Kaç para aldın

Güncelleme Tarihi:

Kaç para aldın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Denizer, üzerine kurşun yağdıran katile bağırdı:

Eski koruması tarafından evinin önünde kurşun yağmuruna tutulan Şemsi Denizer'in ölümündeki sır perdesi aralanmaya çalışılıyor. Yakından tanıdığı katiline, ‘‘Kaç para aldın?’’ diye bağıran Denizer'in, silahıyla karşılık vermeye çalıştığı ancak başaramadığı belirtildi.

TÜRK-İş Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Başkanı ‘Yerli Walesa’ lakaplı sendikacı Şemsi Denizer, önceki geceyarısı Zonguldak'taki evinin önünde pusuya düşürülerek öldürüldü. 48 yaşındaki Denizer'i öldüren 43 yaşındaki Cengiz Balık'ın, sendikacının Zonguldakspor Başkanı olduğu dönemde bir süre özel korumalığını yaptığı ortaya çıktı. Kiralık katil olarak tutulduğu sanılan Balık'ın sıktığı 13 kurşundan 6'sı Denizer'in başına, 2'si de vücudunun çeşitli yerlerine saplandı, 5 kurşun ise isabet etmedi. Yakından tanıdığı katiline, ‘‘Kaç para aldın?’’ diye bağıran Denizer, ruhsatlı silahı ile karşılık vermeye çalıştı, ancak bunu başaramadan olay yerinde can verdi.

Denizer Perşembe günü, hükümetin Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı Meclis'ten çekmesi üzerine, daha önce ilan edilen bir günlük işi bırakma kararının ertelendiği Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı kararlarını açıklayan Denizer, aynı günün akşamı Anadolu Kulübü'nde DYP Zonguldak Milletvekili, Ulaştırma eski Bakanı Ömer Barutçu ve Türk-İş Başkanı Bayram Meral'le yemek yedikten sonra Zonguldak'a hareket etti. Cuma günü Genel Maden-İş Sendikası kongresinin açış konuşmasını yapan Denizer, akşam da Rusya'dan gelen konuk sendikacılar ile delegelere Deniz Kulübü'nde 'Dayanışma Yemeği' verdi.

ÇİFTE TABANCALI PUSU

Geceyarısına doğru, Deniz Kulübü'ndeki yemekten izin alarak ayrılan Denizer, 06 TSK 67 plakalı Mercedes marka makam otomobiline tek başına binerek, Site Semti, Sendika Mahallesi Ergenekon Sokak, Yavuzer Apartmanı'ndaki evine gitmek için ayrıldı. Denizer, evinin önüne gelip otomobilini park etmeye çalışırken, çifte tabanca ile pusu kuran eski cinayet hükümlüsü Cengiz Balık ortaya çıktı, kurşun yağdırmaya başladı. Olayı gören komşularının anlattığına göre, otomobilin sağ tarafından gelen kurşunlara hedef olan Denizer, aldığı yaralara rağmen güçlükle sol kapısını açarak aşağı indi ve ruhsatlı silahını çekmeye çalışarak, saldırgan Cengiz Balık'a, ‘‘Kaç para aldın?’’ diye bağırdı.

KAFASINA 6 KURŞUN

Tabancasını çeken, ancak ateş etmeyi başaramayan Denizer, kanlar içinde yere yığıldı. Çifte tabancayla Denizer'i kesin öldürmeye kararlı olan katil Balık, bir anda hareketsiz alan kurbanının yanına gelerek kafasına birkaç el daha ateş etti. Balık'ın sıktığı 13 kurşundan sadece 5'i isabet etmezken, 8 kurşun Denizer'e saplandı. Kurşunlardan 6'sı kafasına isabet eden Denizer, kanlar içinde kaldı. Hastaneye yetiştirilmek istenen Denizer, olay yerinde yaşamını yitirdi.

EŞİ VE KIZI ŞOKTA

Denizer'in eşi Şennur, evli kızı Gönül ve torunu Denizer başta olmak üzere tüm yakınları hastaneye akın etti. 1982'de mahkemeye başvurarak ‘Şemsettin’ olan adını ‘Şemsi’, ‘Sarıbaş’ olan soyadını ‘Denizer’ olarak değiştiren sendikacının babası Hüseyin Sarıbaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan kardeşleri Ramazan ve Vedat Sarıbaş da Devlet Hastanesi'ne geldi. Eşinin öldüğünü öğrenince fenalık geçiren Şennur Denizer, bir süre doktor kontrolunda tutuldu.

‘LEŞİNİZİ ALIN’

Görgü tanıkları, saldırganın Denizer'e kurşunları boşaltırken, ‘‘Ben Cengiz Balık, korumaların gelsin de kurtarsın şimdi seni’’ diye, cinayeti işledikten sonra da, ‘‘Şemsi Denizer'i öldürdüm, gelin leşinizi alın’’ diye bağırdığını söylediler.

Saldırgan Balık, Denizer'i öldürdükten sonra, olay yerine geldiği 67 ET 697 plakalı Şahin marka otomobile binerek, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü'ne gitti ve teslim olmak istedi. Emniyet önünde, cinayette kullandığı tabancalardan birini başına dayayan Balık, ‘‘Son kurşunu kendime sakladım’’ diye intihar girişiminde bulundu. Polisler, Balık'ın ikna edip etkisiz hale getirdiler.

PARA İÇİN ÖLDÜRDÜM

Balık, polise verdiği ilk ifadede, ‘‘Zonguldakspor Başkanlığı döneminden 40 milyon alacağımı vermediği için Denizer'i öldürdüm’’ dedi. Ancak polis bu ifadeyi inandırıcı bulmadı. Olaya el koyan Savcı Önder Kanyılmaz, sanığın ifadesini kendisinin alacağını söyledi.

Zonguldak Valisi İsmet Metin, sanık Balık'ın daha önce aralarında cinayet dahil 10 ayrı suçtan toplam 7 yıl cezaevinde yatan eski bir sabıkalı olduğunu açıkladı. Azmettiren olup olmadığı sorusuna Metin, ‘‘Soruşturma sürüyor’’ yanıtını verdi.

Soruşturma kapsamında 4 kişinin ifadesi alınırken, Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos beldesinde oturan Engin Girgin'in arandığı belirtildi.

CENAZE BUGÜN

Denizer, bugün saat 11.00'de Genel Maden-İş Sendikası önünde düzenlenecek törenden sonra, Ulu Camii'deki öğle namazının ardından, Çaycuma İlçesi'ne bağlı Gökçehatipler Köyü'ndeki aile mezarlığında toprağa verilecek. Cenazede güvenliğin sağlanması için çevre illerden Zonguldak'a takviye ekipler gönderildi.

İlk işi kazmacı yedeğiydi

İŞÇİLERİN ‘Yerli Walesa’sı olan ve sandika genel başkanlığına kadar tırmanan Şemsi Denizer, 1951 Zonguldak doğumluydu. Gelik Özel İlkokulu'nu bitirdikten sonra, orta öğrenimini Kilimli Lisesi'nde tamamladı. 1970 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü'ne bağlı Gelik Kömür Üretim Ocağı'nda kazmacı yedeği olarak işbaşı yaptı. 1974'te askerlik görevini tamamladıktan sonra Genel Maden-İş Sendikası'na büro işçisi olarak girdi. Dönemin sendika yöneticileriyle ters düştü ve 1976 yılında yeniden Gelik Kömür Üretim Bölgesi'nde yevmiyeli hesap memuru olarak çalışmaya başladı. 1986 yılındaki genel kurulda Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi, Genel Başkan Mehmet Tezer'in 1989'da istifası üzerine yönetim kurulu kararıyla Genel Başkan oldu. Genel Maden- İş'in aynı yıl yapılan kongresinde Genel Başkan oldu. 1991'de SHP'den Zonguldak adayı oldu. Ancak sol oylar bölündü. Sandıktan Ecevit DSP milletvekili olarak çıktı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!