Kaçakçılık, iç savaş, casusluk zinciri

Güncelleme Tarihi:

Kaçakçılık, iç savaş, casusluk zinciri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2002 02:15

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı ‘Mareşal’ lakaplı Belçikalı Jacques Monsieur (48) uluslararası çapta bir silah kaçakçısı.

Monsieur, 1991-95 yılları arasında Hırvatistan’a silah sevkıyatıyla ilgili olarak Fransız savcı Gerard Canolle tarafından sorgulandı. Monsieur, adli kayıtlara geçen ifadesinde, ‘1991’in sonlarında Brüksel’deki CIA benimle temasa geçti. CIA’nın aracılığıyla dönemin Hırvatistan Devlet Başkanı Franco Tudjman ile görüştüm. Tudjman ile ikimiz Hırvatistan’ın ihtiyaç duyduğu silahlarla ilgili olarak ayrıntılı bir rapor hazırladık, bu raporu daha sonra Brüksel’deki CIA’ya ulaştırdım’ dedi.

1992 ile 93 yıllarında Belçikalı silah kaçakçısı Hırvatistan’a 10 milyon dolarlık Rus yapımı uçaksavar füze sevk etmiş.

BMAMBARGOSUNUDELENADAM

Jacques Monsieur,
Fransız Gizli Servisi DST sayesinde BM ambargosunu denetleyen gemilere rağmen Hırvatistan’a silah sokmayı başarmış. Sorgulamada Monsieur, ‘DST’nin yönlendirmesi ya da yardımı olmadan hiçbir şey yapmadım. Her zaman Fransız İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla çalıştım’ dedi.

Eski bir Belçikalı subay olan Monsieur hakkında Belçika’da da soruşturma sürüyor. 1996 yılında ABD, Belçikalı’yı İran’a silah satmakla suçladı. Fransız Liberation Gazetesi’ne göre bu dönemde Monsieur, Tahran’a Rus yapımı uçaksavar füzesi sevk etmeye çalışıyordu. Monsieur’un ayrıca 1997’de Kongo’yu harap eden 10 bin kişinin öldüğü iç savaşta da parmağı olduğu iddia ediliyor. Monsieur, Haziran - Eylül 1997’de Kongo’ya Rus yapımı 60 milyon dolar değerinde helikopter, füze ve mühimmat sağladı.

İran’la işbirliği sayesinde diplomatik pasaport bile alan Monsieur, çıkarların çatışması üzerine Kasım 2000’de casusluk suçlamasıyla İran’da tutuklandı. 2001 yılının Aralık ayında 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Monsieur, cezasını paraya çevirtti ve 400 bin dolar ödedi.

‘Mareşal’in İstanbul’da yakalanmasında Amerikan istihbarat birimlerinin de katkıları olduğu öne sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!