K. Çekmece depreme hazır

Güncelleme Tarihi:

K. Çekmece depreme hazır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur, belediyenin tüm birimlerinin olası bir depreme hazır olduklarını, belediye bünyesi içinde bir arama kurtarma timi kurduklarını ve araç gereç takviyesi yaptıklarını söyledi.

Küçükçekmece'de bulunan yapıların yüzde 90'nının kaçak olduğunu bildiren Belediye Başkanı Halidun Özbatur, bunun inşaatlerde takviye çalışmasının önünde hukuki bir engel oluşturduğunu belirtti. Bu hukuki engelin aşıldığını söyleyen Başkan Özbatur, hasarlı yapılarda bundan sonra takviye çalışmalarına izin verileceğini ifade etti.

Marmara depremi sırasında Avcılar'dan sonra en fazla hasar görülen ilçe olan Küçükçekmece, yaralarını sarmaya ve olası bir afete hazırlıklı girmeye çalışıyor. Başkan Halidun Özbatur, ilçedeki 20 bin yapıdan 18 bininin kaçak olmasından ötürü vatandaşların takviye inşaat çalışmasına başlamak için gereken izni almakta zorlandıklarını söyledi.

Binalara takviye

Özbatur, geçtiğimiz hafta vilayette yapılan ve İçişleri Bakanı, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantı sırasında, hukuki engelin belirli ölçüde aşıldığını öne sürdü. Toplantı sırasında, kaçak da olsa vatandaşın binasına takviye yapmasına engel çıkartılmaması kararının çıktığını söyleyen Özbatur, ‘‘Tabii bu izin, kaçak yapının meşrulaşması anlamına gelmiyor. Vatandaş kaçak da olsa içinde oturmak zorunda olduğu evini sağlamlaştırmak için çaba sarfediyor. Biz ona 'hayır senin yapın kaçak. Evini sağlamlaştıramazsın' diyemeyiz’’ dedi.

Başkan Özbatur, ilçede oturan insanların ikametgahlarında, taşıyıcı kolon ve kirişlere dikkat etmelerini istedi. ‘‘Kolon ve kiriş içindeki demirleri gözükecek kadar bozulmaya uğramış ve çatlamaya maruz kalmış yapıların takviyesi için belirli bir proje çıkarılarak onarım çalışmasına derhal başlanmalı’’ diyen Özbatur, projesine uygun yapılmadığı tespit edilen binaların da takviye edilmesi gerektiğini söyledi.

Özbatur, ilçeyi olası bir depreme hazırlamak için bir plan çıkardıklarını belirterek, ‘‘1250 belediye personelinin tümünün bir deprem sırasında olması gereken yerleri belirledik’’ dedi. Belediye bünyesinde 40 kişiden oluşan arama kurtarma birliği kurduklarını söyleyen Başkan Özbatur, 23 mahallenin her birinde de 30'ar kişilik başka ekipler oluşturduklarını ifade etti.

Muhtarlıklara ekip

‘‘Tüm mahalle muhtarlarıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantıda birliklerin kurulması konusunda karar aldık. Birçok mahalle muhtarı, ekiplerde yer alacak kişilerin listesini bize teslim etti. Önümüzdeki haftadan itibaren bunların eğitim programlarını çıkaracağız’’ diyen Özbatur, bunların haricinde de her mahallede bu ekipler dışında beş kişilik rehber birliği oluşturacaklarını söyledi. Rehber ekibinin içinde mutlaka bir yabancı dil bilen elemanın yer almasının önemine dikkat çeken Özbatur, rehberlerin deprem sonrasında bölgeye gelen yardım ekiplerine yol göstereceğini ifade etti.

Acil durum ihtiyacları

Başkan Özbatur, tüm muhtarlık binalarının parklara taşınacağını, yapılarının tek katlı ve sağlam binalar olarak inşa edileceğini söyledi. Muhtarlık binalarının yanında kurulacak bir depoda mahallenin ihtiyacı olan kazma, kürek, hilti gibi araç gerecin bulunacağını belirten Özbatur, ‘‘Ayrıca her mahalle muhtarı kendi bölgesindeki işyerlerindeki jeneratörlerin envanterini, teknik ve sağlık elemanlarının adlarını ve adreslerini çıkarıyor. Acil durumlarda bunlara çok ihtiyacımız olacaktır’’ dedi.

Özbatur Çekmece ve Halkalı şube müdürlüklerinin kendi bölgelerindeki iş makinalarının da tespitini yaptıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!