İzmir Cuma namazı saat kaçta? İl il cuma namazı vakitleri

Güncelleme Tarihi:

İzmir Cuma namazı saat kaçta İl il cuma namazı vakitleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2019 12:05

Cuma namazına az bir süre kala dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kentlerindeki cuma namazı saatlerini internetten araştırıyorlar. İzmir cuma namazı saatleri Diyanet İşleri'nin resmi internet sitesinde de duyuruldu. Ayrıca İzmir'in ilçelerinde yaşayan vatandaşlar kendi yaşadıkları veya cuma namazı kılacakları ilçeyi seçerek cuma namazı saatlerini öğrenebilirler. İşte İzmir cuma namazı saati ve il il cuma namazı vakitleri

Haberin Devamı

İzmir'de yaşayan vatandaşlar kentlerinde cuma namazı vakitlerini öğrenmek istiyorlar. İzmir'de bugün kılınacak cuma namazı saati 13:02 olarak belirlendi. Ayrıca aşağıda bulanan linkten İzmir'in ilçelerindeki cuma namazı vakitlerini de öğrenebilirsiniz. İşte hem İzmir'in ilçelerindeki cuma namazı vakitleri hem de tüm illerimizdeki cuma namazı saatleri

İZMİR CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Cuma namazı kaç rekâttır?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

Haberin Devamı

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).
Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Haberin Devamı

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

BAKMADAN GEÇME!