İzmir ve Kocaeli'nde nükleer santral karşıtı eylem

Güncelleme Tarihi:

İzmir ve Kocaelinde nükleer santral karşıtı eylem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2006 14:52

İzmir ve Kocaeli'nde nükleer santral karşıtı eylemler gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İzmir Nükleer Santral Karşıtı Platform üyeleri, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazanın 20. yıldönümünde, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrale karşı, el ele tutuşarak “tepki zinciri” oluşturdu.
Bazı meslek odaları, sendika ve derneklerin oluşturduğu İzmir Nükleer Santral Karşıtı Platform üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, nükleer santrale karşı dövizler ve pankartlar açtı.
Platform sözcüsü Musa Çeçen, 26 Nisan 1986'da, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazayı hatırlatarak, kazanın ardından bölgede kanser oranının yüzde 20, sakat bebek doğumlarının 2,5 kat, çeşitli hastalık oranlarının ise yüzde 10 arttığını belirtti.

Türkiye'de, hidrolik enerji potansiyelinin yüzde 25'inin kullanıldığına, ayrıca rüzgar, jeotermal, biyokütle, güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji seçeneklerinin de var olduğuna dikkati çeken Çeçen, enerji tasarrufu potansiyelinin yarısının kullanılabildiğini, şebeke dağıtım hatlarında ise kayıp kaçak oranının yüzde 20'lere ulaştığını ifade etti.
Bütün bu kaynaklar dikkate alındığında, gerekli yatırımlar yapıldığında ve kamusal bir anlayışla oluşturulmuş bir enerji politikasıyla, Türkiye'nin hiçbir zaman enerjisiz kalmayacağını söyleyen Çeçen, “Nükleer santral ucuz bir enerji kaynağı değildir. Aynı zamanda temiz ve güvenilir bir enerji kaynağı da değildir. Dünyada pek çok ülke nükleer enerjiyi terk etmektedir. Türkiye'yi yeni facialara sürüklemeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.
Açıklamanın ardından el ele tutuşarak, nükleer santrale karşı ”tepki zinciri” oluşturan platform üyeleri, daha sonra dağıldı.

İZMİT'TE NÜKLEER ENERJİYE TEPKİ

Meslek odaları, bazı siyasi partiler ve sendikaların oluşturduğu Kocaeli Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri, Saraybahçe Belediyesi önünde toplanarak, nükleer enerji karşıtı sloganlar attılar ve pankart açtılar. Elektrik Mühendisleri Odası üyesi Abdullah Açer, yaptığı basın açıklamasında, birçok ülkede nükleer santrallerin kapatılmak istendiğini, Türkiye'de ise nükleer santral kurulması yönünde karar alındığını söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın hiçbir bölgesinde, nükleer atıkların saklanabileceği lisanslı bir depolama alanının henüz bulunmadığını söyleyen Açer, “Bu atıkların getireceği milyarlarca dolarlık ek maliyetler, nükleer santral taraftarlarınca hiç dile getirilmemektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Hükümeti'ne, nükleer maceradan bir an önce vazgeçerek, insan ve doğaya duyarlı temiz enerji kaynaklarına yönelme çağrısında bulunan Açer, “Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı yoktur. Bu tamamen nükleer lobilerin daralan pazarlarına yer açmak ve atıklarına depo bulmak ihtiyacından kaynaklanmaktadır” dedi.
Platform üyeleri, basın açıklamasından sonra dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!