'İyi kızlar' orgazm olamıyor

Güncelleme Tarihi:

İyi kızlar orgazm olamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 14:19

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneğinin (CETAD) hazırladığı dosyaya göre, çocukluğunda ve gençliğinde kendini “iyi kız” olarak tanımlayan her 10 kadından 9'u yetişkinlikte orgazm olamıyor.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneğinin (CETAD) AB tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında desteklenen “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk” projesinin ilk dosyası açıklandı.

Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında açıklanan “Cinsel Yaşam ve Sorunları” konulu dosyaya ilişkin bilgi veren İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Şahin, çocukluğunda düzenli, ödevlerini zamanında yapan, yaramazlık yapmayan, her yerde kendisinden beklendiği gibi davranan, genç kız olduklarında da cinsellikle ilgili konuları kendi ahlaklarına yakıştırmayan, erkek arkadaş edinmekte isteksiz olan, sadece çeyiz hazırlamak ya da okulunu bitirmekle ilgilenen kadınların “iyi kız” sendromunu yaşadığını söyledi.

Bu kadınların sevişmeyi başlatmayı, sevişmeye ilişkin fanteziler kurmayı ahlaksız bulduğunu belirten Şahin, “Hafif kız olmamak için bunları reddediyorlar. Sonra da cinsellikten zevk almıyorlar” dedi.

CETAD'ın bu konuda hazırladığı dosyada da çocukluğunda ve gençliğinde kendisini “iyi kız” olarak tanımlayan her 10 kadından 9'unun yetişkinlikte orgazm olamadığı, geleneksel kadın cinsel rolünü benimsemiş kişilerin yaşadığı ”iyi kız” sendromunun, orgazm yaşamalarının önündeki en büyük engeli oluşturduğu vurgulandı.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferruh Şimşek de erkeklerde başlıca cinsel sorun olarak ortaya çıkan sertleşme kaybının nedenlerinin inanıldığı gibi sadece psikolojik olmayıp organik temellere de dayandığını vurguladı.

Şişmanlık, sigara, alkol alımı, stres gibi yaşam tarzı sorunlarının ve diyabet, tansiyon ve depresyon ilaçlarının sertleşme kaybının nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Şimşek, “Özellikle sigara kullanımı bu rahatsızlığa neden olan çok ciddi bir sorun” dedi.

Toplantıya, dosyayı hazırlayan isimlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu ve CETAD Başkanı Nesrin Yetkin de katıldı.

“CİNSEL YAŞAM VE SORUNLARI”

“Cinsel Yaşam ve Sorunları” dosyasında Türk halkının “cinsel mitleri”ne de değinildi. Buna göre, projeye katılan Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki 1537 kişiden yüzde 25'inin “eşcinsellik bir akıl hastalığı çeşididir”, yüzde 37'sinin ”erkek cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdır”, yüzde 15'inin “Tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel ilişkiyle bitmelidir” ifadelerine ”tamamen doğru” yanıtını verdiği ifade edildi.

Dosyada 45 yaşın üzerindeki erkeklerde değişik oranlarda sertleşme sorununun başlayabildiği ve 2025 yılında 320 milyon sertleşme sorunlu hasta olacağı da vurgulandı. Cinsel sorunlara yönelik yanlış tedavilerin de yaygın olarak uygulandığı bildirilen dosyada, psikolojik faktörler göz önüne alınmaksızın kadınlarda vajinismusa (cinsel ilişkiye girememe) yönelik sadece kas gevşetici haplar verilmesi, hatta genel anestezi altında cinsel birleşme gerçekleştirilmesi gibi tedavilerin hem yararsız hem de etik açıdan yanlış olduğu bildirildi.

Dosyada, Türkiye'de cinsel tedavi merkezlerine başvuran her 2 kadından 1'inin vajinismus sorunu yaşadığı, erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğunun ise her 3 erkekten 1'inde görülen erken boşalma olduğu vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!