Kabinede inek tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kabinede inek tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Damızlık ithal inekler, Bakanlar Kurulu'nun iki gün önce yapılan kritik toplantısında tam 1.5 saat tartışma konusu oldu. İnekler konusunda fikir beyan etmeyen bakan neredeyse kalmadı. Bu durum bakanlar arasında, ‘‘İnekler konusunda bu kadar bilgi sahibi olmamız kadar normal bir şey yok'' esprisine neden oldu.

Bakanlar Kurulu'nda ithal inek tartışması Tarım Bakanı Mustafa Taşar'ın, Refahyol döneminde damızlık süt ineği ithali için 24 trilyon lira ayrıldığını belirtip, ‘‘Bunun 22.5 trilyon lirası kullanılmış. Kalan 1.5 trilyonu hemen kullanmak istiyorum'' sözleriyle başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit konuyla yakından ilgilenerek, ithal edilen süt ineklerinin durumunu sordu. Bu sırada bazı bakanlar ithal edilen ineklerden bazılarının hastalıklı çıktığını belirtirken, bazıları da köylüye bunların bakımlarını öğretmek gerektiğini söyledi. Ecevit, bunun üzerine bir kooperatif kurup bunlar aracılığıyla ineklerin bakımlarının ve üretilmesinin sağlanabileceğini söyledi. Devlet Bakanı Güneş Taner, ABD'deki üreticileri Türkiye'ye davet edip, çiftçiye bedava inek dağıttırma projesini dile getirdi. Taşar ise elinde kalan 1.5 trilyonu hemen kullanmak konusundaki ısrarını sürdürünce, tartışma iyice kızıştı. Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, uzun uzun işin hukuki prosedürü hakkında bilgi verdi. Uluğbay, bu paranın Refahyol döneminde alınan Yüksek Planlama Kurulu kararı ile sağlandığını belirterek, ‘‘Bu dönemde bu parayı kullanamazsınız. Yeni bir YPK kararına gerek var'' dedi. Taşar yeni bir YPK kararına ihtiyaç olmadığını, bu parayı kullanabileceğini söyleyince, bu kez diğer bakanlar, ‘O zaman geçmişte Bakanlar Kurulu gündemine gelen, ancak imzaları tamamlanmayan kararnameler de geçerli olmalı gibi bir durum ortaya çıkar' diyerek itiraz ettiler. Tartışmaların 1.5 saat sürmesi ve hemen her bakanın inekler üzerinde uzun uzun görüş belirtmesi, bazı bakanların canının sıkılmasına yolaçtı. En sonunda Devlet Bakanı Mehmet Batallı dayanamayıp, ‘‘Yahu bu inekleri üretici kesip yedi, siz neyi tartışıyorsunuz?'' dedi.

Batallı'nın bu sözleri 1.5 saat süren inek tartışmasına son verirken, geriye kalan 1,5 trilyon için yeni bir YPK kararı çıkması görüşünde birleşildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!