Kadına smokin giydiren modacı emekliye ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

Kadına smokin giydiren modacı emekliye ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 01:57

Kadınlara özgür giyimi armağan eden ünlü Fransız modacı Yves Saint Laurent (YSL) tasarım dünyasından çekildi. John Galliano ve Jean Paul Gaultier gibi çılgın tasarımcıların haute couture'ü yönlendirdiği bir moda dünyasında daha fazla var olmak istemeyen YSL, kadınlara pantolon takımı, safari ceketi, trençkot ve hatta smokin giydirerek büyük bir devrim yapmıştı.

Moda dünyasının ikonu Yves Saint Laurent, kadınları yepyeni bir görünüme büründürdükten tam 40 yıl sonra, artık emekliye ayrıldığını açıkladı. Haute couture'ü salonlardan çıkarıp sokaklara taşıran, kadınlara çok şık pantolon takımlar giydiren Saint Laurent, modanın ‘‘bugünkü vahşi çizgilerine’’ artık daha fazla dayanamadığı için tasarımcılığı bıraktı.

Paris'teki salonunda basın toplantısı düzenleyen 65 yaşındaki modacı, 40 yıl önce açtığı haute couture modaevini kapattığını açıkladı. Emeklilik kararını yazılı bir metinden okuduktan sonra sorulara yanıt vermeden toplantıdan ayrılan YSL, moda dünyasından çekilme nedenini yıllardır depresyondan musdarip olmasına bağladı ve ‘‘Meslek hayatım boyunca amacım kadınları sadece güzelleştirmek değil, aynı zamanda onları özgüven sahibi yapmaktı’’ dedi.

GUCCİ'YE SATTI

Ancak yakın çevresi Saint Laurent'in bugünkü moda anlayışından rahatsız olduğunu biliyordu. Nitekim YSL'nin toplantıdan ayrılmasından sonra basınla başbaşa kalan, 40 yıllık hayat arkadaşı ve menajeri Pierre Berge, ‘‘Sanırım, modanın bugün izlediği yönden pek hoşnut değildi. İnsan yalnızken tenis oynamak pek eğlenceli olmuyor’’ dedi.

SON SİHİRBAZDI

Yves Saint Laurent, bundan böyle yaşamını çok sevdiği köpeği, Fransız buldogu Moujik III ve Pierre Berge ile sürdürecek. YSL, konfeksiyon ve parfüm bölümünü 1999 yılında bir milyar dolara İtalyan rakibi Gucci'ye satmıştı, ancak kendi haute couture işine devam ediyordu.

YSL'nin emeklilik kararı basına sızdı ve ünlü modacı, gazetelerin sütunlarında uzun yazılarla yeniden gündeme geldi. Le Monde gazetesi, Saint Laurent'i ‘‘Son sihirbaz’’ diye nitelerken Pierre Berge'nin şu sözlerinden alıntı yaptı: ‘‘Coco Chanel modayı özgürleştirdi, ancak sadece dizlere kadar. YSL ise kadınlara gerçek iktidarı verdi.’’

Ve YSL Gündüz Güzeli’ni yarattı

Saint Laurent'in yarattığı seksi şıklığın özdeşleştiği kişi ünlü yıldız Catherine Deneuve'du. Modacının, 1967 yapımı ‘‘Gündüz Güzeli’’ (Belle de Jour) filmi için yarattığı sado-mazohist burjuva kadını tipi, Deneuve'nin ün kazanmasında büyük pay sahibi olmuştu.

Yves Saint Laurent, 1957 yılında Christian Dior'un ölümünden sonra Dior modaevinin baştasarımcısı olduğunda henüz 21 yaşındaydı. 1962 yılında ise kendi haute couture modaevini açmıştı. O tarihten sonra moda dünyasında müthiş bir devrim yarattı. 1966 yılında ilk kez kadınlar için smokin yaptı. 1970'lerde yarattığı pantolon takımlar, çalışan kadınların gardroplarına girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!