İyi film Temmuz dinlemez

Güncelleme Tarihi:

İyi film Temmuz dinlemez
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bugün ‘‘Sinema Yazarlarının Seçtiklerinden’’ başlığı altında gösterilen ‘‘Varoluş’’ (eXistenZ) filmini David Cronenberg yönetti. Başrollerini Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Willem Defoe, Ian Holm ve Don McKellar'in paylaştığı bu film Toronto'da çekildi.

Gerilim, aksiyon ve bilimkurgu türlerini birleştiren film, yönetmeni Cronenberg'e 1998 Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülü kazandırdı. Film adını sınırları insan biyolojisine dayanacak kadar gelişmiş bir teknolojik oyun olan eXistenZ'den alıyor.

Cronenberg'in senaryosunu Salman Rüştü ile yapılmış bir röportajdan esinlenerek yazdığı film, yönetmenin 13. filmi. Cronenberg'in en bilinen filmleri arasında ‘‘Videodrome’’, ‘‘Sinek’’ (The Fly), ‘‘Ölü İkizler’’ (Dead Ringers), ‘‘Çıplak Yemek’’ (Naked Lunch) ve ‘‘M. Butterfly’’ı sayabiliriz.

Filmin konusuna gelince: eXiztenZ oyununu tasarladıktan sonra oyunun kurbanı olarak içinde kaybolan akıllı, seksi ve popüler Allegra Geller hatıraları, geçmişi ve duygularını kaybederek sanal bir dünyanın içine düşer. Gerçekleri nasıl algılayacağını şaşıran Geller'a bu zorlu macerada Ted Pikul yardım eder. Ted Pikul, Geller'in oyunu tasarladığı Antenna Research Şirketi'nin çaylak güvenlik görevlisidir. Allegra ve onu kurtaran Ted, bir kaçıp kovalamacanın içine düşerek hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir dünyada saklanacak güvenli bir yer aramaya çalışırlar.

Filmde Allegra'yı Jennifer Jason Leigh, Ted'i Jude Law canlandırıyor. Kendi kuşağının en parlak oyuncularından biri olan Leigh'i ‘‘Brooklyn'e Son Çıkış’’, ‘‘Bekár Bayan Aranıyor’’, ‘‘Short Cuts’’, ‘‘Mrs. Parker and the Vicious Circle’’, ‘‘Dolores Claiborne’’ ve ‘‘Kansas City’’ filmlerinden hatırlıyoruz. İngiliz oyuncu Jude Law ise ‘‘Wilde’’, ‘‘İyinin ve Kötünün Bahçesinde’’, ‘‘Yetenekli Bay Ripley’’ ve ‘‘Gattaca’’ filmlerinde boy gösterdi.

Yarın ne kadar sürer?

Bu yılki İstanbul Film Festivali'nde ‘‘Yaşam Boyu Başarı’’ ödülü alan ve filmleri ‘‘Ustalara Saygı’’ bölümünde gösterilen Theo Angelopoulos size bugün önerdiğimiz diğer filmin yönetmeni. Ünlü Yunanlı yönetmen seyredenleri derinden etkileyen dingin tempolu filmleriyle tanınıyor. Bu filmlerden en bilinenleri ‘‘Kumpanya’’, ‘‘Kitera'ya Yolculuk’’, ‘‘Arıcı’’, ‘‘Puslu Manzaralar’’, ‘‘Leyleğin Geciken Adımı’’ ve ‘‘Ulysse'in Bakışı’’.

Angelopoulos'un şimdilik son filmi olan ve 1998'da Cannes'da Altın Palmiye kazanan ‘‘Sonsuzluk ve Bir Gün’’ün başrollerini Bruno Ganz, Isabelle Renaud, Fabrizio Bentivoglio, Achileas Skevis ve Despina Bebedelli paylaşıyor.

Yönetmenin en kişisel filmi olan ‘‘Sonsuzluk ve Bir Gün’’ Angelopoulos'un şiirsel sinema dilini yansıtıyor. Hayatının son günlerini yaşayan yaşlı şair Alexandre (Bruno Ganz) evini boşaltırken bir çekmecede ölmüş karısının yazdığı bir mektup bulur. Karısına sorduğu ‘‘Yarın ne kadar sürer?’’ sorusundan ve aldığı ‘Sonsuzluk ve bir gün’ cevabından yola çıkan Alexandre geçmişiyle, anılarıyla, heba olan zamanla ve pişmanlıklarıyla hesaplaşmaya karar verir. İlk adımı bir gününü kendine ayırmakla atan yazar, bu sırada Arnavut bir mülteci çocuğa yardım eder.

(Seanslar 7. sayfada)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!