‘Kadın yönetici alın’ talimatı

Güncelleme Tarihi:

‘Kadın yönetici alın’ talimatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2003 01:48

AKP örgüt yönetimlerinde en az yüzde 20 oranında kadın yöneticiye yer verilmesini isteyen Başbakan Erdoğan, bu hedefe ulaşılamadığını öğrenince sinirlendi. Erdoğan, son MYK toplantısında parti yöneticilerine çıkıştı ve ‘‘Bu hedefin tutturulmasını sağlayın’’ dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'dan AKP yönetimine ‘kadın sitemi’ geldi. Örgüt yönetimlerinde en az yüzde 20 oranında kadın yöneticiye de yer verilmesini isteyen Erdoğan, partisinin bugüne kadar yapılan kongrelerinde çok az sayıda kadının örgüt yönetimlerine girebildiğini öğrenince sinirlendi.

Erdoğan, AKP'nin son MYK toplantısında parti yöneticilerine bu konuda çıkıştı ve, ‘‘Bu hedefin tutturlmasını sağlayın’’ dedi. AKP yöneticileri ise ‘‘Doğu ve Güneydoğu'da bu olmuyor, kadınlar yönetimde görev almak istemiyor, ama Batı'da özellikle de Trakya'da bu oranlar yakalanabiliyor’’ diye kendilerini savundular. AKP'den üst düzey bir yönetici Hürriyet'e, ‘‘Başbakan, örgüt yönetimlerinde en az yüzte 20 oranında kadının yer almasını istedi. Ancak kongrelerde özellikle Doğu ve Güneydoğu'da bu oranlar yakalanamadı. Tabii Başbakan haklı olarak kızıyor. Örgüt yönetimlerinde kadınların da yer almasına ilişkin talimatının yerine getirilip, öngördüğü bu oranların yakalanmasını istiyor’’ dedi. Aynı yönetici, Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere kadın yönetici hedefinin tutturulamamasının nedenini de, şöyle açıkladı:

‘‘Buralarda kadınlar yönetime girmek yerine kadın kollarında görev almak istiyorlar. Bu tümüyle o bölgelerin örf, adet ve gelenekleriyle ilgili bir durum. Bizden kaynaklanmıyor, aksine biz kadınların da yönetimde yer almasını teşvik ediyoruz. Batı'da, özellikle de Trakya'da bu oranlara yaklaşılıyor.’’

Erdoğan
, AKP'nin son MYK toplantısında Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı'yı bu konuda ser bir dille uyarırken, Kadın Kolları Başkanı Selma Kavas'tan da konunun takipçisi olmasını istedi.

AKP'NİN ÇELİŞKİSİ

Erdoğan, ‘‘Yönetimlerin yüzde 20-25'i, yani 30 kişilik yönetim kurulunun en az 5'i, 50 kişilik yönetim kurulunun da en az 10'u kadın olacak’’
diye talimat verirken, 6 aylık iktidar döneminde AKP, üst düzey görevlere sadece 3 kadın bürokrat ataması yaptı. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan'ın eşi Nesrin Yılmazcan Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne getirilirken, AKP'den milletvekili adaylığı da gündeme gelen YDP'nin eski Genel Başkanı Hasan Celal Güzel'in eşi Ülker Güzel de Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı oldu. Ayla Mir Mahmutoğlu da Turizm Bakanlığı Yatırım Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı. AKP kurucusu ve milletvekili aday adayı Emine Esma Doğan Başbakanlık basın ve halkla ilişkiler kadrosuyla özel kalem memurluğuna, yine AKP Ankara milletvekili aday adayı Nilüfer Yücel de Özelleştirme İdaresi basın danışmanlığına getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!