Kadına elbombası bile atılıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadına elbombası bile atılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Avrupa'da 200 yıl önce gündeme gelen kadın hakları konusunda nihayet atılıma hazırlanırken, aile içi şiddet teröre dönüştü. Başbakanlık'ın kadına yönelik şiddet konusunda yaptığı kapsamlı araştırma, karı koca kavgasında elbombası bile kullanıldığını belgeledi. TC Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun 12 ilde 4 bin 287 hanede uyguladığı anket, ailedeki kavgaların yüzde 0.8'inde elbombası kullanıldığını ortaya çıkardı. Kadına yönelik kullanılan şiddet araçları arasında yüzde 0.9 oranında piknik tüpü, yüzde 3.1 oranında da kaynar su yer alıyor.

ÜÇ KADINDAN BİRİ

‘‘Aile içi şiddetin sebep ve sonuçları’’ başlıklı araştırma, Türkiye'de her 100 evli kadından 34'ünün kocasından dayak yediğini ortaya çıkardı. Aile içi şiddetin yüzde 57.7 oranında evliliğin ilk günlerinde başlaması, evli kadınların yaşamlarının cehennem hayatına dönüştüğünü açıkça belgeliyor.

ZAPPİNG DAYAK NEDENİ

Araştırmada, kadınların hedef olduğu şiddetin nedenleri ve oranları da şöyle sıralanıyor:

Maddi güçlükten kaynaklanan bunalımlar yüzde 40.35

Erkeğin ev ile ilgilenmemesi yüzde 24.49

Çocuk bakımı ve eğitiminde anlaşmazlık yüzde 21.87

Evdeki diğer akrabaların kışkırtması yüzde 19.38

Erkeğin kadını aşırı kıskanması yüzde 15.84

Alkol nedeniyle şiddet yüzde 9.03

TV kanalları yüzünden çıkan tartışmalar yüzde 1.75

BOŞANMA VE İNTİHAR

Evliliği süresince şiddete hedef olan kadınların sadece yüzde 3.4'ünün boşanmayı düşünmesi, kadının her şeye rağmen kocasına katlandığını kanıtlıyor. Şiddet nedeniyle intiharı düşünen kadınların oranının da boşanmayı düşünenlerle aynı yüzdeye ulaşması trajedinin başka bir yüzünü sergiliyor.

Dayak yiyen kadınların boşanmamalarının ardında yatan en önemli neden ise çocuklar. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 40.2'si ‘‘şiddete çocukları için katlandıklarını’’ belirtiyor. Ayrıca kadınların yaklaşık yüzde 20'sinin ekonomik bağımsızlığının, yüzde 13'ünün de gidecek yerinin olmaması, boşanmayı engelleyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Şiddet gördüğü için Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı'na başvuran her 5 kadından 4'ünün sosyal güvencesi bulunmuyor.

DÜNYADA DA ŞİDDET VAR

Uluslararası istatistikler, dayak yiyen 100 kadından sadece birinin şikayette bulunduğunu, cinayete kurban giden kadınların yüzde 40'ının, yakın aile bireyleri tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor. İstatistikler arasında Hindistan'da her yıl 5 bin kadının sadece çeyizleri yetersiz bulunduğu için öldürüldüğünü de belgeliyor.

Neyle dayak yiyorLAR

Türkiye'de kadına uygulanan şiddet, sadece kaba dayak ya da küfürle sınırlı kalmıyor. Kadınlara uygulanan ‘‘yaratıcı şiddet yöntemleri’’ şöyle:

Dövüyor tokat atıyor

Hakaret ediyor

Tekmeliyor

Yumruk atıyor

Eline ne geçerse

Cinsel yönden huzursuzluk çıkarıyor

Boğmaya kalkışıyor

KULLANILAN ALETLER

Şiddette sınır tanımayan Türk erkeklerinin geniş bir bölümünün kullandığı aletler ise hayli ilginç:

Elle tokat ya da yumruk atma

Bıçak

Tabanca

Boğma

Yakma, kaynar su dökme

Zehirleme

Piknik tüpü ile dövme

El bombası

Afganlı kadına yardım çağrısı

DÜNYA Kadınlar Günü, yerkürenin dört bir yanında, şenlikler, protestolar ve güllerle kutlandı. Ancak bir tek ülkede kadınların şikayetlerini yüksek sesle haykırma hakkı bile yoktu. Taliban Yönetimi altında ezilen Afganlı kadınlar, 8 Martı kapalı kapılar ya da örtülü peçeler ardında geçirdi. Ancak onların haklarını savunanlar da yok değildi. Avrupa Birliği Komisyonu İnsan Hakları Sorumlusu Emma Bonino, tüm dünyaya Afganlı kadınlara yardım çağrısında bulundu. Barış, Silahsızlanma ve Özgürlük Hareketi adlı gönüllü kuruluşun Madrid'de düzenlediği toplantıda konuşan Bonino, ‘‘Afganlı kadınlar bir zamanlar doktor ve mühendis olarak çalışıyordu. Oysa şimdi bir grup meczup erkeğin kaprisi uğruna oyuncak oldular’’ dedi. İran'ın en üst düzey kadın yetkilisi olan Devlet Başkan Yardımcısı Masume Ebtekar, Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Afganlı hemcinsleriyle İranlı kadınlar arasında bir duygu köprüsü kurdu ve ‘‘İran İslam Cumhuriyeti'ndeki kızkardeşleriniz, içinizde bastırılan çığlığa dikkatle kulak veriyor’’ dedi.

Kadınlar gününde erkekler kavga etti

Selçuk KOÇ-Selim GENÇ-Leyla KARAKOÇ/İSTANBULHürriyet Haber Ajansı

Yurdun çeşitli yerlerinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü coşku içinde kutlanırken, İstanbul Taksim'de aralarında HADEP'li Kadınların da olduğu 2 bin kişilik gruba polis, gözyaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etti. Güvenlik Güçleri ile göstericiler arasında başlayan taşlı sopalı çatışma, ara sokaklarda da devam etti. Çatışmalarda çok sayıda göstericinin yanı sıra 46 polis de yaralandı. 6 polis otosunun ve 45 işyerinin camları kırıldı. 28 gösterici gözaltına alındı.

DİYARBAKIR’DA GERGİNLİK

Diyarbakır'daki kutlamalarda yoğun güvenlik önlemi alan polisler, diğer il ve ilçelerden gelenleri kente sokmadı. İstanbul ve Ankara'dan 7 otobüsle Diyarbakır'a gelmek isteyen ÖDP, İHD, HADEP, KESK ve DBP'li 300 kadın, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde durduruldu. Kadın grubuna, Olağanüstü Hal Bölgesi kopsamında olan Diyarbakır'a gidemeyecekleri bildirildi. Diyarbakır Demokrasi Platformu'nun miting düzenlenmesine ve Resim Sergisi açmasına izin vermeyen polis, HADEP önünde ve Dağkapı semtinde toplanan kadınların yürüyüşünü engelledi. Ofis semtinde öğleden sonra yürüyüş yapan 500 kadar kadının çevresini kuşatan polisler, copla müdahale etti.

DARGEÇİT'TE ŞÖLEN

Mardin'in Dargeçit ilçesindeki şölende ise yüzlerce kadın, Kürtçe ve Türkçe türkülerle coştu. Dargeçit Kaymakamlığı ve gönüllü kuruluşlar tarafından düzenlenen ‘‘Dargeçit'ten Dünyaya Sevgi Şöleni’’ne yüzlerce kadın katıldı. Sanatçı Şükrüye Tutkun, Dargeçit Sağlık Ocağı'nda görevli Dr. Tarık Türk'ün sazı eşliğinde bir konser verdi. Anakültür Kooperatifi üyelerinin ‘‘mutluluğu yansıtsın’’ diye yanlarında getirdikleri küçük aynaları astıkları tel örgülerin arkasında toplanan bir grup kadın, gazetecilere dertlerini anlatmaya çalıştı.

Türk Kadınlar Birliği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Türkiye Kadın Ressamlar Yarışmalı Sergisi'ni Devlet Bakanı Işılay Saygın, açtı. Konya'da Türk Kadınlar Birliği yöneticileri ile Anıt Alanı'nda toplanan 500 kadar kadın, 10'uncu Yıl Marşı'nı söyleyerek, Orduevi'ne kadar yürüdü.

İstanbul Taksim'deki olaylarda aralarında kadınların da bulunduğu birçok kişi yaralandı. Taşlı sopalı ve coplu çatışmada yaralananlar, Şişli Etfal Hastanesi, Taksim İlkyardım Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi ve Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alındılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!