Kadının soyadı yok

Güncelleme Tarihi:

Kadının soyadı yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 00:00

Yargıtay, AİHM kararına rağmen kadının sadece kızlık soyadını kullanmasının ‘Yasal dayanağı yok’ dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de Yargıtay, evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanmak isteyen bir kadının talebini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen kabul etmedi. Yargıtay’ın bu kararı Strasbourg’a gönderildi ve 'hukuki değerlendirme' istendi.

Sizce evli kadınlar kızlık soyadlarını kullanabilmeli mi?
Hayır, kullanamamalı
Evet, kullanabilmeli

Haberin Devamı

AİHM, kadınların sadece kızlık soyadını kullanmasına izin verilmemesi nedeniyle Türkiye’yi mahkûm etmişti.

Mesleğinde kendi soyadı ile tanındığını gerekçe gösteren İzmirli Avukat Ayten Ünal (Tekeli), 2004’te dava açmış, AİHM ise 47 Avrupa Konseyi üyesi arasında sadece Türkiye’de bu yönde bir uygulama olduğunu belirterek, avukatı haklı bulmuş ve Türkiye’yi mahkûm etmişti. Avukat bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’na başvurarak kararın uygulanmasını istemiş ve Nüfus Müdürlüğü de mahkeme kararı doğrultusunda soyadını değiştirmişti. 

YASAYA UYMAK ZORUNDAYIZ 
Ancak AİHM’in bu yöndeki kararına Yargıtay uymadı. Türk Medeni Kanunu’nun 187'nci maddesini gerekçe gösteren ve bu maddenin kadınların evlendikten sonra sadece kızlık soyadlarını kullanmalarına izin vermediğini belirten Yargıtay, Ankara’dan Tutku Yurdakul’un başvurusunu reddetti. Yurdakul, evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanmak için Ankara 11'inci Aile Mahkemesi’ne dava açmış, yerel mahkeme de Tutku Yurdakul’un sadece kendi kızlık soyadını kullanmasına karar vermişti. Ancak bu karar, Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.

Haberin Devamı

Daire, yerel mahkemenin kararını bozarken, “Kocasının soyadında bir değişiklik olmadıkça evlenen kadın kocasının soyadını taşımak zorundadır. Yasal düzenleme böyledir. Evlilik boşanma veya iptal kararıyla sona ermedikçe evli kadının yalnız evlenmeden önceki soyadını kullanması, yasal olarak mümkün değil” ifadesine yer verdi.

Kararda, Medeni Kanun’un 187'nci maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açıldığı, ancak yüksek mahkemenin bu talebi reddettiği hatırlatıldı. Yargıtay’ın ilgili dairesi kararda, "Bu madde değiştirilmedikçe, AİHM kararına uyum mümkün değil, mahkemeler yasaya uygun karar vermekle yükümlüdür" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!