Kadın kanserleri takibe alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın kanserleri takibe alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 40'ının jinekolojik olduğunu belirten uzmanlar, bunların bazı tanı yöntemleriyle çok erken dönemde yakalanarak, önüne geçilebileceğini vurguluyorlar.

Jinekolojik kanserlerin bir anda ortaya çıkmadığını, çok erken dönemde anlaşılabileceğini belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Macit Arvas, bazen bölgedeki basit renk değişikliklerinin bile ileride ortaya çıkabilecek kanserlerin habercisi olduğunu söyledi.

Türkiye'de kadın kanserleri içinde memeden sonra en sık rahim ağzı kanserlerinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Arvas, ‘‘Rahim kanserleri gelişmiş ülkelerde artık büyük sorun değil. Dünyada her yıl 500 bin kadına, rahim ağzı kanseri tanısı koyuluyor. Bunların yüzde 80'i ise gelişmekte olan ülkelerde'' dedi. Rahim ağzında görülen lezyonların ilerde kansere dönüşme riski bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Arvas, bunlarda ortaya çıkan şekil ve renk değişikliklerinin haberci olduğunu belirtti. Prof. Dr. Arvas, ‘‘Dünyanın her yerinde kanserlerin bu devrede yakalanması hedefleniyor. ABD'liler 2 bin yılında rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmayı hedefliyorlardı. Ancak hedefe ulaşamayınca süreyi 2010 yılına çektiler. Avrupa ise 2010 yılına kadar rahim ağzı kanserlerini yüzde 20 azaltmak için uğraşıyor'' dedi.

Tarama yöntemleri

Rahim ağzı kanserlerinin taranmasına yönelik Türkiye'de henüz bir sistemin oturtulamadığını belirten Prof. Dr. Arvas, kadınların, jinekologlara en erken, gebelikte gittiklerini söyledi. Uzmanların gebeleri hiç olmazsa gebeliğin başında jinekolojik incelemeden geçirmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Arvas, ‘‘Smear alınması, o hastanın geleceğinde rahim ağzı kanseriyle karşılaşıp karşılaşmayacağı konusunda ipucu verebilir'' dedi. Rahim ağzı ve vajina kanserlerinin taramasında kullanılan smear testinin uygulanmasının kolay ve ucuz olduğunu belirten Prof. Dr. Arvas, ‘‘Rahim ağzındaki hücreler dökülmeye müsait. Smear testinde, bu hücreler, alınarak mikroskop altında incelenir. Hücrelerdeki değişiklikler bize hastada kanser öncesi bir olay veya kanser olup olmadığını gösterir'' dedi.

Kadın kanserinde artış

Kadın kanserleri denilince, meme, rahim ağzı, rahim, yumurtalık, gebelikten sonra oluşan tüplerin kanseri, vagina kanserleri, vulva kanserleri, gebeliğin oluşturduğu kanserler akla geliyor. Türkiye'de meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta rahim ağzı kanserine rastlanıyor. Ancak son yıllarda yumurtalık kanserinde de büyük bir artış gözleniyor. Türkiye'de yeterli istatistiklerin bulunmaması nedeniyle genellikle ABD'deki veriler değerlendiriliyor. ABD'de rahim ağzı kanseri az görülüyor. Ancak kanser öncesi lezyonlarda artış var. Yılda 400 bin kadına kanser öncesi lezyon tanısı koyuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!