarak yapılan sucuklar ve Siirtliler'in herire dedikleri, İstanbul'da kesme adı verilen fıstıklı tatlı türü yiyecekler var.

Her dükkanda Siirt ekmeği bulmak mümkün. Simit şeklinde olan bu ekmek kuru olduğu için ıslatılarak yeniliyor. Ağrı Aladağ Bal dükkanına ballar Ağrı'dan, kaşar peyniri Kars'tan geliyor. Balcı Nuri'nin dükkanında ise Siirt, Bitlis, Hakkari yörelerinden petek, süzme ve kara kovan balları var.

Çelik Ticaret pazardaki tek beyaz eşya dükkanı. Aklınıza gelebilecek her marka beyaz eşya var. Peşin satışlar yapıldığı için fiyatlar neredeyse yarı yarıya.

Buraya kadar gelmişken, Siirt'in meşhur büryan kebabını yemeden dönmeyin. Osman Büryan Salonu'nda köy kebabı olarak da bilinen büryan kebabı yapılıyor.

Fiyatlar ne durumda


Peynir çeşitleri: 4-9 milyon lira

Siirt sucuğu: 13 milyon lira

Hatay biber salçası: 2 milyon 500 bin lira

Kesme (herire): 5 milyon lira

Gönen pirinci: 1 milyon 850 bin lira

Mardin bulguru: 800 bin lira

Siirt tahini: 7 milyon 500 bin lira (2 kg.)

Kıyma: 4- 6 milyon lira

Bütün kuzu: 8 milyon 800 bin lira

Siirt ekmeği (tane): 500 bin lira

Süzme bal: 10- 27 milyon lira

Karakovan balı: 25-30 milyon lira

Petek balı: 15-25 milyon lira
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!