Kadının ilk cuması

Güncelleme Tarihi:

Kadının ilk cuması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cenaze namazından sonra, kadınlar ilk cuma namazlarını da kıldılar. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, ‘‘Kadınlar bayram ve cuma namazı kılabilir. Onları camilere bekliyoruz’’ açıklamasına uyan kadınlar, erkeklerin arkasında saf tuttular.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, ‘‘Kadınlar bayram ve cuma namazı kılabilir. Tüm kadınlarımızı camilere bekliyoruz’’ çağrısına uyan kadınlar İstanbul'da cuma namazını rahatça kıldılar. Teşvikiye Camii avlusuna ürkek adımlarla gelen bir kaç kadın, cami imamının arka safta yer göstermesi üzerine, seccadelerini açıp, namaza durdu. Caminin tıka basa dolu olması nedeniyle bahçede saf tutan iki kadına bir süre sonra 4 kadın daha katıldı. Hayatında ilk kez camide cuma namazı kıldığını belirten kadınlardan Meşrure Şaşan, ‘‘Son günlerde gazete ve televizyonlarda yapılan tartışmalar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, ‘Kadınlar cenaze, cuma ve bayram namazı kılabilirler' demesi üzerine ben de camiye geldim. Madem dinimiz bize bu hakkı tanımış, ben de bu hakkımı kullanmak istedim. Camide cuma namazı kılmak çok güzel bir duygu. Bundan sonra her cuma günü camiye gidip namazımı kılacağım’’ dedi. Ebe olan Işık Altınbilek ise bütün kadınları camiye davet ederek, ‘‘gelin dinimizin bize tanıdığı bu hakları kullanalım’’ diye konuştu. Sultanahmet Camii’nde de birkaç kadın içeride, bir kadın ise avluda cuma namazı kıldı.

CUMA ŞAKASI

Cuma namazı öncesi Erzurum'daki ulusal ve yerel gazetelerin, haber ajanslarının bürolarını telefonla arayan bir kişi, kendini imam olarak tanıtarak, ismini verdiği camilerde kadınların cuma namazı kılmak istediklerini ve bu isteklerinin kendisi tarafından kabul edildiğini bildirdi. Telefondaki kişi, kadınların cumayı kılmakta çok ısrarlı olduklarını, cami cemaati arasında huzursuzluk yaşandığını, bu nedenle konunun basına intikal ettirilmesini uygun bulduğunu da söyledi. Telefondaki kişinin her gazete bürosuna farklı cami ismi vermesi nedeniyle şehirdeki çeşitli camilere giden gazeteciler, telefon istihbaratının uydurma olduğunu anladılar.

ŞENDİLLER: KIŞKIRTMA

Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Ökkeş Şendiller, kadınların erkeklerle birlikte namaz kılmalarıyla ilgili tartışmaların, kışkırtıcılık olduğunu öne sürdü. Partisinin Gaziantep il merkezini ziyaret eden Şendiller, geçen yıl Fadime Şahin ve Müslüm Gündüz olayının gündeme getirilerek Türkiye'nin gerçek sorunlarının saklandığını, İslam inancının sulandırıldığını öne sürdü. Şendiller, ‘‘Kadınların cenaze namazı kılıp kılmamaları o kadar tartışma konusu yapılmamalı.’’ dedi.

Bosna'dan İstanbul'a namaz turu

Bosna Hersek'in havayolu şirketi Air Bosna, İstanbul Sultanahmet Camii'nde bayram namazı kılmak isteyen Bosnalılar için üç günlük tur düzenliyor. Hem bayram namazını kılmayı, hem de İstanbul'da bayram tatili yapmayı amaçlayan Bosnalıların sayısının oldukça fazla olduğunu belirten şirket yetkilileri, turun fiyatını 570 mark (yaklaşık 66 milyon lira) olarak belirlediler.

Arkada saf tuttular

Kadınlar dün camilere koştular ve erkeklerle birlikte namazlarını kıldılar. Camilerin çok kalabalık olması nedeniyle ancak avluda yer bulabilen kadınlar, arka saflarda cuma namazlarını kılıp, dua ettiler. Teşvikiye Camii'ne gelen 2 kadın, cami içinde yer bulamayınca, imama nerede namaz kılabileceklerini sordular. İmamın, ‘‘Avluda, arka bölümde kılabilirsiniz’’ cevabı üzerine seccadelerini seren kadınlar, namaza durdular. 2 kadına daha sonra 4 kadın daha katıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!