İzmir Valisi talana itiraz etsin

Güncelleme Tarihi:

İzmir Valisi talana itiraz etsin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2014 01:47

İzmir İl Genel Meclisi üyeleri, aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan’a ait evlerin de bulunduğu öne sürülen ve Urla Villaları olarak bilinen Hacılar Koyu girişinde basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkım kararı bulunan villalarla ilgili basına yansıyan tapelerde SİT derecesinin 1’den 3’e düşürüldüğü iddia edilirken, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, “İşin kitabına uydurulup yasal hale getirilmek istendiğini daha önce de belirttik. Bu, aslında AK Parti’nin İzmir için açıkladığı 1414 projeden uygulamaya koyduğu 1’inci proje. Olanları İzmir ve Türk halkına göstermek için burada bu basın toplantısı düzenliyoruz” dedi.

İzmir Valisi talana itiraz etsin


CHP URLA HACILAR KOYU'NDA / FOTOGALERİ

Değirmenci şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz bu alan, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Ocak 1995 tarihinde 5932 sayılı kararıyla 1’inci Derece Doğal SİT olarak belirlenmiştir. Buradaki yapıların hepsi kaçak ve ruhsatsızdır. Toplam 87 bin 610 metrekare olan alanın 1810 No’lu 6 bin 778 metrekarelik parselinin mülkiyeti ise maliye hazinesi üzerine kayıtlıdır. Bu yapılar ruhsatsız olduğu için İzmir İl Encümeni’nin 15 Eylül 2010 tarih ve 613, 614, 615, 616, 617, 618 nolu kararıyla para cezası kesilmiştir. Daha sonra encümen kararıyla 29 Şubat 2012 ve 253, 254, 255, 256 nolu kararlarıyla ruhsatsız yapılar için yıkım kararı alınmıştır. 19 Eylül 2012 tarihinde 80 bin 159 TL olan yıkım parası Urla Kaymakamlığı’na gönderilmiştir. Yapı sahiplerinin yıkım kararının durdurulması ve 1’inci Derece Doğal SİT’in kaldırılması için İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’ne yaptığı müracaat, Danıştay’da temiz yolu açık olmak üzere reddedilmiştir.

Konu bu aşamadayken internete düşen tapelerden villa sahiplerinden Latif Topbaş’ın bu alanın 1’inci Derece Doğal SİT’ten 3’üncü Derece Doğal SİT’e çevrilmesi için Sayın Başbakan’dan ricası olduğu ve bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı’na talimat vermesini istediği, Sayın Başbakan’ın da bunu onayladığını anlıyoruz. İşte tam bu aşamada İzmir 1 Nolu Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu, 28 Kasım 2013 ve 200 sayılı kararıyla yaklaşık 20 hektarlık alanın ‘Sürdürebilir Koruma ve Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmesini uygun görmüştür. Alınan karar onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmuş ve bakanlık makamınca 25 Aralık 2013 tarih 12.788 sayılı olur ile onaylanmıştır. Bakanlık bu kararı 29 Ocak 2014 tarih ve 742 sayılı yazı ile İzmir Valiliği’ne dağıtımı yapılmak üzere göndermiştir. Tescil değişikliği 15 gün süreyle askıda kalacaktır. Bu kararla kaçak villaların bulunduğu alan 1’inci Derece Doğal SİT olmaktan çıkarak yasal hale getirilmesi için ilk aşama tamamlanmıştır. Daha sonra bu bölgede plan yapılıp Çevre Bakanlığı’na sunulacak ve bu plan da onaylanıp kaçak villalar yasal hale getirilmiş olacaktır. Böylece AKP’nin İzmir için 1’inci projesi gerçekleşmiş olacaktır. Bu karar emsal teşkil edileceğinden tüm yarımadanın (Çeşme, Urla, Seferihisar) ilçelerinde de benzer yapılaşmaların önünü açma projesidir. Bu karar yağmaya, talana ilk adımdır. Bu karar AKP’nin İzmir’e, doğaya ilk seçim hediyesidir, ilk doğa katliamıdır. İzmir 4’üncü İdare Mahkeme kararı bulunmasına rağmen, konu Danıştay aşamasında iken İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu hangi bilimsel gerekçelerle SİT derecesini değiştirdiğini öğrenmek istiyoruz. Bu konuda komisyona hangi bilirkişiler rapor hazırlamıştır? Bilirkişiler bu rapor için kaç TL ödenek almıştır? Tüm bu sorular doğrultusunda şimdi Sayın Valimiz Mustafa Toprak’ı bu karara itiraz hakkını kullanmaya davet ediyorum. İzmir Valiliği’nin 28 Şubat’a kadar bakanlığın bu kararına itiraz etme hakkı var. Sümerbank kararını 6 kez İl Genel Meclisi’ne gönderen Sayın Valimizden bir kez olsun bu karara itiraz etmesini diliyorum. Bir çağrı da İzmir Milletvekili ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a yapıyorum: Urla’daki bu doğa katliamından yana mısınız değil misiniz?”

Haberin Devamı

Kuşbakışı açıklama

Haberin Devamı

URLA’nın bağlı Zeytineli Köyü’ndeki koyda, daha önce de gündeme gelen diğer evlerin yanı sıra 4 yapı inşaatı, plajda deniz araçları, atlar, üzüm bağı ve cami de tepeden kuşbakışı görülebiliyor. Köyün girişi ve çevreyle bağlantısı tel örgülerle çevrili, otomatik kapı ve güvenlik sistemi bulunuyor. İl Genel Meclisi üyeleri, jandarmanın koy girişinde durması nedeniyle açıklamasını kuşbakışı gören tepede yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!