İzmit'te örnek su projesi

Güncelleme Tarihi:

İzmitte örnek su projesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk ‘‘yap-işlet-devret’’ projesi olma niteliğini taşıyan İzmit ve Çevresi Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi, tamamlanma aşamasına geldi. 900 milyon dolarlık maliyetiyle tüm dünyada özel sektör tarafından finanse edilen en büyük su projesi olma özelliğini de taşıyan proje, baraj, arıtma tesisi, 143 kilometre uzunluğunda isale hattı ve 4 pompa istasyonundan oluşuyor. Projeyle birlikte İzmit'te susuzluk sorunu ortadan kalkacak.

İzmit'te çağdaş bir kent projesi hayata geçiriliyor. Resmi açılışı 16 Kasım Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından yapılacak olan projenin gelecek ocak ayında tam kapasite devreye girmesiyle birlikte İzmit'te su kesintisi tarihe karışacak. Su faturaları da İSKİ tarifesinin üzerine çıkmayacak.

DSİ'nin 1986'da başladığı, ancak sadece yüzde 10'u tamamladıktan sonra kaynak yetersizliği nedeniyle yapımına ara verdiği proje, Sefa Sirmen'in 1989'da belediye başkanı olmasından sonra ‘‘yap-işlet-devret’’ modeli ile tekrar canlandırıldı. Bu modelin uygulanabilmesi için gerekli yasaların çıkarılması ve hükümet değişiklikleri, proje müzakerelerinin 7 yıla kadar uzamasına neden oldu. Yapımına Nisan 1996'da başlanan dev proje, 30 ay gibi kısa sürede tamamlandı.

İngiliz, Japon ve Fransız ihracat kredi kuruluşları ile 8 ülkenin 26 ticari bankası tarafından kredilendirilen projenin tasarım ve tatbikini İngiliz şirketi ‘‘Thames Water’’ şirketi yürüttü. Yüzde 15 hissesi belediyeye, geri kalan hisseleri ise Thames Water, Gama Endüstri AŞ, Güriş İnşaat AŞ, Mitsui&Co Ltd ve Sumitomo Corporation'a ait olan proje, 15 yıl süreyle Thames Water tarafından işletilecek. Tesisler bu sürenin sonunda İzmit Belediyesi'ne devredilecek.

SUSUZLUK BİTTİ

Tesislerin devreye girmesiyle birlikte, halen sanayi tüketimi hariç yılda 40 milyon metreküp olan İzmit'in su kapasitesine 142 milyon metreküp daha eklenmiş olacak.

Öngörülen zamandan 3 ay önce tamamlanan proje kapsamındaki tesislerden Yuvacık Barajı, 258 kilometrekare su toplama havzasına ve 60 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip bulunuyor. Dünya standartlarında üretilecek günlük 480 bin metreküp arıtılmış su, 143 kilometrekarelik isale hattı ve 4 pompa istasyonuyla 23 belediye ve 17 köyde toplam 1.2 milyon İzmitlinin tüm kentsel ve endüstriyel su gereksinimini karşılayacak.

Belediye Başkanı Sefa Sirmen, projenin yeraltı kaynakları ve ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde tasarlandığını belirtti. Thames Water Türkiye Bölge Müdürü Frank Pawley de şunları söyledi:

‘‘1989'da bu proje önümüze geldiğinde hiç birimiz mükazerelerin 7 yıl süreceğini bilmiyorduk. Bunu bilseydik girmezdik belki de. Ama başka Sefa Sirmen olmak üzere Türk ve Japon ortaklarımızla birlikte büyük bir istek ve mükemmel bir ekip çalışmasıyla yılmadan çalıştık. Son 9 yıl içinde Türkiye'ye 100 kez geldim bu iş için ve projeyi zamanından 3 ay önce tamamladık. Şu anda bol ve yüksek kaliteli suyun kentte halk sağlığına yapacağı katkının ve İzmit sanayine getireceği atılımın mutluluğunu yaşıyoruz.’’

Belediye Başkanı Sefa Sirmen, kurdukları tesisin ‘‘ekolojik bir proje‘‘ olduğunu, çevreye hiçbir zarar vermeyeceğine dikkat çekti.

İzmit ve Çevresi Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi'nin açılışını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yapacak. Tesisleri 15 yıl boyunca işletecek olan

Thames Water Şirketi Türkiye Bölge Müdürü Frank Pawley (sağda) , ‘‘Böyle çağdaş bir tesisi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!