İyi ki Türk doktorlar var

Güncelleme Tarihi:

İyi ki Türk doktorlar var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hastalanan Yunan kızı, Kaş'ta hayata döndü

10 yaşındaki çocukları sancılar içinde kıvranan Yunan aile, Meis Adası'nda doktor bulamayınca, derhal karşı kıyıya geçti. Türk doktorlar, gerekli tedaviyi uyguladı. Meis Belediye Başkanı ve Yunan basını, ‘‘İyi ki Türk doktorlar var’’ diyerek, adalarda sağlık altyapısı olmamasını eleştirdi.

Yunanistan'ın Meis Adası'nda ağır şekilde sancılanan 10 yaşındaki Kallipopi Zamaya adlı küçük kızın motorla Kaş'a götürülerek tedavi ettirilmesi Yunanistan'ı ayağa kaldırdı.

Yunan basını, çocuğun Türkiye'de tedavi edilmiş olmasını diline dolayarak Simitis Hükümeti'ni ağır eleştiri bombardımanına tutarken, Meis Belediye Başkanı Pavlos Panayiris de, ‘‘İyi ki Türkiye çok yakın. Çocuklarımızı Türk hastanelerine götürebiliyoruz. Yazıklar olsun bize’’ diyerek hükümeti eleştirdi.

Yunanistan'ı karıştıran olay, önceki akşam küçük Popi'nin ağır bir krize yakalanmasıyla başladı. Adada devlet hastanesi ve doktor bulunmadığı için, Meis ve Rodos arasında posta ve kargo taşımacılığı yapan helikopter pilotundan yardım istendi. Yunanlı pilot da hava koşulları elverişsiz olduğu için uçamayacağını, ayrıca görevinin sadece kargo ve posta taşımak olduğunu söyledi. Çaresiz kalan Zamaya ailesi, ishal nedeniyle sürekli su kaybettiği için durumu giderek ağırlaşan kızlarını yeniden Meis Limanı'na getirerek, kendilerine yardım etmeleri için kaptanlara yalvarmaya başladı. Meis'in en yaşlı balıkçısı olan 'Sarı' lakaplı Yorgo Kaptan, küçük kızı 3 mil uzaklıktaki Kaş ilçesine götürmeyi teklif etti.

Bu teklifi sevinçle kabul eden aile, küçük kızlarını hemen tekneye taşıdı, bu sırada Türk makamlarıyla da temasa geçildi. Fırtınalı denize aldırmadan Meis'ten demir alan tecrübeli kaptan Yorgo, dalgalarla boğuşarak Kaş Limanı'na ulaştı. Yorgo'nun böyle bir havada Kaş'a hasta getirdiğini öğrenen kaptanlar kendisini limanda karşıladı. Türk kaptanlardan Sadık Güneş ve Ali Toraman, küçük kızı kucakladıkları gibi Kaş Devlet Hastanesi'ne taşıdı. Küçük kız, nöbetçi doktorlar tarafından derhal muayene edildi. Apandisit krizine girdiği sanılan küçük Popi'nin, bağırsak enfeksiyonuna yakalandığı anlaşıldı.

BİR GECE YATTI

Kallipopi'yi muayene eden nöbetçi hekim Dr. Giray Üçkök'ün talimatıyla derhal ilaçla tedaviye başlandı. Kısa sürede ağrıları azalan Kallipopi'nin ishali durdu. Hastanede bir gece yatan Popi, dün sabah taburcu edildi ve ailesiyle birlikte sağlıklı olarak Meis'e döndü.

Kızlarını ölümden kurtaran Dr. Giray Üçkök ve Devlet Hastanesi personeline teşekkür eden Hristina ve Mitsonike Zamaya çifti, iki ülke halkının dostluğunun ne kadar önemli olduğunu bu olayla bir kez daha öğrendiklerini söyledi.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Olayın ardından bir açıklama yapan Meis Belediye Başkanı Pavlos Panayiris, ada halkının hastalanmaktan korktuğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Adada sağlık hizmeti verilemiyor. Adada hastane olmadığı gibi havaalanımız bile yıllardır ışıklandırılmadı. Siyasiler hep vaadediyor ama hiçbir adım atılmıyor. Neyse ki, Türkiye çok yakın.’’

Belediye Başkanı, adanın Türkiye‘yle bağlantısını ise teknesiyle günde bir kez sefer yapan Sadık Güneş adlı bir Türk kaptanın kurduğunu vurgulayarak, ‘‘Kaptan Güneş'in her gün gelişi Meis halkına moral ve güven veriyor’’ dedi.

Adalar Tanrı'ya emanet

Yunan basını küçük Popi'nin kurtarılışı olayına geniş yer verirken, Eleftorotipia gazetesi ‘‘İyi ki Türk doktorları var’’ başlığını attı. Gazete şöyle yazdı: ‘‘Son olay, adalardaki halkın sağlığının Tanrı'ya emanet olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Popi Zamaya olayı Yunan adalarında hiçbir sağlık altyapısının olmadığını gözler önüne serdi. Küçük kız Yunanlı siyasilerin düşman saydıkları bir ülkede kurtarılmıştır. Yunan devleti bir kez daha adalarda yaşayan halka yardım etmekte aciz olduğunu gösterdi.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!