İyot eksikliği zekayı etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

İyot eksikliği zekayı etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Beyin, kalp ve kemik gelişimini düzenleyen hormonlar iyot eksikliğinde işlevini yerine getiremiyor. Özellikle hamilelikte iyot dengesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ünöz ’’Çocuklarda bu nedenle ağır zeka, sinir bozuklukları oluşabiliyor’’ diyor.

22'NCİ Pediatri Günleri'nde düzenlenen ‘2000'li Yıllarda Türkiye'de İyot Eksikliği’ konulu panelde konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Ünöz, iyot eksikliğinin başta beyin olmak üzere, vücudun tüm sistemlerinin gelişimini olumsuz etkilediğini vurguladı. Türkiye'nin iyot eksikliği bulunan ülkeler içinde yer aldığını belirten Prof. Dr.Ünöz, ‘‘Hamilelikte annede iyot eksikliği varsa doğacak çocuğun zihinsel gelişiminde de bozukluk oluşuyor. Ağır zeka ve sinir bozuklukları görülüyor’’ dedi.

The Marmara Oteli'nde dün başlayan Pediatri Günleri'nde Prof. Dr. Ünöz, vücutta 20 miligram kadar bulunan iyot elementinin, T3 ve T4 denilen tiroid hormonlarının yapı taşı olması nedeniyle büyük önem taşıdığını söyledi. İyotun bulunmaması halinde bu hormonların sentezlenemeyeceğini belirten Prof. Dr. Ünöez, ‘‘Hormonlar, vücudun metobolizmasında özellikle beyin gelişimi, kalp ve kemik dokusu olmak üzere vücudun tüm metobolizmalarında etkili ve çok önemli’’ dedi. İyodun doğada az bulunduğunu ve özellikle kıtaların denizden uzak orta kesimlerinde, kayalık ve dağlık bölgelerde çok az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünöz, ‘‘İyot normalde gıdalarla alınır. Günlük ihtiyaç 100-150 mikrogram kadar. En fazla deniz ürünlerinde bulunuyor. Ayrıca, hayvansal ürünlerde, bitkilerde, kısmen sütte, en düşük oranda da suda var. Deniz kısıyısındaki havada çok çok az miktarda iyota rastlanıyor’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Ünöz'ün verdiği bilgiye göre, İstanbul deniz kıyısında olmasına rağmen orta dereceli iyot eksikliği bulunuyor. Anadolu'da ağır iyot eksikliği bulunan bölgeler var. Karadeniz yöresi, İç Anadolu risk altındaki bölgeler.

Çare iyotlu tuz

İyot eksikliğini gidermenin çeşitli yolları var. Türkiye'nin, ABD ve Kanada'nın da içinde yer aldığı bazı ülkelerde tuza ekleniyor. Bazı ülkeler bitkilerin sulama suyuna iyot ekliyor. Çin'de bu yapılmış ve belirgin bir düzelme olmuş. Bazı yerlerde de ekmeklere iyot ekleniyor. İyotlu tuz son derece basit bir yöntem. Ancak iyotlu tuzun yemeğe piştikten sonra eklenmesi gerekiyor. Çünkü iyot buharlaşan bir element. Pişmeden yemeğe katılırsa büyük oranda iyot kaybına yol açabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!