İttifakın sembolü laik Türkiye’dir

Güncelleme Tarihi:

İttifakın sembolü laik Türkiye’dir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, tüm ülkeleri Medeniyetler İttifakı’na davet ederek, "Radikalizmin her türlüsüne karşı ortak duruş geliştirmek zorundayız" dedi. Erdoğan, Türkiye’nin laik, demokratik bir cumhuriyet olduğunu vurguladı, "Bu özellikleriyle Medeniyetler İttifakı’nın sembol ülkesidir" diye konuştu.

İSTANBUL’da dün sona eren ’Medeniyetler İttifakı Dördüncü Yüksek Düzeyli Grup Toplantısı’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Türkiye AB ile katılım müzakerelerine başlamış, demokratik, laik bir cumhuriyettir. Bu özellikleriyle Medeniyetler İttifakı’nın sembol ülkesidir" dedi.

Çırağan Sarayı’ndaki toplantının açış konuşmasını İttifakın Yüksek Düzeyli Grup Eşbaşkanlarından Mehmet Aydın yaptı. Diğer Eşbaşkan, eski UNESCO Genel Direktörü Prof. Federico Mayor da Erdoğan’a, "Size minnet borcumuz var. Çünkü bu inisiyatife hemen sahip çıktınız. Türkiye, Avrupa ve dünya için fevkalade önemli bir ülkedir" dedi.

ZAPATERO: TERÖRE RAĞMEN

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, dünyanın her yerinde çeşitli kültürlerden insanların bir arada yaşadığını belirterek, "Bu inanılmayacak bir rüya değil. Her günün gerçeğinin herkes tarafından kabul edilmesidir" dedi. İspanya olarak 11 Mart 2004’teki bombalı saldırılara rağmen barışçıl davranmaktan vazgeçmediklerini söyleyen Zapatero, "Şiddete başvurmadık. Öç almanın karşısındayız" diye konuştu.

ERDOĞAN: ORTAK BİR DURUŞ

Başbakan Erdoğan ise Medeniyetler İttifakı’nın 21. yüzyılın küresel barış projesi olarak kıyamet habercilerine, felaket senaryolarına ve çatışma tezlerine verilebilecek en etkili cevap olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Türkiye’nin AB üyeliği, kültürler arasındaki kutuplaşmanın aslında sanal olduğunu, gerçek karşıtlığın kültürler arasında değil, uzlaşma yanlıları ile çatışma yanlıları arasında olduğunu ortaya koyacaktır" dedi. Erdoğan, bütün ülkeleri Medeniyetler İttifakı’nı desteklemeye çağırırken, "Hangi medeniyet havzasından kaynaklanırsa kaynaklansın, hangi kutsal değerlerin arkasına saklanırsa saklansın, fanatizmin, radikalizmin her türlüsüne karşı ortak bir duruş geliştirmek zorundayız" diye konuştu.

ANNAN: NE KURAN, NE İNCİL

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da 11 Eylül terör saldırıları ile düşüncesizce ifade edilmiş söz ve çizimlerin, gerilimi körüklediğini söyledi. Annan, şöyle konuştu: "Basma kalıplardan, genellemelerden ve peşin hükümden uzak durmalı ve bireyler ya da küçük gruplarca işlenen suçların bir halkın, bir bölgenin ya da bir dinin tümü hakkındaki kanaatimizi belirlememesine dikkat etmeliyiz. Sorunun ne Kuran, ne Tevrat, ne de İncil olduğunu teyit ederek işe başlamalıyız. Sorun hiçbir zaman inanç değil, aslında sorunun inananlar ve inananların birbirine karşı ne şekilde davrandıkları ve yanlış algılar. Şefkat örneğinde olduğu gibi bütün dinlerin ortak özelliğini öne çıkarmalıyız."

KADEŞ ANLAŞMASI ÖRNEĞİ

Annan,
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin cömertliği sayesinde New York’taki BM ofisinde bir kopyası asılı bulunan Kadeş Anlaşması’ndan ilham alınması gerektiğini belirtti. Annan, "İsa’dan önce 1279’da Mısır ve Hitit uygarlıkları arasında yapılan bu anlaşma, iki uygarlık arasındaki düşmalıkları sona erdirerek yeni dönem başlatmıştı. Bugün de bizim için öyle bir başlangıç olsun" dedi.

İstanbul hatırası

ÇIRAĞAN Sarayı’ndaki öğle yemeği sonrasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Başbakan Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Yüksek Düzeyli Grup Eşbaşkanı Federico Mayor Boğaz manzarası önünde fotoğraf çektirdiler.

Konuk Katar Prensesi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, toplantıyı Katar Prensesi Sheikha Mozah Bint Nasser Al Missned’le izledi. Al Missned ve Erdoğan, zaman zaman sohbet ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!