İzlenimler

Güncelleme Tarihi:

İzlenimler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Askeri gemiler bölgeden gidiyor

Deprem felaketinin ikinci gününde İzmit ve Adapazarı'nda çaresizlik yine etkindi... Kurtarma ekipleri dün yavaş yavaş enkaz başlarında görülmeye başlarken çalışmaların büyük bir bölümünü yine vatandaşlar kendileri yapmaya çalışıyordu.

Derince'deki, bölgedeki sanayi tesislerinde çalışan işçilerin kaldığı Gülistan Oteli de yerle bir olmuştu. Otelde kaç işçinin kaldığı bilinmiyordu. Yıkıntılar arasından sağ kurtulmayı başaran Osman Ertürk, ‘‘Ben saat 23.30 sıralarında lobiden ayrıldım, televizyon izleyen 10-15 kişi vardı. Ama otelde kaç kişi olduğunu tam olarak bilmiyorum. Benimle birlikle birkaç kişi daha enkazın altından çıktı’’ dedi.

İşçiler dün Gülistan Oteli'nin enkazını temizlemeye çalışırken, gözyaşlarına engel olamadılar. Arka planda alevler içindeki TÜPRAŞ tesislerinden çıkan siyah duman ise genizleri yakıyordu. Tesisten çıkan dumanlar zaman zaman bölgede güneş tutulmasını anımsatan bir karanlığa neden oluyordu. Donanmanın 6 denizaltısı da Hereke açığında demirlemişti.

Derince'deki enkazların başında yine çaresiz insanlar vardı. Gözler enkazlarda çalışma yapan profesyonel ekipleri aradı. Sadece bazı yerlerde, kazma-kürekli askerler vardı.

Talan yakınmaları yoğundu. Vatandaşlar, ‘‘Kurtarma ekiplerinin hemen işe başlayamamasını anlayabiliriz. Ama önceki gün sabahten itibaren her enkazın başına birer güvenlik görevlisi konulamaz mıydı?’’ diye soruyorlardı.

YIKINTILAR KOKUYOR ARTIK

Kent merkezi tam anlamıyla çöken Adapazarı'nda daha organize bir çalışma dikkatimizi çekti. Bulgaristan'tan gelen bir ekibin de bulunduğu görevliler, dev beton blokları kepçe ve vinçlerle kaldırmaya çalışıyorlardı. Çalışmalar elden geldiğince hızla yapılırken, çok sayıda cesedin bulunduğu yıkıntılardan kokular gelmeye başlamıştı.

Adapazarı'nda İstanbul, Ankara, Bilecik, Sivas ve Yozgat belediyelerinden ve özel kurumlardan gönderilen ambulanslar yaralıları hızla taşıdılar. Stadyuma getirilen bazı yaralılar ise askeri helikopterlerle çevre illere götürüldü. Kentin park ve bahçelerinde Kızılay'ı, çadır kolonileri de kurulmaya başlandı. Evsiz kalan vatandaşlara Kapalıspor Salonu'nda depolanan yiyeceklerden dağıtım yapıldı. Depremzedelere Ankara ve İstanbul belediyelerinin gönderdiği ekmekler dağıtıldı. İSKİ'nin tankerleri ise su ihtiyacını karşıladı.

Adapazarı'ndaki kurtarma çalışmalarını izleyen otobüs işletmecicisi Hasan Emmioğlu, ‘‘ Adı üstünde burası Ada... İki metre kazsan su çıkar. Çekme dediler, asma dediler, binaları yükselttiler. Kimse de engel olmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!