Kadına 'ilk gece' dayağı

Güncelleme Tarihi:

Kadına ilk gece dayağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güneydoğu'da yapılan araştırmada kadınların büyük bölümünün gerdek gecesi dayak yediği belirlendi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Pskiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytekin Sır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden son bir yıl içerisinde servislerine başvuran kadınlardan 102'sinin, gerdek gecesi eşlerinden dayak yediğini tespit ettiklerini belirterek, bu kadınların psikolojilerinin bozulduğunu bildirdi.

Erkeğin ilk gece kadını dövmesinin birkaç nedeni olduğunu bildiren Doç. Dr. Sır, nedenlerin başında erkeğin, kadına kendi üstünlüğünü kabul ettirme düşüncesinin yer aldığını bildirdi. Doç. Dr. Sır, şöyle konuştu:

''Güneydoğu'da birçok kadın halen, gerdeğe girmeden önce kocası tarafından dövülüyor. Kadın yediği dayaktan sonra siniyor ve bir daha cinsel ilişkiye girmekten korkuyor. Araştırmalarımızın sonucuna göre, gerdek gecesi dayak yiyen kadınlar, daha sonra çok farklı şekillerde tepkisini ortaya koyuyor. Bu belirtilerini bedenselleştiriyor. Yani kocasına söyleyemediklerini, fiziksel olarak gösteremediği tepkileri bedeni aracılığıyla ortaya koyuyor. Baş ağrısı, vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar ve bayılmalar oluyor.''

Bu durumun düzelmesinin ancak eğitimle sağlanabileceğini ifade eden Sır, ''Bölgede son bir yıl içerisinde psikiyatri servisimize yapılan yaklaşık 5 bin başvuru arasında 102 kadının gerdek gecesi dayak yediğini tespit ettik. Kadının hayat boyu cinsel yaşamını olumsuz etkileyen bu davranışın yanlışlığı aileler tarafından gençlere anlatılmalı'' dedi.

Güneydoğu'da 12 kadının biraraya gelerek kurdukları tek kadın merkezi olan sivil toplum örgütü KA-MER'in (Kadın Merkezi) Sosyal Danışmanı Hayriye Aşçıoğlu da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla açtıkları merkezin 4 yıldır hizmet verdiğini belirterek, merkezlerine, dayak yediği gerekçesiyle çok sayıda kadının başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Kocaları tarafından şiddet uygulanan kadınlar arasında gerdek gecesi dayak yiyen kadınların da bulunduğunu anlatan Aşçıoğlu, şöyle dedi:

''Bize başvuran kadınlar arasında gerdek gecesi dayak yiyen kadınların sayısı küçümsenmeyecek kadar çok. Bu durumu kadınlar ilk etapta dile getiremiyorlar. Bize başvuran kadınlar dayak olayını, birçok görüşmeden sonra söylüyorlar. Birçok kadın, toplumdaki yalnış inanç nedeniyle eşinden dayak yediğini söylemiyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!