İzmir'e bile kar yağdı

Güncelleme Tarihi:

İzmire bile kar yağdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Günlerdir beklenen kar yağışı Türkiye’yi etkisi altına aldı. Birçok şehir beyaz örtüyle kaplandı. Öyle ki İzmir’de geçen hafta 24 derece olan hava sıcaklığı gece 4 dereceye kadar düştü. İzmirliler yıllar sonra kar sürprizi ile uyandı. Şiddetli yağış ise dün Aydın’da can aldı. Koçarlı İlçesi Güdüşlü Köyü’nde otomobille sele kapılan 20 yaşındaki Selime Dinç Güven öldü. Aynı araçta bulunan Ziraat Mühendisi eşi Tayfun Güven ise son anda kurtuldu.

Haberin Devamı

YURTTAN KAR MANZARALARI  

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

TÜRKİYE BEYAZA BÜRÜNDÜ / WEB TV 

İŞTE KAR NEDENİYLE KAPANAN KARAYOLLARI

İSTANBUL'DA KAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ / WEB TV 

KARTEPE BEYAZA BÜRÜNDÜ / WEB TV 

TRAKYA'YA KAR YAĞDI / WEB TV 

ABANT'TAN ŞAHANE MANZARALAR - FOTO GALERİ

BAHAR havasına alışan Türkiye, dün Balkanlar üzerinden gelen soğuk havayla birlikte kar yağışına teslim oldu. Hem kar hem sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Trakya beyaza büründü, İstanbul’da trafik felç oldu, Aydın’da sel sularına kapılan bir kişi öldü. “Trakya’dan geliyor” denilen kar yağışına karşı hazırlıklar yapılırken, şiddetli yağış dün Aydın’da can aldı. Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Güdüşlü Köyü’nde Güven çiftinin otomobili sele kapılarak dereye sürüklendi. Olayda Selime Dinç (20) Güven öldü, Ziraat Mühendisi eşi Tayfun Güven kurtuldu.

‘Eşimi bulamadım’

Haberin Devamı

SELDEN FOTOĞRAFLAR

Tayfun Güven 6 aylık evli olduklarını, Koçarlı’nın Yeniköy Beldesi’nde oturan kayınvalidesinin hasta olduğunu öğrenince otomobille yola çıktıklarını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Burunköy’e geldiğimizde yol suyla kapalıydı. Geri dönerek, Koçarlı’ya doğru gittik. Güdüşlü’ye gelince yaşanan su taşkınıyla otomobilimiz dereye düştü. Otomobilin kırılan camından dışarı çıkmayı başardık. Sonra otomobilin üzerine çıktık. Kaza nedeniyle rahatsızlanan eşimi kucağımda tutarken, selle dağdan gelen ağaç kütükleri bize çarptı. Suya düştük. Suyun dibinden yüzeye çıkmayı başardım. Ancak eşimi bulamadım.”

Aynı yerde, park halindeki başka bir otomobil daha dereye sürüklendi. Aydın Sivil Savunma, DSİ ve itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu iki otomobil de dereden çıkartıldı. Koçarlı Kaymakamı Adem Ünal, “Şu an 1 ölü var. Kayıp ihbarı yok” dedi.

Seralar mahvoldu

Şiddetli yağış nedeniyle Antalya’nın Demre İlçesi merkezi ile Köşkerler Köyü’nde 300 dönüm sera ile bazı evleri su bastı. Yıldırım düşmesi sonucu Beymelek Beldesi’nde 25 küçükbaş hayvan telef oldu.

Camiyi sel aldı

İstanbul’daki sağanak yağış su baskınlarına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde 2010 Avrupa Kültür Başkenti bölümünde İstanbul’un önemli yapılarından biri olarak gösterilen Eminönü’ndeki tarihi Ahi Çelebi Camisi de sular altında kaldı. Denize 10 metre mesafede bulunan tarihi cami ve avlusu suyla doldu. Halı ve kilimler kullanılamaz hale geldi. Maltepe Fındıklı Mahallesi’nde ıslah çalışması yapılan Çamaşırcı Deresi taştı. Derenin yanındaki tekstil atölyesi ile baca imalat atölyesi ve bir ev sular altında kaldı. Mahalle sakinleri dere ıslah çalışması sonucu çıkarılan hafriyatın su akarını kapatması sonucu baskının meydana geldiğini öne sürdüler.

Uçaklar inemedi

İstanbul’da karla karışık başlayan ve yüksek kesimlerde kara dönüşen yağış, hava ulaşımını da olumsuz etkiledi. “CB” (Kümülonimbus) olarak adlandırılan, kötü hava koşullarına ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar yüzünden sabah saatlerinde Atatürk Havalimanı’na inmesi planlanan uçaklardan bazıları başka meydanlara yönlendirildi. Elverişsiz hava koşulları nedeniyle bazı hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri de yapılamadı.

Kayak merkezi mutlu

Kocaeli’nde 1850 metrelik zirve yüksekliğiyle bölgenin en yüksek kesimi Kartepe’de kar yağışı etkili oldu.

Uludağ’da başlayan kar yağışı otelcileri sevindirdi. Uludağ’da pistlerin gelecek hafta kayağa elverişli hale gelmesi bekleniyor. Bolu Abant’ta da kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.

Dağlardan baskın

Yurt genelinde etkili olan sağanak yağış, en çok Aydın’ın Söke, Koçarlı ve Germencik ilçelerinde etkili oldu. Dağlardan bir anda inen sel suları derelerden taştı, yollar kapandı. Dere kenarlarındaki çok sayıda evi su bastı, bazı evlerin sonradan eklenen bölümleri uçtu, otomobiller derelere sürüklendi. Belediye ekipleri su baskınlarına müdahale etmek için harekete geçerken, selden etkilenen bölgelerde köy ve ilçe okullarında eğitime ara verildi. Jandarmaya ait bir helikopter de bölgede havadan kontrol yapıp, zarar tespitine çalıştı.

Şifa için

Van’da “Van Denizi Suyunun Sağlık Turizmi ve Cilt Bakımı Açısından Değerlendirilmesi” konulu çalıştaya katılan sedef hastası Nasrettin Baycar, soğuğa aldırmadan Van Gölü’nde yüzdü. İstanbul’da yaşayan Baycar, 1999 yılında gölde yüzdükten sonra yaralarının iyileştiğini belirterek, “Bulunduğum her ortamda Van Gölü’nün şifalı suyundan bahsediyorum” dedi.

Haberin Devamı

İzmir'e bile kar yağdı

İzmir'in yüksek bölgelerinde oturanlar sabah kar sürpriziyle uyandı. Bornova, Karşıyaka, Buca'nın yüksek bölgeleri beyaza büründü.İzmir uzun süren pastırma yazından kışa çok sert geçti. Geçen hafta 24 dereceye ulaşan hava sıcaklığı gece 4 dereceye düştü ve sabaha karşı karla karışık yağmur başladı. Kentin denizden yüksek semleri kısa sürede bembeyaz bir örtüyle kaplandı. Sabah saatlerinde çocuklar tatili değerlendirip sürpriz karın tadını çıkardı. Kar yağışının olduğu, yolları eğimli semtlerde otobüs seferleri aksadı.

Başkent'e mevsimin ilk karı düştü

Ankara'da gün boyu etkili olan yağmur, akşam saatlerinde kentin yüksek kesimlerinde yerini kar yağışına bıraktı.Dikmen, Yıldız gibi yüksek semtlerde etkili olan kar yağışı  trafiği olumsuz etkiledi. Kar yağışı nedeniyle trafikte yoğunluk yaşanırken ana  üzergah ve kavşaklarda uzun araç kuyrukları oluştu.Kar yağışının artması ve buzlanma ihtimaline karşı şehrin arterlerinde ve  yüksek noktalarında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tuzlama ve kar küreme  ekiplerinin hazır bekletildiği gözlendi.

Haberin Devamı

Kar yağışı Bolu Dağı'nda ulaşımı yavaşlattı

Bolu Dağı'nda kar kalınlığı yaklaşık 15 santime ulaşırken, alarma geçen Karayolları ve trafik ekipleri, yolu ulaşıma açık tutabilmek için çaba harcadı. Yol zeminindeki kar temizlenerek, ulaşım sağlandı. Karayolları ekipleri buzlanmaya karşı güzergahlarda tuzlama çalışması yaptı. Siste görüş mesafesinin 150 metreye kadar düşmesi sürücülere zor anlar yaşatırken, yol kenarlarındaki sislambaları yakıldı. Bolu Dağı Bölge Trafik İstasyonu görevlileri sürücüyleri yavaş gitmeleri, araçlarında çekme halatı, takoz ve zincir bulundurmaları konusunda sürekli uyardı. Bolu kent merkezinde kar kalınlığı 5, Abant'ta 25, Kartalkaya'da 60 santime ulaştı.

Haberin Devamı

Hakkari'ye ilk kar

Hakkari'ye mevsimin ilk karı düşerken, kent beyaz örtü ile kaplandı. Sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı, yaklaşık 1 saat sürdü. Yazdan kalma güneşli günlerin görüldüğü Hakkari'de mevsimin ilk kar yağışının görülmesi kentte yaşayanları sevindirdi. Kent, 1 saat süren kar yağışı ardından beyaza bürünürken, kar kalınlığı 2 santimetrede kaldı. Yüksek kesimlerdeki kar yağışının sürdüğü belirtildi. Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri, bölgede kar yağışından dolayı kapalı köy yolunun bulunmadığını söyledi.

Kütahya'da 31 köy yolu kapandı

Kütahya'da geceden bu yana aralıklarla etkili olan kar ve tipi nedeniyle 31 köy yolunun yanı sıra Domaniç-İnegöl karayolu ulaşıma kapandı.İl merkezine mevsimin ilk karının yağdığı Kütahya'da kar kalınlığı kent merkezinde 5, yüksek kesimlerde 10 santimetreye ulaştı. Kentin meydan, cadde ve sokaklarında oluşan kar birikintileri belediye ekiplerince temizleniyor.

Haberin Devamı

Uşak beyaza büründü

Uşak'ta dün saat 23.50 sıralarında başlayan ve sabaha kadar devam eden kar yağışı etkili oldu. Uşak- İzmir ve Uşak- Afyonkarahisar karayolları ile kent genelindeki köy yollarında kar tutmadığı için sıkıntı yaşanmadı. Uşak Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik ekipleri ulaşımda aksama olmaması için sürücüleri araçlarında zincir ve halat bulundurmaları konusunda uyardı. Meteoroloji yetkilileri kent genelinde hava sıcaklığının 1 dereceden sıfırın altında 6 dereceye kadar düşeceğini belirterek, kar yağışının 14 Aralık Salı gününe kadar devam edeceğini, 15 Aralık Çarşamba günü ise yerini yağmura bırakacağını açıkladı.

Denizliye'da kar yağdı

Denizli'de sabaha karşı başlayan, kentin yüksek kesimlerini etkisi altına alan kar, hayatı olumsuz etkiledi. Denizli Cankurtaran mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle araç trafiğinde aksamalar meydana geldi. Karayolları ekipleri, yol açma ve tuzlama çalışmaları yapıyor, trafik ekipleri de olabilecek kazalara karşı vatandaşları uyardı.

Mardin'de toz bulutu

Suriye üzerinden gelen toz bulutunun nedeniyle Mardin'e uçak seferleri yapılamadı. İzmir ve İstanbul'dan gelen uçaklar, Mardin Havalanı'na iniş yapamayınca, Diyarbakır Havalanı'na yönlendirildi. Mardin Havaalanı'nda bekleyen İzmir ve İstanbul'a gidecek yolcular da minibüslerle Diyarbakır'a gönderildi. Toz bulutunun görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle karayolu trafiği de olumsuzluk etkilendi.Öte yandan uzmanlar, yaşlıların, çocukların ve solumun sorunu olan hastaların, toz bulutu kalkıncaya kadar dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulundu.

Ambulans mahsur kaldı

Kastamonu'nun Bayındır Köyü’ne hasta almaya giden ambulans kar nedeniyle yolda mahsur kaldı. Ambulanstaki 3 sağlık ekibi, İl Özel İdaresi ekipleri ve köylülerin yardımıyla 3 saat sonra ancak kurtarıldı. Bu arada yoğun kar yağışı nedeniyle 462 köy yolu ulaşıma kapanırken, birçok araç ise yollarda mahsur kaldı.

Malatya'da fırtına

Malatya'da etkili olan şiddetli fırtına, inşaat halindeki binanın çatısının tek katlı evin üzerine düşmesine neden oldu. Çukurdere Mahallesi'nde inşaat halindeki bir binanın çatısı, yanda Kemal Şahiner'e ait, 5 kişinin yaşadığı tek katlı evin üzerine büyük bir gürültüyle düştü. Evde bulunan 5 kişiden hafif yaralanan Kemal ve Cemal Şahiner, ambulansla Malatya Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Poyraz Çanakkale'de deniz ulaşımını durdurdu

Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege Denizi'nde etkili olan şiddetli poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiledi.Dün sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren poyraz, gece boyunca şiddetini daha da artırdı. Fırtına nedeniyle Çanakkale Boğazı ve adalar hattındaki araba vapuru seferleri durdu. Kuzey Ege Denizi'nde saatteki hızı 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Kabatepe- Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada hatlarında dün saat 09.00'da durdurulan seferler bugün de yapılamıyor.

 

Yağmur'dan duvar çöktü


Yozgat’ta dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden yağmur nedeniyle icralık otomobil ve kamyonların bulunduğu otoparkın istinat duvarı çöktü. Kaza nedeniyle 15 otomobil hasar görürken, duvarın kalan kısmında da her an çökme meydana gelebileceği kaydedildi.


Denizli'de kar yağışı etkili oldu

Denizli'de sabaha karşı başlayan kar yağışı etkili oldu. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 15 santimetreye kadar ulaşırken, kenti Antalya ve Muğla'ya bağlayan karayolunda sis ve kar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı. Kent merkezine 2 yıl aradan sonra kar yağması sevinçle karşılanırken, karın keyfini çıkarmak isteyenler Çamlık'a akın ederek kar topu oynadı.

 

Zonguldak’ta dev dalgalar

Zonguldak'ta yağmurla birlikte etkili olan fırtına, denizde boyu 10 metreyi aşan dev dalgalar oluşturdu. Binaların seviyesine kadar ulaşan dalgalar korkuttu.Kentte 2 gündür etkili olan yağmur, dün akşam saatlerinde yüksek kesimlerde kar yağışına döndü. Zonguldak- İstanbul ve Zonguldak- Ankara karayolunun yüksek kesimlerinde de etkili olan kar, ulaşımı yavaşlattı. Karayolları ekipleri, bu bölgelerde kar temizleme çalışması yaptı. Kent merkezinde zaman zaman yağmurla karışık yağan kar ise etkili olmadı.

 

7 kilometrelik araç kuyruğu oluştu

 

Eskişehir-Kütahya, Eskişehir-Bursa ve Seyitgazi-Afyonkarahisar karayolu yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Bölgede çok sayıda maddi hasarlı kazanın meydana geldiği, yolların ulaşıma açılması için Karayolları Bölge Trafik ve diğer ilgili kurumların çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü öğrenildi. Eskişehir-Kütahya karayolunda yaklaşık 7 kilometrelik araç kuyruğu oluştu, vatandaşlar yol kenarlarında ve araçlarında bekliyor.

 

Uludağ yolu kapandı


‘Beyaz Cennet’ olarak adlandırılan Uludağ’da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle yollar kapanırken jandarma ekiplerinin araç trafiğine izin vermediği öğrenildi. Karayolları ekiplerinin ise Uludağ yolunda kar temizleme çalışmalarına başladığı bildirildi. Görüş uzaklığının 5 metreye düştüğü Uludağ’da kar kalınlığı ise 30 santimetreye ulaştı.

 

Bodrum'da şiddetli poyraz

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde etkisini arttıran şiddetli poyraz ve soğuk hava hayatı felç etti.İlçede dünden beri etkili olan poyraz, bugün hızını artırdı. Sabah saatlerinden itibaren etkisini arttıran soğuk ve şiddetli rüzgar nedeniyle Bodrum- İstanköy (Kos), Bodrum- Datça, Datça- Bodrum seferleri iptal edildi. Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, telsiz anonsları ile balıkçıları ve denizcileri liman dışına çıkmamaları için uyardı. Güllük’ten İsrail'e ve İtalya’ya kuru yük götüren gemiler ise açık denizde dalga yüksekliğinin fazla olması nedeniyle Gündoğan ve Yalıkavak koylarına sığınmak zorunda kaldı. Mazı ve Geriş Köyü tepelerinde de kar atıştırdığı görüldü.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!