Kadın kuruluşları, topladıkları imzaları küfelerle taşıdı

Güncelleme Tarihi:

Kadın kuruluşları, topladıkları imzaları küfelerle taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2015 16:29

İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği, ‘Medeni Kanunuma Sahip çıkıyorum’ imza kampanyasında topladıkları 1 milyonu aşkın imzayı küfelere doldurup, Şişli Atatürk Evi’nden başlayan bir yürüyüş düzenledi.

Haberin Devamı

Kadın kuruluşlarının düzenlediği yürüyüşe Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de destek verdi.

Şişli Atatürk Evi’nden saat 13.00’te yürümeye başlayan topluluk, "Resmi nikah olmadan, imam nikahına hayır", "Evlilik yaşı uygulansın, çocuk gelin olmasın" yazılı dövizler taşıdı. Tiyatrocu Gülsen Tuncer, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, CHP Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan’ın da aralarında bulunduğu topluluk, Mecidiyeköy’e kadar, "Atatürk’ün kızları, haykırıyor hakları, "Medeni kanun kadının güvencesidir" diye slogan attı.

Topluluk, küfelerle taşıdığı imzaları, Mecidiyeköy’de bir AVM’nin önünde kurulan platforma bıraktı.

Nazan Moroğlu yaptığı açıklamada; "Kadının sorunu çok. Ama bildiğiniz gibi 2011 yılında Kadın Bakanlığını da kaldırdılar. Peki sorunlara kısaca bakalım. Eğitim durumuna baktığımızda iki milyon ikiyüz bin kadın 2015 Türkiyesi’nde okuma-yazma bilmiyor. Bu vahim duruma gözlerini kapatanlar tabi ki diğer sorunları hiç görmezden geldiler. Bir de 4+4+4 kesintili eğitim ile kız çocuklarının ilk 4’ten sonra okula devamları adeta engellenmiş oldu" dedi.

Nazan Moroğlu, "235 bin kız çocuğu ilk dörtten sonra nereye gitti. Çocuk gelin oldu. Medeni kanundaki haklarına da sahip olamadı. İstanbul Kadın Kuruluşları olarak, "Medeni kanundaki evlilik yaşı, resmi nikah ve tek eşlilik kadın haklarının güvencesidir" dedik. Bu hakları bir kez daha kadın haklarına hatırlatmak istedik. Kampanyamız hedefini buldu. 1,5 milyona ulaştık. Günümüzde kadınların ne yazık ki yaşam hakkı bile korunmuyor. Özgecan, Cansu ve kadınlara karşı vahşet durmuyor. Bugün buraya kadınlara yönelik vahşete dur demek için geldik. Bugün buraya kadını birey olarak görmeyen bir zihniyete dur demek için geldik. Medeni kanunumuza haklarımıza sahip çıktığımızı göstermek için buradayız. Şimdi şunları istiyoruz. Evlilik yaşı uygulansın, çocuk gelinler olmasın. Resmi nikah olmadan imam nikahı adı altındaki nikaha hayır diyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını reddettiğimiz için buradayız" dedi.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’de "Cumhuriyet’in kuruluşu ile birlikte aydınlanmanın ve çağdaş toplumun ön koşulu olarak kadın, çocuk ve aileye çok büyük önem verildi. Aile ve toplum arasında köprü görevi gören kadınlarımızın hakları koruma altına alındı. Cumhuriyet ile birlikte Atatürk devrimleri arasında sayılabilecek en önemli gelişme medeni kanunun 17 şubat 1926 tarihinde kabul edilmesiyle oldu. Ancak aradan geçen 89 yıla rağmen hala kadın ve çocuk istismarı, kadına şiddet ve kadın hakları konuları gündemimizi daha çok meşgul ediyor. Kimi zaman kazanılmış haklar engellenebiliyor" dedi. Topluluğa Ekrem Ataer Halk Korosu, bir konser verdi.

BAKMADAN GEÇME!