James Cameron’a 50 milyon dolarlık dava

Güncelleme Tarihi:

James Cameron’a 50 milyon dolarlık dava
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2013 10:33

Titanik, Terminator, Aliens ve Avatar gibi ödüllü Hollywood filmlerinin senarist-yönetmeni James Cameron'a, Avatar'da fikir hırsızlığı yaptığı suçlamasıyla dava açıldı.

Haberin Devamı

Fantastik ve egzotik manzara çalışmalarıyla tanınan İngiliz sanatçı, tasarımcı, mimar ve yayıncı Roger Dean tüm zamanların en çok izlenen filmi olan Avatar’da kendi özgün fikirlerinin kullanıldığı iddiasıyla James Cameron’a dava açtı.


Çalışmaları dünya çapında 60 milyondan fazla kopya satan Dean, kendi fikirlerinin Cameron tarafından çalındığı ve üç boyutlu Avatar filminde kullanıldığı görüşünde olduğu için, geçen hafta New York'ta dava açmak için gereken tüm hukuki işlemleri yerine getirerek süreci başlattı.

 

AVATAR'IN FRAGMANI

 

FİLMİN KAMERA ARKASI


50 milyon dolar tazminat talebiyle suç duyurusunda bulunan Dean, Cameron'ı, kendi orijinal imajlarını "taammüden ve tasarlanmış biçimde kopyalama, dağıtma ve kullanma" ile suçladı.

Haberin Devamı


Dean, kendi eserleriyle film arasındaki benzerliklerin tesadüf olamayacağını düşündüğünü ve internette kendisini destekler nitelikte birçok görüşün yer aldığını belirtti.


Sanatçı ayrıca, 2005’te Avatar filminin hikayesine benzer bir öneriyi Cannes Film Festivali’ne sunduğunu da dile getirdi.


ÖDÜLLERİ TOPLADI


67. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen (James Cameron) ödüllerini aldl. Dokuz dalda aday gösterildiği 82. Akademi Ödülleri'nde ise Sanat Yönetimi, Görüntü Yönetmeni ve Görsel Efekt dallarında üç ödül kazandı.


18 Aralık 2009’da gösterime giren Avatar, tüm dünya gişelerinde 2.8 milyar doların üzerinde gelir elde etti.


FİLMİN KONUSU


22. yüzyılda, Pandora adlı bir uyduda geçer. Bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora, 3-4 metre uzunluğunda, mavi insansı görünümlü, kabile kültürünü benimsemiş, saldırıya uğramadıkları sürece barışçıl olan Na'vi halkına ev sahipliği yapmaktadır. İnsanlar, Pandora'nın havasını soluyamadıkları için, sinirsel bağlantı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na'vi karışımı Avatarlar üretirler. Felç olan Deniz Piyadeleri mensubu Jake Sully (Sam Worthington), bir Avatar olarak Pandora'da yaşamaya gönüllü olur. Bir Na'vi prensesine aşık olan Sully, kendisini Pandora'yı gün geçtikçe tüketen insan ordusu ile Na'vi halkının arasındaki çatışmanın ortasında bulur. Onu en çok etkileyen şey, en nihayetinde daha iyi bir beden içinde olup, felçli olan bacaklarını tekrar hissedip (Avatar bedeninde) eskisi gibi koşabilmesidir. Zamanla Prenses Neytiri ile bir ilişki içine girdiklerinde, Jake artık insanların amacını tamamen unutup, Na'Vi direnişine katılarak organize bir şekilde insanlara karşı koyar. Daha sonra Na'Viler, Jake'in onlara ilk başlarda yalan söylediğini anlayınca onu öldürmeye kalkarlar ama en sonunda bu karardan vazgeçerler. Hikayenin sonu, Neytiri ve Jake'in tekrar buluşması ve Jake'in tamamen Avatar bedenin içine girmesiyle biter.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!