Kaçak göçmenler 6 ayda geçen seneyi ikiye katladı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak göçmenler 6 ayda geçen seneyi ikiye katladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2015 11:20

SURİYE ve Ortadoğu’daki iç savaşlar sürerken denizde umut yolculuğuna çıkanların sayısı rekor seviyelere ulaştı.

Haberin Devamı

İzmir Valiliği’nin Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan aldığı verilerine göre deniz yoluyla Yunan adalarına geçerken kurtarılan göçmen sayısı geçen senenin tamamında kurtarılanların iki katı. Valiliğin yaptığı açıklamaya göre 2014’ün 12 ayında toplam 12 bin 884 göçmen denizden kurtarıldı. Bu senenin ilk 7 ayında ise sayı iki katına çıktı, 24 bin 831 göçmen denizden alındı. 2013’te Ege Denizi’nden kurtarılan göçmen sayısı ise 6 bin 937’ydi. Ege Denizi’nde yürütülen Ege'de umut harekatı (Operation Aegean hope) kapsamında 28-31 Temmuz 2015'te 57 arama kurtarma harekatı yapıldı, 2 bin 727 göçmen kurtarıldı.

Kaçak göçmenler 6 ayda geçen seneyi ikiye katladı

Haberin Devamı

YİNE AYNI İDDİALAR

Valilik bilgi notunda ayrıca son zamanlarda dikkat çeken iddialara da yer verildi. Kurtarılan göçmenlerin ifadelerindeki iddialara göre Yunan sahil güvenlik botlarından Yunanistan’a ulaşmak isteyen göçmenlere kötü muamele yapıldı. Açıklamada beş kurtarma operasyonunda yaşanan gelişmeler şöyle aktarıldı:

Kaçak göçmenler 6 ayda geçen seneyi ikiye katladı

“ İzmir ili Seferihisar, Çeşme, Dikili, Karaburun, Foça ve Menderes bölgelerinde yaşanan 19 olayda 1206 göçmen, Çanakkale ili Ayvacık bölgesinde yaşanan 18 olayda 1013 göçmen, Aydın ili Kuşadası ve Didim bölgelerinde yaşanan 6 olayda 280 göçmen, Muğla ili Bodrum bölgesinde yaşanan 12 olayda 175 göçmen, Balıkesir ili Ayvalık bölgesinde yaşanan 2 olayda 53 göçmen kurtarılmış, 1 göçmen kaçakçısı yakalanmıştır. 28 Temmuz 2015 tarihinde İzmir ili Seferihisar ilçesi Özdere önlerinde kurtarılan göçmenler tarafından; denize açıldıktan bir süre sonra Yunan Sahil Güvenlik botunun yanlarına geldiği, personelin çantalarını, paralarını ve değerli eşyalarını aldığı, motorlarının sökülerek denize atıldığı, geminin geri dönerek kendilerini lastik bota bindirip hızla uzaklaştıkları daha sonra Türk Sahil Güvenliği’nin gelerek kendilerini kurtardıkları, 28 Temmuz 2015 tarihinde Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Sivrice Koyu önlerinde kurtarılan göçmenler tarafından; denize açıldıktan yaklaşık 20-30 dakika sonra Yunan Sahil Güvenlik botunun yanlarına geldiği, personelin benzin hortumunu kestiği ve benzin bidonlarını aldığı, daha sonra Türk Sahil Güvenliği’nin gelerek kendilerini kurtardıkları, 29 Temmuz 2015 tarihinde Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Çıplak Ada önlerinde kurtarılan göçmenler tarafından; üzerinde mavi şeritleri olan büyük bir Yunan gemisi tarafından durduruldukları, personelin benzin hortumunu kestiği ve benzin bidonlarını aldığı, daha sonra Türk Sahil Güvenliği’nin gelerek kendilerini kurtardıkları, 29 Temmuz 2015 tarihinde Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Sivrice Koyu önlerinde kurtarılan göçmenler tarafından; Midilli Adasına çok yaklaştıkları sırada Yunan gemisinin yanlarına gelerek beklediği, bir süre sonra yüzlerinde beyaz renkli maske bulunan siyah giyimli, yakalarında VİP yazan 3 kişinin içinde bulunduğu bir lastik botun yanlarına geldiği, kendilerine bağırıldığı, silah ile havaya ateş edildiği, silahla aralarından bazılarının darp edildiği, bıçakla botlarının patlatıldığı, tüm yalvarmalarına rağmen kendilerini dinlemeyerek kötü muamelede bulundukları, motorlarını söküp denize attıkları daha sonra Türk Sahil Güvenliği’nin gelerek kendilerini kurtardıkları ifade edilmiştir.”

Haberin Devamı

Kaçak göçmenler 6 ayda geçen seneyi ikiye katladı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!