Kaçar gibi istifa

Güncelleme Tarihi:

Kaçar gibi istifa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Gülay Aslıtürk, hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak, ‘‘Bir tek kuruş birşey bulsunlar, belediyenin önünde kendimi yakarım’’ dedikten 38 saat sonra, Şişli Belediye Başkanlığı'ndan ve ANAP'tan istifa etti. Aslıtürk, siyasi hayatına nokta koyduğunu faksla duyurduktan 4 saat sonra da, 3'üncü eşi Orhan Aslıtürk'le birlikte Fransa'nın ünlü tatil beldesi Cote d'Azure'e uçtu.

ANAP Şişli İlçe Örgütü'nün partiden ihracını ve İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmasını isteyerek ANAP Genel Merkezi'ne başvurduğu Gülay Aslıtürk, dün saat 10.00'da gazetelere gönderdiği faksla istifasını açıkladı. Siyasi hayatına nokta koyduğunu belirten Aslıtürk, istifa gerekçesinde, ‘‘Son günlerde meydana gelen bazı olaylar Şişli halkına hizmetlerimi, projelerimi gerçekleştirmemi engelleyecek duruma gelmiştir’’ dedi, ancak istifasının ardındaki gerçek neden bir türlü su yüzüne çıkmadı.

Dün sabah belediyeye uğrayan ve istifasını Şişli Kaymakamlığı'na gönderdikten hemen sonra ayrılan Aslitürk'ün açıklaması şöyle:

SİYASETE NOKTA

‘‘Bugüne kadar şehrime ve ülkeme çağdaş laik, demokrat ve Atatürkçü bir çizgide vizyon ve bilgi çağının hedeflerini koyarak hizmet etmeye çalıştım. Son günlerde meydana gelen bazı olaylar Şişli halkına hizmetlerimi, projelerimi gerçekleştirmemi engelleyecek duruma gelmiştir. Ne benim ne de bir başkasının mücadelesi milyarlık ilçemizin önüne koyduğumuz projelerini engellemelidir. Şişli halkının hizmetlerinin devamı için belediye başkanlığından ayrılıyorum. Bir kadın ve anne olarak herkes gibi mutlu, huzurlu bir hayat sürdürebilmem için özel sağlık durumumu da göz önüne alarak siyasi hayatıma nokta koyuyor ve partimden istifa ediyorum. Onurumla ve tüm heyecanımla çok hizmetler verdim. Benden sonra gelecek kuşağın daha iyilerini verebileceğine inanıyorum. Dileğim ülkenin, Büyük Atatürk'ün muasır medeniyeti yakalamak hedefine ulaşmasıdır. Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler’de temsil ettiğim yüce Türk halkına bugüne kadar bana vermiş olduğu destekten ötürü şükranlarımı arz ediyorum.’’

KAÇACAK İDDİALARI

İstifa açıklamasında ‘Milyarlık ilçe’nin ne anlama geldiği tam olarak anlaşılamazken, istifanın aceleyle yazılmasından kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Gülay Aslıtürk, istifasından sonra daha önce görevden aldığı Meclis Başkan Vekili Cemil Can Bıçakçı'ya vekalet bıraktı. Başkanın istifasını gazetecilerden öğrenen başkan yardımcıları ve meclis üyeleri şaşkınlık yaşadı. İstifayı öğrenen bazı meclis üyeleri Aslıtürk'ün yurtdışına kaçacağını öne sürdü. Şişli Belediye Meclisi, 10 gün içinde meclis üyeleri arasından bir belediye başkanı seçinceye kadar, Cemil Can Bıçakçı başkanlığa vekalet edecek.

YARGI YOLU

Aslıtürk hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle belediye meclisince oluşturulan Soruşturma Komisyonu da çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon yolsuzluk saptarsa Aslıtürk'ün yargılanmasını isteyebilecek. Komisyon raportörü Mümtaz Yurtsever, komisyonun bu aşamada başarılı olduğunu, artık suç unsuruna saptandığında İçişleri Bakanlığı'na bildirmek yerine savcılığa başvurulacağını söyledi. Belediye meclis üyelerinden DSP'li Yüksel Kasımoğlu ve Eyüp Birgün, CHP'den Özkan Yici, bağımsızlar Mümtaz Yurtsever ve Musa Canpolat dün Şişli Belediyesi'nde biraraya gelerek, istifadan sonra ortaya çıkan hukuki durumu tartıştılar. Aslıtürk'ün vekil olarak Bıçakçı'yı seçmesi de meclis üyelerini şaşırttı. Bazı üyeler, önceki akşam Aslıtürk'ün bir toplantı yaptığını, ama istifasından sözetmediğini belirttiler. DSP'li meclis üyeleri, ANAP'ın önceki gece Aslıtürk'ü ihraç kararı verdiği duyumunu aldıklarını, istifada bu kararın etken olduğunu söylediler.

Gülay Aslıtürk'ün Basın Danışmanı Çiler Elmen de dün istifa ederek eşyalarını topladı. Başbakan Mesut Yılmaz dün İstanbul'daki programı sırasında gazetecilerin Gülay Aslıtürk'ün istifasıyla ilgili sorularına yanıt vermedi.

APAR TOPAR GİTTİ

33 yaşındaki, 2 çocuk annesi Gülay Aslıtürk, istifa ettiğini gazetelere faksla duyurduktan 4 saat sonra da 3'üncü eşi Orhan Aslıtürk'le birlikte özel uçakla Fransa'nın ünlü tatil beldesi Cote d'Azure'e gitti. Dünya sosyetesinin gözde tatil yeri olan bu bölgedeki Cannes'da Orhan Aslıtürk'ün bir malikanesi bulunuyor.

Özel uçaklarıyla gittiler

Gülay Aslıtürk, saat 13.15'te Fransa'ya hareket etmek için 3. eşi Orhan Aslıtürk'le Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne geldi. Terminale el ele giren çift, kendilerine yöneltilen soruları cevapsız bıraktı. Tedirgin olduğu gözlenen Gülay Aslıtürk, ‘‘Şimdi tatile gidiyorum. Dönünce açıklama yapacağım ve hepinizi çok seviyorum’’ dedi. Eşi Orhan Aslıtürk ise ‘‘Fotoğraflar güzel olsun’’ diyerek gazetecilerle şakalaştı. Aslıtürk çifti, saat 13.20'de pasaport konrolünden geçtikten sonra Falcon-10 tipi, ‘ORM’ kuyruk isimli, Orhan Aslıtürk'ün de ortakları arasında bulunduğu Form Air'e ait özel uçağa gitmek için yer hizmetlerini yapan MACH-Air'e ait minibüse bindi. Buradan havalimanı uçaklarının bulunduğu Florya bölgesindeki ‘E-Kapısı’ bölümüne giden Gülay-Orhan Aslıtürk çiftinin uçağı saat 14.15'te havalandı.

Hızlı yükseldi hızlı düştü

İlyas Restoranları sahibi İlyas Çokay'ın kızı Gülay, 1964 yılında dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü'nü bitirdi. 1982 yılında, mezun olur olmaz, aynı okuldan arkadaşı Ünal Ercan ile ilk evliliğini yaptı. Ancak bu evlilik 1 yıl sürdü. Genç çift, boşandı. İngiltere'de, ziraat ve at yetiştirme eğitimi aldı. 1987 yılında, ikinci evliliğini Sadrettin Atığ ile yaptı. Bu evlilikten, 2 çocukları dünyaya geldi. Politikaya, 25 yaşında Demokrat Merkez Partisi, Çatalca İlçesi kurucusu ve başkanı olarak atıldı. Daha sonra Demirel'in davetiyle DYP'ye geçerek, 29 Aralık 1992 tarihinde, Çatalca Belediye Başkanı oldu. Aralık 1993'te DYP'den istifa ederek, ANAP'a geçen Aslıtürk, 1994 seçimlerinde, bu partiden Şişli Belediye Başkanı seçildi. Aslıtürk, geçtiğimiz günlerde de eşi Sadrettin Atığ'dan boşanarak, kısa süre sonra tekstilci işadamı Orhan Aslıtürk ile, 3'üncü evliliğini yaptı. Aslıtürk, evlenmesinden çok kısa süre sonra da hamileliğini açıkladı.

Arkadaşının nişanlısı Ercan’la evlenmiş

Gülay Aslıtürk, Boğaziçi'nde okuduğu sırada, en iyi arkadaşları, aynı bölümden Ünal Ercan ile nişanlısı İşletme ve Yöneticilik Bölümü'nde eğitim gören Şermin Cengiz idi. Ünal ile Şermin arasında, genç kadının evlendikten sonra çalışıp çalışmayacağı konusunda anlaşmazlık çıktı. Genç nişanlılar, bu konuda bir fikir birliğine varamayınca, ayrıldılar. O zamanki adıyla Gülay Çokay ile Ünal Ercan'ın arkadaşlığı, zaman içinde duygusal bir boyut kazandı. Böylece Gülay Çokay, bir zamanlar en iyi arkadaşının nişanlısı olan Ünal Ercan ile beraberliğini evlilikle noktaladı. Ancak 1 yıl sonra, boşandılar.

TV'de ‘Kendimi yakarım’ demişti

Gülay Aslıtürk, geçtiğimiz salı gecesi saat 20.00'de özel bir TV kanalının haber bülteninde, eşinin belediyeyle ilgili hiç bir işinin olmadığını ileri sürerek, ‘‘Bir tek kuruş bir şey bulsunlar, belediye önünde kendimi yakarım’’ demişti.

Aslıtürk, canlı yayındayken, telefonla yayına katılan CHP Milletvekili Mehmet Sevigen ile de tartışmış ve iddiaları ‘‘Laf-ı güzaf’’ diye nitelemişti. Gülay Aslıtürk, ‘‘Kendimi yakarım’’ dedikten 38 saat sonra istifa etti ve 42 saat 15 dakika sonra da Fransa'ya gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!