Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu

Güncelleme Tarihi:

Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 23:55

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan ile 2,5 saat görüşen Biden, Başbakan Davutoğlu ile de 2 saat aşan bir görüşme gerçekleştirdi. Biden'in açıklamalarında PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye değinmeden söylediği sözler dikkat çekti. İşte o görüşmeden önemli detaylar...

Haberin Devamı

 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün Başbakan Davutoğlu ile Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. İki saati aşkın süren görüşmenin ardından Biden ve Davutoğlu ortak basın açıklaması yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, açıklamasında terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye değinmeden şunları söyledi:

Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu

MANZARA ÇOK GÜZEL

“Konuşmama konsantre olabilmek için pencereye bakmak istemiyorum. Çünkü manzara çok güzel. Bizim çok yakın ilişkilerimiz var. Birbirimize güveniyoruz. Başbakanla benim aramda ortak noktalar vardır. Bizim Türkiye’yle ilişkilerimiz çok önemlidir. Bu yüzden bir yanlış anlaşılmaya yer vermek istemiyoruz. Biz birbirimizle hem fikir olduğumuz zaman dakik olarak hemfikiriz, ayrıldığımız konular da bellidir.

Haberin Devamı

DAEŞ, PKK, EL NUSRA TERÖRİST

Biz Sayın Başbakan’la, DAEŞ, PKK, El Nusra konusunda hem fikiriz. Bunlar basitçe söylemek gerekirse terörist gruplardır. Bunu doğrudan doğruya söylüyoruz. Türkiye’ye, Türk halkına zarar veren kişilerin, örgütlerin karşısındayız. Sultanahmet Camisi’ni, olay yerini ziyaret ettim. DAEŞ’in yaptığı hareketleri tasvip etmiyoruz. Onların 10 Alman turisti öldürmelerini kınıyoruz. Biliyorum ki, şimdiye kadar birçok Türk vatandaşı teröre kurban olmuştur. Biz bu hareketlere mani olmak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için işbirliğine devam edeceğiz.

DEVLET KURMASINA ENGEL OLACAĞIZ

Bizim ortak misyonumuz DAEŞ’i ortadan kaldırmaktır. Bu konuda gayet kesiniz. Biz inanıyoruz ki, bizim planlarımız olgunlaşmıştır, daha koordineli hale gelmiştir ve gittikçe daha fazla ilerleme kaydetmekteyiz. Sadece Avrupa ve sadece bölge değil, Türkiye’de de biz DAEŞ’i yok etmek için işbirliği yapıyoruz. Türkiye bu alanda çok önemli adımlar atmıştır. Sınırlarının güvenliğinin sağlama konusunda da önemli adımlar atmıştır. Biz bundan sonra da DAEŞ’le mücadele için daha iyi işbirliği yapmak, istihbarat toplamak ve kampanyamızı daha da artırmak ve yerel kuvvetleri desteklemek için faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kaybedilmiş arazileri geri almak için yerel sünni Arap kuvvetlerini daha iyi desteklemek ve DAEŞ’in Türk sınırlarına ulaşımını engellemek için faaliyetler konusunda konuştuk. DAEŞ’i yendikten sonra da faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sizin güney sınırlarınızda onların ayrı bir devlet kurmasına engel olacağız.

Haberin Devamı

PKK BAŞKA SEÇİM BIRAKMADI

Suriye’deki durumla ilgili olarak biz kötümser olmayalım. John Kerry şu anda Suudi Arabistan’da bu konuyla ilgili konuşmalar, müzakereler yapmaktadır. Davos’ta da biz meslektaşlarımızla bu konuda müzakereler geçirdik. Bir politik çözüm bulmak için uğraşıyoruz. Çünkü sadece askeri yollardan her şeyi halletmek mümkün değil. Çünkü Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tek tehlike DAEŞ değildir. PKK da aynı şekilde, eşit derecede bir tehlikedir. Topluma karşı tehlike teşkil etmektedir. PKK, hiçbir şekilde barışa gönüllü değildir ve bunu göstermektedir. Bu bir terör örgütüdür ve kabul edilmeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Hükümetiniz geçmişte PKK’yle barış elde etmeye çalıştı ama bu başarılı olmadı. Sizin karşınızda başka bir seçim bırakmadı. O yüzden siz tabii ki politik bir çözüm yolunu teşvik edeceksiniz. Ama tabii ki halkınızı korumak için elinizden gelen bütün çabaları da göstereceksiniz. Biz, Irak konusundaki katkılarınızı da takdirle konuşuyoruz. Ankara’yla, Bağdat’la çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diğer ilgili taraflarla birlikte Musul’u geri almak için çalışacağız. Musul bu bölgedeki herhangi bir ülkenin emrinde, idaresinde olmayacak. Musul’u işgalden kurtarmamız gerekecek.

Haberin Devamı

POTANSİYELİNİZ VAR

Yıllardır Kıbrıs’ta devam eden bu çıkmaz yolda, çeşitli meseleleri halletmek için gösterdiğiniz çabaları takdirle karşılıyorum. İnanıyorum ki, Kıbrıs’ta çözüm yolu bulunmasında Türkiye büyük bir rol oynuyor. Kıbrıs’la ilgili müzakereler şimdi devam ettiriliyor. Bunun Avrupa’nın güvenliğine de katkısı olacak. Türkiye burada hem kritik hem de tarihi bir rol oynayacaktır. Azerbaycan’dan İsrail’e, Irak’a, Avrupa’ya kadar sizin büyük rol oynamanız için potansiyel vardır. Biz de bu pozisyonu kazanmanız için elimizden gelen desteği göstereceğiz. Ve bizim başarımız da sizin için aynı şekilde önemlidir.”

Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu

Haberin Devamı

ŞEHİTLERİMİZİN YAKINLARIYLA GÖRÜŞMESİNİ DE BEKLERDİK

Başbakan Davutoğlu, Joe Biden’in görüştüğü gazetecilerin hatırlatılması üzerine, “Sayın Biden’ın görüşme programını kim hazırladı bilmiyorum ama Türkiye’de yaşananları tam olarak görmesini istemediği belli. Türkiye özgür bir ülke, elbette herkes herkesle görüşür. Ama biz Sayın Biden’den, madem Türkiye’de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik. Ya da PKK terörünün mağdur ettiği vatandaşlarımızla da görüşebilirdi” diye konuştu.

KANDİL'E YAPILANI PYD'YE YAPARIZ

DEAŞ’LE MÜCADELE ETMESİ YPG’Yİ MEŞRU KILMAZ

Haberin Devamı

“Yüz yüze konuşacağım. PKK ile YPG’nin ayrı olduğunu iddia etmek, Kandil’den Suriye’ye giden grupları, silahları, Suriye içinden Türkiye’ye sokulmaya çalışılan silahları bilmiyor, görmüyor olmak demek. YPG faaliyetlerinin kaynağı Kandil’dir, militanlar oradan gönderilir. Suriye sınırında yakaladığımız silahların önemli kısmında Suriye sızmalarının etkisi var. YPG rejimle işbirliği yapan görünümde, DEAŞ’la mücadele etmesi onu meşru kılmaz. Türkiye kendisine tehdit olan faaliyet yapılmasını, silah aktarımlarını gördüğü takdirde, Kandil’e yaptığı müdahaleyi YPG’ye de yapar.”

Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu

PYD REJİMLE İŞBİRLİĞİ YAPAN SAHTE BİR MUHALEFET

Başbakan Davutoğlu, Suriye müzakeresinde PYD’nin masada olması ihtimalinde Türkiye’nin tavrının ne yönde olacağına dair bir soruya, şöyle cevap verdi: “Ban Ki-moon’la görüştüm. Masada muhalefet safında olamaz. Rejim safında kimlerin olacağına karar veremeyiz. Rejimle işbirliği yapan kim olursa, Esad’ın adamlarında kim olacaksa o tarafta... Rusya veya herhangi biri, muhalefete, kimin muhalefette olacağı konusunda bir diktede bulunamaz. Sahte bir muhalefet, masaya muhalefet kimliğiyle oturamaz. Rejimle görüşen birinin muhalefette olması olmaz.”

STIGLITZ’İ MASAMA ALDIM AKADEMİSYENLERİ ANLATTIM

Davutoğlu, Biden’in barış bildirisine imza atan akademisyenlere destek veren açıklamalarına ise şu yanıtı verdi: “Stiglitz; Ekonomi Nobel ödüllü. Davos’ta yemek için adını yazdırmış. Masama aldım, üstelik bu konuda bizi eleştirmiş. ‘Özellikle sizi masama aldım’ dedim. ‘Konuşmak istiyorum’ dedim. Benim bunlarla mücadele etmek için hukuki kalkana ihtiyacım yok gözaltı vb. Bizim tarafımızdan gözaltı gibi yargıya müdahalemiz olmadı. Öyle bir intiba oluyor ki, sanki savcılar bizim görüşümüzle harekete geçti. Doğru değil. Türkiye’deki kurallar, dünyanın her yerinde ‘terörü teşvik’ diye bir suç vardır. Davos’ta akademisyenlerle oturduğumda da ifade ettim. Diyelim, ABD’de bir köy El Kaide tarafından silahlansa, çukurlar kazılsa, mayınlar olsa, okullar mühimmat deposu olsa, hastanelerine roket atılsa, ABD’de akademisyenler toplansa, ‘Bırakın, dokunmayın’ diye bildiri imzalar mı? ‘ABD polisi çekilsin, burayı El Kaide’ye bıraksın’ der mi? Gözaltında akademisyen yok. İlk gün birkaçının çağrılmasında dışında yok. Bu hükümeti eleştirdikleri için yapılan bir şey değil. Ona bakarsanız her gün hükümeti çok sert eleştiren onlarca makale yayınlanıyor.” (İHA)

ERKEN SEÇİM YOK

Başbakan Davutoğlu’na, Türkiye’ye dönüşünde erken seçim iddiaları da soruldu. Başbakan’ın yanıtı ise şu oldu: “Benim ağzımdan ya da herhangi bir şekilde bizden böyle bir açıklama duydunuz mu? Türkiye’de herhangi bir şekilde erken seçim, baskın seçimden bahsetmek doğru değil. Hele hele 1 Kasım gibi muhteşem sonuçtan sonra seçimden bahsetmek yok. Halkın beklediği daha fazla ihracat, daha fazla hizmet, milli gelirin artması, büyümenin olması. Daha yeni çıktık seçimden. Seçim aşı olmak gibidir ama sık aşı olmamak lazım. Türkiye’de en çok ihtiyaç hissettiğimiz; siyaset ve ortamın normalleşmesi. Hükümetin öncelikli hedefi Türkiye’nin her yerinde hayatı, siyaseti normalleştirmek.”

Joe Biden PKK’ya vurdu, PYD’ye sustu

HARİTA ÜZERİNDE KRİTİK BÖLGELERİ ELE ALDIK

BAŞBAKAN Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la ortak açıklamasında, görüşmede neleri ele aldıklarını anlattı. Biden’la haritalar üzerinde tek tek bütün kritik bölgeleri görüştüklerini belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

“Teröre karşı ortak tavır alma konusunda aynı yaklaşımı benimsediğimizi bir kez daha teyit ettik. DEAŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik. ABD ile bütün bu terör örgütlerine karşı birlikte davranma konusunda hassasiyetimiz var. Bugün de haritalar üzerinde tek tek bütün kritik bölgeleri ele aldık. Türkiye olarak ulusal güvenlik kaygılarımızı Sayın Biden’a açık ve net bir şekilde ifade ettim. Türkiye, sınırları boyunca ki şu anda Irak’ta ve Suriye’de sınırlarımızın ötesinde bir devlet otoritesi maalesef yok.

3 TEHDİT: REJİM, DAEŞ, YPG

Suriye’de, Türkiye aynı anda üç risk unsurunu birlikte bir tehdit olarak görmektedir. Birisi rejim ki, barbarca zulümleriyle mülteci akınlarına sebebiyet vermiştir. İkincisi tabi DEAŞ, yine barbarca terör eylemleriyle insanlık suçu işlemiştir. Üçüncüsü de YPG. Arap ve Türkmenleri ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri tam bir etnik temizlik mantığıyla temizlemeye kalkmış ve Türkiye içinde teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. Bu üç unsura karşı ulusal güvenliğimizin gerektirdiği her türlü adımı atmak konusunda kararlı bir tutum sergiliyoruz. Suriye’deki geçiş konusunda Türkiye olarak önem verdiğimiz husus, YPG, PKK’nın bir parçasıdır ve PKK’dan açık bir şekilde destek almaktadır. Nusaybin, Silopi, Cizre gibi doğrudan sınıra komşu ya da Telabyad, Akçakale gibi neredeyse şehirlerin ortadan bölündüğü bölgelerde, Suriye’den Türkiye’ye dönük her türlü silah aktarımını, terörist sızmasını doğrudan Türkiye’ye dönük düşmanca bir tavır olarak telakki ettiğimizi Biden’la paylaştım.”

BAŞİKA’YI KONUŞTUK

Başbakan Davutoğlu, açıklamasında “Irak’taki özellikle Başika’daki Türkiye’nin eğitim kampı çerçevesindeki gelişmeleri ele aldık. Irak’ta PKK’nın mevcudiyeti, Türkiye’nin Irak’ta PKK ve DEAŞ’a karşı etkin bir mücadelede yer almasını gerekli kılmaktadır” dedi. Joe Biden ise, “Kediyi yüzmenin birden çok yolu vardır” İngiliz atasözünü hatırlatarak, “Umuyoruz ki Ankara ve Bağdat’la ve ilgili tüm taraflarla DEAŞ’ı ortak ve koordineli çaba ile yenerek Musul’u geri alma ve DEAŞ’ın bölgedeki başka bir ülkenin uzantısı olmasını engelleme konusuna çözüm bulabiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!